Economistul-şef al FMI îşi dă demisia

Economistul-şef al FMI va părăsi instituţia în această toamnă. Francezul Olivier Blanchard va lucra începând din octombruie 2015 la Peterson Institute for International Economics, scrie The Wall Street Journal.

Blanchard a fost seful departamentului de economie de la Massachusetts Institute of Technology şi s-a alăturat FMI în septamebrie 2008, cu câteva zile după ce banca Lehman Brothers a dat faliment – începutul crizei financiare.

Blanchard a fost un personaj central în toate iniţiativele FMI privind ţările ce au sucombat în faţa crizei. A fost momentul în care FMI a devenit din nou un actor important, după ani de zile în care relevanţa instituţiei a scazut.

Economistul-şef al Fondului a fost unul dintre cei care a recunoscut că FMI s-a înşelat în privinţa strategiei impuse Greciei. Într-un document la care a lucrat împreună cu Daniel Leigh, economist la departamentul de cercetare a FMI, el a recunoscut ca FMI a subestimat multiplicatorii bugetari care măsoară impactul măsurilor de austeritate asupra creşterii economice şi că datoria Greciei ar fi trebuit restructurată în 2010, şi nu în 2012. Într-un raport din 2013, FMI a pus la îndoială până şi eficienţa acţiunilor aşa-numitei Task Force Greece, echipa de tehnocraţi de la Bruxelles care gestionează domeniile esenţiale ale economiei elene sub conducerea unui german.

Raportul FMI confirmă într-o oarecare măsură declaraţiile din 2012 ale viceguvernatorului băncii centrale din Cehia, care spunea că planul de salvare a Greciei a fost în fapt un plan de salvare a marilor miliardari eleni şi a fondurilor private deinvestiţii. Tot el spunea: ”Este ridicol că tocmai FMI a accelerat criza. A fost o încercare de a provoca bail-out-ul. Unii cred că îşi vor putea trage sufletul odată ce au intrat în zona euro. Această atitudine conduce direct la scenariul grec. Părinţii monedei euro credeau că adoptarea acesteia ar accelera reformele structurale. Exemplul Greciei arată că opusul acestei afirmaţii este adevărat. FMI nu avea practic niciun client. Odată cu această criză şi cu noua conducere, în frunte cu Dominique Strauss-Kahn, Fondul şi-a găsit de lucru şi a obţinut mai mulţi bani”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.