Două bombardiere rusești au pătruns în zona de identificare aeriană a SUA

Două bombardiere rusești au pătruns în zona de apărare a spațiului aerian al SUA lângă Alaska, declarat oficiali militari americani citați de freebeacon.com.

Este vorba despre două bombardiere strategice Tupolev Tu-95, care au intrat în zona de identificare aeriană din Alaska pe data de 22 aprilie. Spre deosebire de alte incursiuni ale avioanelor rusești, de data această nu a fost ridicat de la sol niciun avion de interceptare, au declarat oficiali militari americani.

Capitanul Jeff Davis, purtător de cuvant al US Northern Command și al NORAD, nu a dorit să confirme această incursiune a avioanelor rusești. El a declarat doar că nu au fost ridicate de la sol avioane de interceptare.

Purtătorul de cuvant al ambasadei Federației Ruse la Washington a nu a răspuns solicitării scrise a presei de oferi informații despre această situație.

Este primul astfel de eveniment în zona de apărare ți identificare aeriană americană sau canadiană în acest an. Oficialii americani consideră că acesta este semnalul că a început ciclul de pregatire al aviației strategice a Federației Ruse și se așteaptă ca asemenea evenimente sa se producă mai frecvent.

În 2014, avioanele canadiene și americane au interceptat de șase ori avioane rusești, in timp ce numărul zborurilor rusesti a fost de zece, a declarat capitanul Davis.

Cu toate că bombardierele Federației Ruse au rămas în spațiul aerian internanțional, ”credem că dacă rusii ar comunicat planul de zbor și s-ar identifica prin transpondere și prin voce, siguranța acestor zbor ar fi mai bună”, spune Davis. ”Astel s-ar reduce și numărul decolărilor avioanelor de interceptare, dar și potențialele erori de interpretare”.

”Aceste zboruri intră frecvent în zona de identificare aeriană a SUA sau a Canadei, dar nu au intrat în spațiul aerian suveran”, a spus Davis. El arată că aceste zboruri sunt legale, deoarece zonele de identificare aeriană nu reprezintă spațiu aerian suveran. Instituite pentru prima dată după Al Doilea Razboi Mondial, aceste zone aeriene se extind dincolo de spațiul aerian național, iar avioanelor care pătrund li se solicită să se identifice. Instituirea unor asemenea zone nu este reglementată de niciun tratat internațional. Rusia are zone de identificare aeriană, însă neinstituite oficial, spre deosebirte de SUA, China (care a stârnit recent o dispută cu Japonia în Marea Chinei de Est) , Marea Britanie, Suedia, Coreea de Sud și alte 15 state.

Bombardierele rusești survolează mult mai des spațiul aerian european, în apropierea statelor NATO. La 14 aprilie, Marea Britanie a trimis marți avioane de vânătoare pentru a intercepta două aeronave rusești ce se apropiaseră de spațiul aerian britanic.

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, Norvegia a făcut publice imagini cu bombardiere strategice ruse Tu-22M şi Tu-95, realizate de aparatele de interceptare ale NATO, iar avioanele ruse care zburau deasupra mărilor Baltică şi a Nordului erau dotate cu rachete de croazieră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.