Emoticoanele pot înlocui cuvintele

A fost și continuă să fie motivată de încrederea în capacitatea de schimbare și evoluție a oricărei ființe umane, de capacitatea de a depăși propriile limitări (impuse sau autoimpuse). Gabriela Dumitriu este psihoterapeut, psiholog clinician specialist și formator autorizat. Crede în potențialul fiecăruia de a vedea frumosul din sine, întregul din sine, de a atinge acea stare de bine intern, nu prin comparație sau prin raportare la un etalon general, ci acea stare de bine simțit, subiectiv, care ne face să ne percepem a fi întregi, integri, armonioși.

Cotidianul: Ce părere aveți despre folosirea emoticoanelor în conversațiile virtuale?

Gabriela Dumitriu: Emoticoanele sunt utilizate de mulți ani în comunicarea virtuală, inițial în aplicațiile de e-mail și messenger, ulterior utilizarea lor generalizându-se și cuprinzând toate formele de comunicare scrisă, prin intermediul Internetului. Cum asistăm la o creștere semnificativă a social media, emoticoanele s-au diversificat și au căpătat o importanță foarte mare în conversații, fiind utilizate în orice context în care se dorește transmiterea unei emoții, a unei stări de spirit, a unei activități, a unor atitudini sau nuanțarea tonului unui mesaj. Cu siguranță ele sunt utile, îmbogățind și nuanțând comunicarea, cu condiția să nu fie folosite în exces sau să nu substituie comunicarea complexă. Ca orice lucru util folosit în exces, abuzul de emoticoane poate produce efectul invers, îngreunând sau confuzând comunicarea cu interlocutorul, făcând mesajul dificil de decriptat sau putând conduce la erori de interpretare.

Se spune că emoticoanele au o influență foarte mare asupra noastră, astfel încât îți pot modela deciziile și comportamentul. Sunteți de acord? De ce?

Cu siguranță ele au o influență, este greu de stabilit dacă este mică sau mare, depinde, probabil, de scopul și măsura în care sunt utilizate. Un mesaj însoțit de o componentă emoțională are alt efect asupra interlocutorului, în comparație cu un mesaj care nu conține nicio notă din acest spectru. Prezența unui emoticon poate aduce clarificări suplimentare legate de intenția și direcția conversației, lăsând, uneori, mai puțin loc intepretărilor personale pe care le facem în fața unui text scris, mai ales dacă acesta nu este foarte detaliat. În acest caz, comportamentul sau reacția interlocutorului pot fi mai adecvate contextului, drept consecință a decriptării corecte a intenției transmițătorului. Putem avea însă și efectul contrar, în cazul unei conversații lacunare pot apărea emoticoane care sărăcesc conținutul și permit interpretări eronate, prin urmare, și reacții eronate. Să luăm, bunăoară, banalul exemplu al emoticonului de tip zâmbet. El este utilizat atât pentru a reflecta o stare de spirit, aceea de bună-dispoziție, dar și pentru a reflecta mulțumirea, fericirea, acordul și, în unele cazuri, atitudini sau emoții contrare celor enumerate anterior, cum ar fi dezacordul, dezaprobarea, ironia. Modul în care o astfel de imagine, în cazul unui mesaj lacunar, va fi decriptată depinde de caracteristicile interlocutorului, producând efecte comportamentale adecvate acestei interpretări, și nu mesajului real.

Oamenii din lumea lui Zuckerberg

Ce efecte au emoticoanele de pe Facebook sau Messenger asupra noastră?

Să luăm exemplul unui mesaj care are ca scop să ne atragă atenția asupra unei greșeli sau să ne corecteze dintr-un anumit punct de vedere. Un astfel de mesaj însoțit de un emoticon zâmbitor poate avea un impact mai puțin negativ asupra receptorului, decât unul căruia îi lipsește acest ingredient. Desigur, asta, în cazul în care și conținutul mesajului este de tip asertiv. Un alt efect este acela de a ne pune în contact cu starea de spirit a interlocutorului și de a ușura, în unele cazuri, comunicarea de ambele părți. Ne pot însă produce și iritare, atunci când conversația abundă în imagini și e săracă în cuvinte. Efectul depinde foarte mult de stilul fiecăruia de a comunica.

