De Zilele Bucureştiului, oraşul cuprins de energie creatoare

Evenimentele marca ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti din cadrul Zilelor Bucureştiului, festival organizat de Primăria Municipiului Bucureşti în perioada 4-20 septembrie, au transformat oraşul într-un spaţiu vibrant şi inovator. Zeci de mii de bucureşteni au sărbătorit cei 556 de ani de existenţă ai Capitalei prin concerte de muzică folk, simfonică, alternativă, electronică, instalaţii interactive, animaţii proiectate, jocuri de laser şi sunet, instrumente muzical-vizuale şi tehnologii de ultimă generaţie.

Noaptea Albă a Bucureştiului (19-20 septembrie) a transformat Centrul Istoric într-un veritabil teren de joacă în care s-au angrenat atât copiii, cât şi adulţii, încântaţi de mixul inedit dintre artă şi tehnologie.

Personalităţile şi proiectele cele mai importante din arhitectură, arte plastice, industria cărţii, cercetare, educaţie, ecologie, muzică, film, teatru, turism, medicină, sport şi jurnalism au fost premiate la Gala BucureştiTu – Premiile Oraşului Bucureşti, în prezenţa primarului general, Marin Ştefănel Dan. Peste 15.000 de voturi s-au înregistrat pe site-ul www.bucurestitu.ro la cele 12 categorii, în total fiind nominalizate 36 de proiecte. Evenimentul care a încheiat Zilele Bucureştiului a avut loc la Sala Studio a Teatrului Naţional “I. L. Caragiale”.

Premii Speciale

Fantezie debordantă în Noaptea albă a Bucureştiului

Stelian Tănase a fost distins cu un Premiu Special pentru seria de documentare Bucureşti-Strict secret, care a surprins cu şarm şi atenţie spiritul de altădată al Capitalei, cu dramele, întâmplările şi bucuriile locuitorilor săi.

Teatrul de Operetă şi Musical Ion Dacian a cucerit, de asemenea, un Premiu Special pentru rebranding, pentru noua şi avangardista sală de spectacole şi pentru programul muzical variat care răspunde cerinţelor pieţei culturale bucureştene.

Un alt Premiu Special a fost acordat Parcului Natural Văcăreşti pentru că încurajează contactul responsabil al oamenilor cu natura, facilitând educaţia şi cercetarea, protejând şi reconstruind condiţiile de dezvoltare ale ecosistemului.

Echipa Square One Cărtureşti Carusel

Liviu Doară a fost recompensat pentru că a redat patrimoniului public o suprafaţă de7 hectare pe malul lacului Herăstrău.

Asociaţia Zeppelin a primit Premiul pentru Turism pentru tururile ghidate prin arhitectura industrială a Bucureştiului, care au adus în discuţie problemele şi potenţialul patrimoniului industrial, posibile strategii şi acţiuni de regenerare şi perspective pentru un rebranding cultural al Capitalei.

Premiul pentru Carte a revenit Salonului Internaţional de carte Bookfest, care adună sute de edituri, mii de titluri noi de carte, milioane de volume şi mii de autografe de la cele mai importante personalităţi culturale. În 10 ani de existenţă, Bookfest a ajuns un reper al literaturii şi industriei de carte prin conferinţe internaţionale, dezbateri şi lansări de carte.

Noaptea albă a Bucureştiului

La capitolul Muzică a fost, desigur, distins Festivalul George Enescu, prestigioasa manifestare care consolidează poziţia Bucureştiului ca gazdă a unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică simfonică din lume, aducând în prim-plan orchestre şi muzicieni de mare prestigiu.

La Jurnalism, premiul a fost decernat Emisiunii Bonton, ce vorbeşte săptămânal despre politeţe, bunăcuviinţă, eleganţă şi domnie, demonstrând că în Bucureşti nu am uitat de maniere!

La Cercetare & educaţie s-a detaşat Organizaţia Teach for Romania, care recrutează tineri valoroşi, pregătiţi ca învăţători sau profesori model şi sprijiniţi să transforme sistemul de educaţie.

Noaptea bucureşteană luminată feeric

Pentru Arhitectură a fost selectată librăria Cărtureşti Carusel, un experiment de locuire culturală a Centrului Istoric, care oferă un spaţiu pentru lectură, socializare şi explorare artistică a inimii oraşului.

Cu Bicicleta la Mare, un maraton pe două roţi, iniţiat de Lucian Mîndruţă, care se luptă de 8 ani să combată stilul de viaţă sedentar, s-a impus la Premiul pentru Sport.

La Film, preferinţele s-au îndreptat către Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, cel mai mare festival de film din Bucureşti şi unul dintre cele mai relevante festivaluri de film de animaţie din Europa.

Grădina din curtea şcolii – proiect iniţiat de echipa România în Tranziţie, care pune în mişcare, cu investiţii minime, pasiunea pentru grădinărit şi ecologie în şcolile din Bucureşti – a fost recompensată la categoria Ecologie.

Refacerea atmosferei interbelice

În domeniul Arte plastice, Art Safari este singurul târg de artă din România, care a îmbogăţit peisajul cultural bucureştean cu expoziţii de artă contemporană şi artă modernă. A adus la un loc 300 de artişti din portofoliul a 50 de galerii de artă româneşti şi internaţionale, dar şi a 10 muzee din afara Bucureştiului.

La Teatru s-a impus Festivalul Naţional de Teatru, care s-a aliniat standardelor europene şi a reuşit să ofere locuitorilor Capitalei posibilitatea de a se bucura de cele mai bune spectacole din ţară.

În Sănătate a fost răsplătit Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, un exemplu de inovaţie în sistemul medical românesc prin dotarea instituţiei cu echipamente moderne şi înalta calificare a personalului medical.

Piaţa Festivalului

Să amintim momentele principale ale Zilelor Bucureştiului:

Gala Folk You! Florian Pittiş a readus spiritul liber din Vama Veche chiar în centrul oraşului prin concerte ale unor formaţii de renume: Nicu Alifantis&ZAN, Taxi, Iris şi Pasărea Rock.

În Piaţa Festivalului George Enescu, peste 10.000 de melomani s-au bucurat de concertele unor mari dirijori şi instrumentişti din Orchestra Naţională Radio, Orchestra Simfonică Bucureşti, Orchestra Simfonică şi Corala Academică a Filarmonicii Oltenia, Orchestra Sinfonia Bucureşti, Bucharest Festival Orchestra şi Camerata Regală.

Comedie pe străzile oraşului

Sound & Vision – primul festival de muzică alternativă 100% românească – a reuşit să revitalizeze spaţiul din faţa Gării Regale Băneasa, aducând în prim-plan artişti ai experimentului, printre care ROA, The Mono Jacks şi Moonlight Breakfast.

Bucureşti ’21 – harta poetică a oraşului a umplut sala de spectacole de la ArCuB. Peste două sute de bucureşteni au asistat la spectacolul Bucureşti 21. O epopee participativă în cadrul căreia a fost citit primul poem colectiv dedicat oraşului. 40 de poeţi, de toate vârstele şi cu voci diferite, au scris în cascadă 840 de versuri despre Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.