Donald Trump: ”Saudiții fac un miliard pe zi, noi nu primim nimic”

Donald Trump, candidat la alegerile primare din cadrul Partidului Republican, și-a expus liniile principale ale politicii externe: trupe americane trimise pentru a lupta împotriva organizației Statul Islamic și taxarea statelor din Orientul Mijlociu care mizează pe susținerea militară americană.

Miliardarul Donald Trump consideră că acordul nuclear la care au ajuns Iranul și SUA este unl ”prost”. Trump consideră că Iranul va obține în cele din urmă arma nucleară și va cuceri teritorii. ”Cred că asta va duce la un holocaust nuclear”. Totuși, în loc să ceară anularea acordului, Trump a declarat pentru NBC că va monitoriza atent aplicarea sa, în cazul în care va fi ales președinte.

Cât privește strategia de combatere a jihadiștilor din organizatia Statul Islamic, Trump consideră că aceasta trebuie să presupună în primul rând ocuparea câmpurilor petroliere pe care le exploatează acum teroriștii. Întrebat dacă aceasta ar presupune intervenții militare americane la sol, Trump a spus sec ”e OK”.

Trump a declarat că irakienii, în special veteranii războiului din Irak, ar trebui să primeasca ”ceva” din sumele rezultate din exploatarea petrolului irakian, însă că o parte însemnata din profit ar trebui să meargă către veteranii americani. ”Avem soldați care au fot grav raniti. Vreau ca familiile lor să preimească ceva. Toți războinicii răniți. Ei nu obțin nimic. Si nici măcar nu pot spune că am fost victorioși”.

Trump a acuzat Arabia Saudită că este cel mai important finanțator al terorismului si ca ar trebui să verse bani în conturile SUA, pentru că nu ar exista ca stat fără sprijin american. El a declarat ca singurul motiv pentru care Washingtonul a susținut Arabia Saudită a fost nevoia crescândă de petrol. ”Acum nu mai avem atât de mare nevoie de petrol”, a spus candidatul republican, făcând referire la producția ridicată de hidrocarburi din SUA. Trump este de părere ca SUA trebuie să sprijine Arabia Saudită doar în schimbul banilor. ”Apărăm Arabia Saudită. Trimitem navele noastre acolo. Trimitem avioane. Niciodată nu am primit ceva. Ei fac un miliard de dolari pe zi. Noi nu primim nimic. Asta e problema cu lumea actuală”, a spus Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.