Deputat PSD condamnat

Instanța supremă l-a condamnat marți pe deputatul PSD Marian Ghiveciu la 3 ani închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, într-un dosar legat de retrocedarea nelegală a unor terenuri din comuna Merei, județul Buzău.

Judecătorii au mai dispus ca Marian Ghiveciu alături de alți inculpați să plătească despăgubiri materiale.

Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu apel.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005-2006, instigați de Marian Ghiveciu (administrator al mai multor societăți comerciale la momentul comiterii faptelor), Dumitru Borcan și Nicolae Costache au profitat de funcțiile deținute și prin încălcarea atribuțiilor de serviciu au contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potențial imobiliar, datorită vecinătății cu drumul european, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptățite să primească acele titluri de proprietate.

În acest scop, Borcan ar fi falsificat mai multe înscrisuri oficiale, emise de Primăria Merei și înregistrate la OCPI Buzău.

Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Marian Ghiveciu de la persoanele care au obținut titlurile în modalitatea descrisă mai sus.

„Persoanele care dețineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior în mod legal, au fost prejudiciate cu suma totală de 1.956.010 lei. Totodată, avantajul patrimonial realizat în modalitate descrisă mai sus este de 3.247.945 lei, reprezentând valoarea reală a terenurilor obținute în baza actelor de proprietate emise nelegal și cumpărate de Ghiveciu Marian”, conform anchetatorilor.

Marian Ghiveciu este unul dintre parlamentarii care au iniţiat schimbarea Codului Penal în aceste zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.