Atacurile cu mașină-berbec

Sâmbătă, 3 iunie a.c., în jurul orei 22.00 (1.00 la Bucureşti), în plin centrul capitalei britanice, o camionetă s-a năpustit asupra mulţimii aflate pe London Bridge, după care şi-a terminat cursa nebună aproape de Borough Market, provocând moartea a șapte persoane şi rănirea altor 42, dintre care unele deosebit de grav. Noul atentat seamănă perfect cu cel din 22 martie a.c., de pe Podul Westminster, tot din Londra, şi cu altele care au însângerat atâtea ţări. Cum se vede, camionul-berbec folosit de fiecare dată a devenit o armă care seamănă teroare şi ucide oameni.

Primele atacuri cu maşină-berbec datează din anii 1930, dar, pe 13 decembrie 2010, Departamentul american al Securităţii Interne (USDHS) şi FBI avertizau că „teroriştii din străinătate incită la comiterea de atacuri cu maşină-berbec. Acest gen de atacuri ar putea ţinti imobile sau locuri unde se strâng numeroase persoane – manifestaţii sportive, centre de divertisment sau comerciale – şi le dă ocazia teroriştilor care nu au acces la explozivi sau arme să comită atentate în SUA, având o minimă pregătire sau experienţă“.

„Folosiţi un camion ca pe o maşină de tuns gazonul!“

Mai nou, acest mod de operare a fost utilizat în Franţa şi în alte ţări europene, dar cu mobiluri şi circumstanţe diferite. El se revendică dintr-un mesaj propagandistic difuzat în 2010 de o branşă a grupării Al-Qaida, în mare vogă la acea oră: „Folosiţi un camion precum o maşină de tuns gazonul. Mergeţi în locurile cele mai populate şi atingeţi o viteză maximă pentru a produce cât mai multe pagube. Dacă aveţi acces la o armă de foc, folosiţi-o pentru a sfârşi treaba!“.

Atacul cu maşină-berbec face parte din tacticile promovate de propagandistul Statului Islamic (Daesh sau Daech), Abu Mohammed al-Adnani, ucis în august 2016, care, în septembrie 2014, cerea „soldaţilor califatului“ să ucidă poliţişti, militari sau simpli civili din ţările membre ale coaliţiei internaţionale angajate în combaterea grupului jihadist în Siria şi Irak.

Din această perspectivă, anul 2016 a devenit unul de referinţă în cazul atentatelor de mare amploare realizate cu automobile-berbec, cele mai multe dintre ele find revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.
Rememorăm aici câteva dintre cele mai recente, lista lor fiind alcătuită de ziarele „Le Figaro“, „Le Parisien“, de agenţia France Presse şi de Wikipedia.

FRANȚA

Pe 14 iulie 2016, la Nisa, a avut loc un atentat clasic cu camion-berbec. Condus de Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, tunisian domiciliat la Nisa, camionul greu (19 tone) a parcurs în viteză (90 km/h) doi kilometri pe Promenade des Anglais, închisă circulaţiei de Ziua Naţională a Franţei, provocând moartea a 86 de persoane şi rănirea altor 458. Două zile mai târziu, atacul a fost revendicat de Statul Islamic. Un specialist francez în antiterorism opina că forţele de ordine din Nisa s-au confruntat cu un „mod de operare extrem de dificil de contrat, care corespunde consemnelor Statului Islamic“.

De notat că, cu câteva zile înaintea evenimentului de la Nisa, specialiştii serviciilor de informaţii marocane îi informaseră pe omologii francezi despre iminenţa unui atac terorist.

În Franţa se consemnaseră două precedente, dar nu au fost calificate drept acte teroriste: pe 21 decembrie 2014, la Dijon, un automobilist care avea probleme psihice grave a forţat un baraj, rănind 13 persoane, în timp ce striga „Allah Akbar“; pe 1 ianuarie 2016, la Valence, un francez de origine tunisiană a atacat cu maşina patru soldaţi chiar în faţa marii moschei din oraş, provocând riposta lor.

