Bilanțul unei catastrofe umanitare provocate chiar de ONU

Haitians protest against the United Nations peacekeepers in Port-au-Prince in November 2010.

La șase ani de la cutremurul devastator din ianuarie 2010, Haiti rămâne cea mai săracă țară din cele două Americi, una dintre cele mai sărace și mai corupte state din lume. Ca și cum nu ar fi suficient, ONU a recunoscut că membrii misiunii sale de menținere a păcii în Haiti au adus în această țară holera. Și astfel la bilantul tragic al sărăciei se adaugă si mii și mii de morți din cauza epidemiei de holeră.

”Secretarul general Ban Ki-moon a recunoscut că ONU a jucat un rol în izbucnirea inițială a epidemiei și sunt necesare noi acțiuni semnificative ale ONU pentru a răspunde acestei crize”, scrie The New York Times. Națiunile Unite nu precizează însă despre ce acțiuni este vorba, mai cu seamă că primul set de măsuri a dus la o și mai mare nenorocire.

”Declarația vine imediat dupa ce domnul Ban a primit un raport confindențial din partea unui consilier vechi al ONU. Raportul este scris de Philip Alston, profesor la New York University, unul dintre zecile de experți cunoscuți sub titulatura de raportori speciali, cei care consiliază organizația în chestiuni umanitare. Raportul arată clar că epidemia nu ar fi izbucnit daca nu ar fi fost acțiunile Natiunilor Unite.

Comunicatul ONU indică o schimbare semnificativă de atitudine după mai mult de cinci ani de zile de negare la nivel înalt a oricărei responsabilități sau implicări a ONU în izbucnirea epidemiei, care a dus la moartea a cel putin 10.000 de oameni și la îmbolnăvirea altor sute de mii”, scrie The New York Times.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.