Grexit: scenarii mai puţin obişnuite pentru care se pregăteşte Marea Britanie

Reuniunea miniştrilor de finanţe din UE de pe 18 iunie este considerată ultima şansă de a se ajunge la un acord intre Grecia şi creditorii sai. Un acord care ar aduce Greciei o ultimă tranşa de 7,2 miliarde de euro din împrumutul deja contractat şi ar feri ţara de intrarea în incapacitate de plată, dar aceasta cu condiţia aplicării unor reforme dure privind piaţa muncii şi sistemul de pensii. Potrivit Financial Times, falimentul Greciei nu va mai putea fi evitat dacă nu se ajunge la un acord până pe 20 iulie, dată la care vine scadenţa unor obligatiuni în valoare de 3,5 miliarde de euro, sumă pe care Atena o datorează Băncii Centrale Europene.

Guvernul britanic îşi accelerează pregătirile pentru posibilă ieşire a Greciei din zona euro, scrie Financial Times. Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a declarat că ieşirea Greciei din zona euro va implica “riscuri economice grave” pentru Marea Britanie.

“Puteti fi siguri că noi continuăm să ne asigurăm că avem la dispoziţie planurile potrivite şi accelerăm pregătirile, având în vedere unde au ajuns negocierile”, a spus un purtător de cuvant al guvernului de la Londra, adăugând că executivul a luat în considerarea impactul asupra mediului de afaceri, a sistemului bancar şi a turiştilor britanici.

Potrivit Financial Times, guvernul ia in calcul scenariul în care turiştii britanici vor rămâne blocaţi pe insulele greceşti fără bani, în cazul în care se va întâmpla intrarea Greciei în incapacitate de plată şi băncile vor rămâne fără lichidităţi.

Ministrul britanic de Intrene, Theresa May, a luat în calcul de mai mult timp aplicarea unor măsuri de limitare a fluxului migrator din Grecia, un fenomen la care Londra se aşteaptă, dacă Grecia va intra în faliment.

Guvernatorul Băncii Angliei a încercat să liniştească spiritele şi a declarat că expunerea băncilor britanice în Grecia este foarte redusă. Problema este însă impactul unui Grexit pentru zona euro, care este principalul partener comercial al Marii Britanii. Analiştii financiari britanici nu sunt ingrijoraţi neapărat de o ieşire a Greciei din zona euro, ci de ce se va întâmpla după acest episod cu Spania şi Italia, două forţe ale zonei euro. Problema ţine de “implicaţiile privind încrederea în zona euro ca întreg şi potenţiala contagiune a pieţelor”, a spus guvernatorul Bancii Angliei.

Pe fondul îngrijorărilor din Marea Britanie, Banca centrală a Greciei a luat o decizie mai puţin obişnuită. Instituţia a anunţat miercuri că, în cazul in care nu se ajunge la un acord cu creditorii, ţara o va lua pe un “drum durerors”, care ar presupune nu numai părăsirea zonei euro, ci şi a UE. “Eşecul de a ajunge la un acord va marca începutul unui drum dureros care va duce iniţial la falimentul Greciei, iar în cele din urma la ieşirea ţării din zona euro si, cel mai probabil, din UE. Încheierea unui acord cu partenerii noştri este un imperativ istoric şi nu ne putem permite să-l ignorăm”.

Liderii europeni, alături de cei eleni, par tot mai puţin încrezători în ajungerea la un acord. În acest context, scrie Financial Times, creditorii Greciei au anunţat că aproape au finalizat planurile de limitare a impactului prăbuşirii financiare a Greciei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.