MAREA BRITANIE

La 22 martie 2017, exact la un an după gravele atacuri teroriste din Bruxelles, un automobil condus de Khalid Masood, britanic convertit la Islam, se angajează pe Podul Westminster, dublând pe partea stângă un autobuz şi izbind în plin cele circa 20 de persoane aflate pe trotuar. Între acestea, şi românca Andreea Cristea, 31 ani, aruncată în Tamisa, care va deceda la începutul lunii aprilie. Atacatorul îşi încheie cursa infernală aproape de Big Ben, maşina lovindu-se de grilajul nordic al Palatului Westminster, sediul parlamentului. Având un cuţit în mână, el fuge până la intrarea vestică a palatului, loveşte un poliţist neînarmat, intră în curtea palatului, unde este împuşcat de doi ofiţeri. Atacul terorist comis de Khalid Masood cu un automobil şi un cuţit a durat 82 de secunde şi a fost revendicat a doua zi de Daesh prin intermediul agenţiei sale de presă şi propagandă, Amaq.

Radicalizarea lui Masood este atribuită vizitelor lungi în Arabia Saudită (noiembrie 2015 – noiembrie 2016; aprilie 2008- aprilie 2009 şi, în fine, pelerinajului la Mecca, în 2015). Este primul atac pe sol britanic revendicat de Statul Islamic.

GERMANIA

Pe 19 decembrie 2016, un atentat terorist în care s-a folosit un camion-berbec în Piaţa de Crăciun de la Breitscheidplatz, din Berlin, a fost comis de Anis Amri, un tunisian în vârstă de 24 de ani, şi s-a soldat cu 12 morţi şi peste 50 de răniţi. Camionul rula cu 65 km/h şi avea farurile stinse. A doua zi, atentatul a fost revendicat de Statul Islamic. Teroristul a fost ucis la Milano abia după patru zile, timp în care a traversat Olanda, Franţa şi Italia. Pe o scară a periculozităţii de la 1 la 8, Anis Amri era clasat pe locul 5, deşi, anterior atentatului, se stabilise că frecventa o şcoală islamică radicală din Dortmund, condusă de un anume Boban S., militant islamist notoriu, resortisant germano-sârb în vârstă de 36 de ani din reţeaua Abu Walaa, bănuită că recruteză jihadişti, anihilată la începutul lui noiembrie 2016.

Nu a fost primul atac de pe sol german din decembrie: cu trei zile înainte, un adolescent de origine irakiană în vârstă de 12 ani depusese un sac ce conţinea o bombă la Târgul de Crăciun din oraşul Ludwigshafen, dar, din fericire, detonatorul nu a funcţionat; pe 22 decembrie, poliţia din Essen a interpelat doi fraţi de origine kosovară bănuiţi că pregăteau un atentat ce viza marele centru comercial din Oberhausen.

În aceeaşi zi, la Antipozi, în Melbourne, poliţia australiană aresta şapte persoane bănuite că pregăteau un „complot terorist“ care ar fi constat în atacarea, chiar de Crăciun, a mai multor locuri emblematice din oraş: gara de pe Flinders Street, piaţa Federaţiei şi Catedrala Sfântul Pavel. Şeful poliţiei din statul Victoria declara că arestaţii „se autoradicalizaseră (pe Internet), fiind inspiraţi de Statul Islamic (…) şi de propaganda grupului jihadist“.

Atentatul din Berlin a avut loc în aceeaşi zi cu alte două atacuri grave: asasinarea, la Ankara, a lui Andrei Karlov, ambasadorul Rusiei în Turcia, şi împuşcăturile de la un centru musulman din Zürich, care au avut în prim-plan un elveţian de origine ghaneză fără legături cu islamismul radical.

În Orientul Mijlociu: 11 decembrie – un atentat al Statului Islamic a provocat 23 de morţi, cel mai mare număr după 2011, la Biserica Sf. Petru şi Pavel din Cairo; 18 decembrie – un atentat sinucigaş la Aden (Yemen) s-a soldat cu 40 de victime şi 50 de răniţi; 23 decembrie: atacul împotriva a două magazine ce vindeau alcool în cartierul şiit Ghadeer (Bagdad) s-a soldat cu 9 morţi.

