Cum să ne împrietenim și să integrăm imigranții

Germania va trebui să integreze un milion de refugiați care au ajuns în țară anul trecut. Vor veni mulți alții și în acest an. Sarcina este dificilă, dar un ONG din Berlin spune că primul pas este simplu: ”Începe cu un prieten”.

”Începe cu un prieten” este și numele ONG-ului cu pricina, o organizație care se extinde repede și care încearcă să creeze legături între imigranți și germani, legături care să-i ajute pe cei dintâi să înceapă o nouă viață, scrie Thelocal.de

”La prima întâlnire eram zece oameni”, spune Franziska Birnbach. ”Apoi au venit tot mai mulți oameni în Germania… anul trecut am fost inundați cu oferte din partea voluntarilor și de atunci nu s-au mai oprit”, spune ea. Birnbach și Sarah Rosenthal sunt fondatoarele ONG-ului. Au ajuns să renunțe la slujbă, într-atât de bine a prins programul lor.

Metoda ONG-ului seamănă cu cea a învățării unei limbi străine în doi, numai că depășește nivelul gramaticii și al vocabularului. Voluntarii germani îi ajută pe imigranți să-și găsească locuință, să se descurce cu birocrația azilului și să-și găsească un loc de muncă sau cursuri de pregătire. Pe de altă parte, scopul este ca voluntarii să clădească relații de prietenie.

Anul trecut au fost înregistrate 200 de asemenea parteneriate între germani și imigranți. Îinta pentru acest an este de 1.000. ONG-ul s-a extins din Berlin la Koln și Freiburg și urmează să ajungă la Hamburg, Munchen si Dresda.

The Local se duce acasă la Nina Wenzen, de 27 de ani, pe care o găsește în ”bucătăria sa caldă, vorbind și gătind împreună cu prietenul ei sirian Ehab Masood, de 26 de ani”. Ce spune Nina? ”Am crescut aici într-un mediu atât de privilegiat și am avut de toate. Iar în paralel vin oameni care nu au nimic și încearcă să-și contruiască o viață nouă”. ”Vorbim mult despre Siria. Vedem mereu imagini la televizor. Însă când ai contact cu cineva care e chiar de acolo ți se deschide o cu totul altă perspectivă. Pe mine acest schimb mă îmbogățește cu adevărat, nu doar pentru că îi ofer ceva lui Ehab, ci si pentru că el mă învață lucruri”.

Proiectul acestui ONG, scrie The Local, este una dintre modalitățile prin care poate fi pus în practică sloganul Angelei Merkel referitor la influxul de imigranți: ”Putem”.

”Se poate, este posibil doar impeună și fiecare trebui să-și joace rolul”, spune Winzen.

Sarah Rosenthal spune că ”oamenii se tem de incertitudine și asta îi face să voteze cu partidele extremiste, însă totul este legat de lipsa de informații despre cei care vin”. Rosenthal condamnă generalizările legate de imigranți, după agrersiunile sexuale de la Koln. Ea crede că ONG-ul îi va ajuta pe germani și pe europeni ”să înțeleagă că nu trebuie să le fie frică” și să înțeleaga că un imigrant ”este o persoana perfect normala, ca și mine, care vrea să aibă grijă de familie și să-și contruiască viitorul”. Oamenii vor înțelege că imigranții nu sunt altceva decât ”vecinul meu”.

Ce spun imigranții participanți la program? ”Când am cunoscut-o pe Nina am întrebat-o: De ce faci astea pentru mine? Mi-a spus: Am tot ce-mi trebuie în Germania”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.