Henry Kissinger dă verdictul pentru Ucraina

“Lumea de azi este mai tulbure ca niciodată. Ne ameninţă haosul, prin răspândirea armelor de distrugere în masă şi a terorismului transfrontalier. A apărut fenomenul teritoriilor neguvernate, cum se întâmplă în Libia, iar un teritoriu neguvernat poate avea un impact major în privinţa dezordinii globale. Statul ca entitate este atacat, nu în fiecare parte a lumii, dar oricum în foarte multe părţi. Dar, în acelaşi timp, asistăm la ceea ce poate părea un paradox – este pentru prima dată când putem vorbi de ordine cu adevărat mondială.

În cea mai mare parte a istoriei, până foarte de curand, lumea avea ordini regionale. Este pentru prima dată când părţi diferite ale lumii pot interacţiona cu toată lumea. Astfel devine necesară o ordine pentru lumea globalizată. Însă nu sunt reguli universal acceptate. Există poziţia Chinei, cea islamică, cea occidentală şi, într-o oarecare măsură, poziţia Rusiei. Dar ele nu sunt mereu compatibile”, a declarat pentru Der Spiegel fostul secretar de Stat al SUA, Henry Kissinger, acum ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani.

Întrebat cum ar trebui să reacţioneze Vestul la anexarea Crimeii de către Rusia, Kissinger spune că acest caz este un “simptom, nu o cauză”. “Mai mult, Crimeea este un caz special. Ucraina a fost parte a Rusiei mult timp. Nu se poate accepta principiul că orice ţară poate să modifice frontierele şi să anexeze o provincie a unei alte ţări. Dar dacă Vestul ar fi corect cu el însuşi ar trebui să recunoască că a făcut greşeli. Anexarea Crimeii nu a fost un pas către cuceriri globale. Nu a fost precum invadarea Cehoslovaciei de către Hitler.

Europa şi America nu au înţeles impactul acestor evenimente, începând cu negocierile pe marginea relaţiilor economice ale Ucrainei cu UE şi culminând cu demonstraţiile de la Kiev. Toate acestea şi impactul lor ar fi trebuit să fie dezbătute cu Rusia. Aceasta nu înseamnă că răspunsul Rusiei a fost unul potrivit. Ucraina are o semnificaţie specială pentru Rusia. A fost o greşeală să nu ne dăm seama de asta”, spune Kissinger.

Henry Kissinger arată că există mai multe probleme cu sancţiunile impuse Rusiei de către SUA şi UE. “Când vorbim despre economia globală şi când folosim sancţiuni în economia globală, tentaţia ţărilor mari este să se protejeze împotriva potenţialelor pericole şi făcând asta ele vor crea o economie globală mercantilă. Am şi o problemă specifică legată de sancţiunile impuse unor anumiti indivizi. Iată de ce. Publicăm o listă cu persoanele sancţionate. Şi apoi, când vom ridica sancţiunile ce vom spune? “Următorii patru nu mai sunt sancţionaţi, însă ceilalţi patru rămân sancţionaţi.” De ce tocmai aceştia? Cred că întotdeauna când începem ceva trebuie să ne gândim ce vrem să obţinem şi cum se poate termina totul. Cum se va încheia totul?”

Întrebat dacă Putin a acţionat în Crimeea din slăbiciune sau pentru că s-a simţit puternic, Kissinger susţine că “slăbiciunea strategică a fost mascată de forţa tactică”.

“Trebuie să ne amintim că Rusia este o parte importantă a sistemului internaţional şi de aceea este foarte utilă în rezolvarea altor crize, spre exemplu în ce priveşte neproliferarea nucleară în Iran şi în ce priveşte Siria. Această viziune trebuie să prevaleze în faţa escaladării tactice într-o anumită situaţie. Pe de altă parte, este important ca Ucraina să rămână un stat independent şi ar trebuie să fie liber să-şi aleagă partenerii economici şi comerciali. Dar nu cred că este firesc că orice stat trebuie să aibe dreptul de a deveni aliat NATO. Ştim ca NATO nu va vota niciodată în unanimitate pentru aderarea Ucrainei.”

Prin urmare, de ce nu am putea să le spunem ucrainenilor că nu sunt liberi să-şi decidă viitorul, conchide Henry Kissinger.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.