Bancnotele americane vor suferi o modificare fără precedent în ultimul secol

Portretele de pe bancnotele americane sunt aceleași începând din 1929. Atunci Andrew Jackson l-a inlocuit pe Grover Cleveland pe biletul de 20 de dolari. Acum, secretarul Trezoreriei SUA, Jacob Lew, a anunțat că peste cinci ani, pe bancnota de 10 dolari va apărea o femeie.

Ultimele femei care au apărut, pentru o perioadă scurtă, pe bancnotele americane au fost Martha Washington și amerindiana Pocahontas. S-a intâmplat cu mai bine de un secol in urma, pentru a le onora pe soția primului președinte american și pe fiica unui șef de trib din statul Virginia de astăzi.

Jacob Lew a precizat criteriul alegerii: ”trebuie să fi acționat pentru promovarea democrației”. Inițiativa Trezoreriei marchează împlinirea a 100 de ani de la adoptarea celui de al 19-lea amendament al Constituției SUA, prin care se oferă drept de vot femeilor.

Anunțul acesta vine în momentul în care o asociație de apărare a drepturilor femeilor a lansat o campanie pentru înlocuirea portretului de pe bancnota de 20 de dolari, de această dată, cu cel al unei femei. Se pare că publicul o preferă pe Harriet Taubman (1822-1913), o sclavă de culoare ce a devenit o mare personalitate a mișcării aboliționiste. Modificarea biletului de 20 de dolari este susținută în Senat de senatoarea Jeanne Shaheen.

The New York Times scrie că inițiativa de a tipări și figuri feminine pe bancnotele dominate de părinții fondatori ai SUA a fost lansată într-un moment în care tot mai puțini americani mai folosesc banii cash.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.