Avertisment al SUA la adresa Turciei și reacția pe măsură a Ankarei

După ce vicepreședintele Joe Biden i-a anunțat pe militanții kurzi că nu vor mai primi susținere americană în cazul în care nu se retrag peste Eufrat în fața forțelor turce care au intrat în Siria, un oficial SUA transmite un avertisment si Ankarei.

Trimisul special al președintelui SUA pentru coaliția globală împotriva grupării Stat Islamic, Brett McGurck, a arătat clar că SUA se opun oricăror confruntări ce nu vizează operațiunile împotriva numitei grupări teroriste.

Oficialul SUA a cerut Turciei, forțelor pro-turce din Siria și forțelor kurde să oprească luptele din nordul Siriei, la granița cu Turcia. El a scris pe Twitter că aceste confruntări sunt ”inacceptabile și o sursă de gravă de preocupare”.

În urma cu aproape o săptămână, militarii turci și membri ai Armatei Siriene Libere, o grupare rebelă, au atacat pozițiile Statului Islamic din orașul sirian Jarablus, după care însă au atacat localitățile din împrejurimi aflate sub controlul milițiilor kurde ce luptă împotriva aceleiași gurpări jihadiste și care beneficiază de sprijin american. Mesajele oficialului american se referă strict la luptele din Jarablus.

Turcia a arătat limpede că nu își va opri operațiunile până când forțele kurde nu se vor retrage la est de Eufrat. Regimul de la Ankara se teme că, pe măsură ce forțele kurde își vor extinde teritoriile ocupate în Siria, minoritatea kurdă din Turcia va deveni mult mai vocală și totul poate conduce la apariția unui stat kurd la granițele Turciei.

Mesajul lui Brett McGurck are o greutate mult mai redusă decât cel lansat de vicepreședintele SUA, având in vedere atât pozițiile ocupate în administrația americană, cât și canalul de comunicare (o întâlnire cu președintele Turciei versus Twitter).

Reacția Turciei la apelul lui Brett McGurck a venit tot de la un nivel inferior. Ministrul turc al Afacerilor Europene (un portofoliu ce are mai puțin a face cu zona în cauză) a declarat: ”Nimeni nu are dreptul să ne spună împotriva cărei organizații teroriste putem lupta și pe care să o ignorăm”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.