Preşedintele Centrului francez de Analiză a Terorismului, JeanCharles Brisard, citează Germania, Belgia şi Franţa drept ţinte prioritare ale teroriştilor, dat fiind că sunt membre ale coaliţiei internaţionale ce combate Daesh. În Germania, în 2016, au fost anihilate mai multe celule jihadiste. Atentatul din Berlin se înscrie în contextul crizei migraţiei din Europa, în particular, din Germania, ţară care a primit cei mai mulţi refugiaţi – un milion în 2015 şi 300.000 în 2016. Brisard mai susţine că teroriştii au profitat de fluxurile migratorii masive, amestecându-se cu ele.

SUEDIA

Pe 7 aprilie 2017, la Stockholm, un camion-berbec marca Mercedes Benz Actros, avându-l la volan pe resortisantul uzbek Rakhmat Akilov, 39 de ani, pătrunde cu 100 km/h pe Drottninggatan („Strada Reginei“ – în traducere românească), cea mai frecventată arteră pietonală din centrul capitalei suedeze. În urma atacului, cinci persoane mor, iar alte 14 sunt rănite. Maşina îţi sfârşeşte cursa la intrarea marelui magazin Ahlens. Şoferul reuşeşte să fugă, dar este prins câteva ore mai târziu, el revendicând ceea ce a numit „un act terorist“. Potrivit poliţiei din Uzbekistan, el încercase să se alăture Statului Islamic din Siria, via Turcia, în 2015. Deşi modul de operare este similar atentatelor de la Nisa, Berlin şi Londra, toate revendicate de Daesh, cu cel de faţă nu s-a întâmplat la fel. În ultimii ani, Suedia nu a mai fost vizată decât o singură dată, pe 11 decembrie 2010, când un individ a comis un atentat-sinucigaş lângă aceeaşi arteră pietonală, el decedând pe loc şi rănind două persoane.

Semnalăm că, în decurs de câteva zile, şi alte ţări europene au fost afectate de atentate: după cel de pe 22 martie, de la Westminster, pe 3 aprilie, un kamikaze a explodat într-o ramă de metrou la Sankt-Petersburg, ucigând 14 pasageri.

ISRAEL

Pe 8 ianuarie 2017, în Ierusalim, pe strada Armon Hanatziv, din cartierul Talpiot-Est, cunoscută pentru panorama ce o oferă asupra Oraşului Vechi, a avut loc un atentat cu un camion-macara condus de palestinianul de 28 de ani Fadi al-Qanbar, care a atacat un grup de militari. Erau tineri elevi-ofiţeri ce tocmai coborau dintr-un autobuz. Patru dintre ei – trei femei şi un bărbat – au murit imediat, 17 fiind răniţi. Se pare că atacatorul, ucis pe loc de forţele israeliene de securitate, era membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei şi locuia în cartierul arab Jebal Mukaber din Ierusalimul de Est. Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţinea că, mai curând, el era legat de Daesh. Actul lui terorist a fost salutat de Hamas, gruparea islamistă care controlează Fâşia Gaza.

SUA

Pe 18 mai 2017, la New York, un automobil Honda Accord, condus de Richard Rojas, 26 de ani, fost electrician ce a servit în Marina SUA, a lovit un grup de persoane aflate în zona Times Square, provocând decesul uneia dintre ele (o fată de 18 ani) şi rănirea altor 22, între care sora mai mică a victimei. A fost interpelat imediat de poliţie.

Noua tendinţă în terorismul jihadist

Cum se constată, este vorba despre atacuri simple, greu de detectat, care nu au nevoie de prea multă pregătire, puţin sofisticate, dar care, din păcate, cel mai adesea sunt foarte sângeroase. Catalogate de specialişti drept noua tendinţă în terorismul jihadist, ele reprezintă un alt tip de ameninţare care foloseşte cele mai sumare mijloace, nu are nevoie de planificare şi nici de antrenamente speciale. În fine, dar nu în ultimul rând, notăm că atentatul de sâmbătă, din Londra, a avut loc în plin Ramadan, lună care, pentru musulmani, este a curăţeniei sufleteşti şi morale, cu care aceşti jihadişti, adepţi ai islamismului pur şi dur, nu au nimic de-a face!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.