Cum sunt percepute persoanele care folosesc și care nu folosesc emoticoane?

În cazul unei comunicări oficiale, de exemplu, atunci când trimitem un e-mail unei autorități sau unui potențial angajator, este posibil ca prezența emoticoanelor în cadrul comunicării să nu fie agreată și să creeze o percepție negativă legată de persoana care transmite. Este de preferat ca emoticoanele să nu substituie comunicarea scrisă, explicită, caz în care vor sărăci interacțiunea și pot crea o percepție negativă.

Credeți că emoticoanele au o influență mai mare asupra tinerilor, sau a adulților? De ce?

Există o tendință mai accentuată în rândul tinerilor de a le utiliza în conversații, aceștia fiind mult mai activi în mediul online, prin urmare, mai adaptați acestui mediu și cu competențe superioare de utilizare a lui. Adulții sunt în mai mare măsură amatori de conversații directe, mai degrabă elaborate în scris, deși nici acestora din urmă nu le lipsesc competențele de utilizare a emoticoanelor. Este o diferențiere care ține de specificul generației. Utilizarea globală a Internetului în România fiind de dată relativ recentă, în comparație cu alte țări, o parte dintre generațiile de adulți a integrat această competență mai degrabă ca pe o necesitate de a se actualiza, decât ca pe o obișnuință interpersonală, prin urmare, preferința acestora legată de comunicare rămâne cea nemijlocită, respectând în mare măsură obiceiurile verbale și în comunicarea pe chat. Tinerii însă, utilizând acest tip de comunicare de la vârste foarte fragede, și-au creat cutuma de a uzita de toate facilitățile acestui tip de relaționare.

Vedeți un traseu pozitiv/negativ în folosirea emoticoanelor?

Nici pozitiv, nici negativ, le văd utilitatea, cu condiția să nu abuzăm de acest tip de transmitere a informațiilor și trăirilor. Din acest punct de vedere, observ că ele devin din ce în ce mai variate, acoperind o zonă largă de domenii ale comunicării și ale vieții de zi cu zi, ceea ce însemnă că oamenii le folosesc. Probabil că ele se actualizează și evoluează în funcție de nevoile noastre, ale consumatorilor, probabil că va fi o evoluție pozitivă în măsura în care noi le integrăm într-un mod pozitiv, le folosim ca să ne ajute, și nu ca să ne împiedice să comunicăm.

Credeți că emoticoanele sunt niște simboluri după care se ascund oamenii?

În unele cazuri pot fi utilizate pentru a crea o anumită imagine, la fel cum în unele cazuri mesajul pe care-l transmite un emoticon este în totală contradicție cu ce simte emițătorul. Fiind în spatele unui laptop sau telefon, neavând contact direct, poți să transmiți orice. Dacă sunt sau nu o mască, depinde de la persoană la persoană, în realitatea virtuală tendința este de a te prezenta în acea manieră în care îți imaginezi că e dezirabil. Dar nu e neapărat o mască, ci este felul în care fiecare își dorește să fie perceput sau, pur și simplu, o selecție de lucruri pe care o persoană vrea să le împărtășească cu ceilalți.

Emoticoanele înlocuiesc cuvintele câteodată?

Da, tind să le înlocuiască, este mult mai comod. Acest aspect poate reflecta o oarecare superficialitate în a avea o conversație și o comunicare autentică cu celălalt, chiar dacă este în scris. Dacă este sau nu bine, este greu de decis. Bine ar fi să comunicăm cu toate cuvintele pe care le cunoaștem, iar dacă noi nu folosim cuvintele pe care le avem în vocabular și ne rezumăm în mod repetat la niște imagini, pe termen lung, competența lingvistică pe care o avem sărăcește foarte mult.

Elena Stamati este studentă masterandă în publicitate, la SNSPA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Elena Stamati 1 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.