Cehia: imigranții, puși să plătească pentru propria detenție

Cehia este singura țară UE tranzitată de imigranții veniți din Orientul Mijlociu care recurge la reținerea acestora, ”în mod constant, pentru 40 de zile și uneori până la 90 de zile, în condiții descrise drept degradante”, a declarat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al-Hussein, citat de Le Monde.

Al-Hussein ofera apoi ”informații din surse credibile” cum că imigranții sunt puși să plătească pentru propria detenție. Odată preluate de presa occidentală, aceste informatii dau o lovitură imaginii Cehiei, una dintre tarile UE care s-a opus sistemului cotelor obligatorii de imigranți.

Oficialul ONU vorbește despre reținerea ”sistematică” și în ”condiții degradante” a imigranților, în special când vine vorba de copii. ”Se pare că încălcarea drepturilor imigranților este parte integrantă a politicilor guvernului ceh de a-i descuraja pe imigranți să intre în țară. Comitetul ONU pentru drepturilor copiilor a subliniat că reținerea unui copil în baza statutului său de imigrant sau în baza statutului părinților este o încălcare a drepturilor omului”, a spus oficialul.

Al-Hussein a luat în colimator centrul de detenție Bila-Jevoza, la 80 de km de Praga, care este descris chiar de către ministrul ceh al Justiției drept ”mai rău decât o închisoare”. Oficialii cehi au menționat că aici sunt închiși circa o sută de copii. Adulților li se confiscă telefoanele mobile.

Al-Hussein spune că știe ”din surse credibile” că imigranților li se iau circa 250 de coroane (10 euro) pentru fiecare zi de detenție. ”Trebuie să plătească pentru propria detenție, ceea ce este condamnabil”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.