Institutul Cantacuzino, de la agonie la extaz

Institutul Cantacuzino, unul dintre marii producători de imunologie din lume, va primi din Fondul de rezervă bugetară 10 milioane de euro pentru pata datoriilor către stat şi furnizori, stipulează o ordonanţă aprobată de Guvern. Această sumă va acoperi şi cheltuielile de funcţionare a acestui an. La ultima şedinţă de guvern pe care a prezidat-o, Victor Ponta a declarat că Executivul aşteaptă aprobarea de la Comisia Europeană pentru a şterge datoriile Institutului. „Avem proiectul de ordonanţă privind acordarea ajutorului de stat pentru Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino. Deci în primul rând ştergem toate datoriile şi pornim de la un moment T0. Important este să avem şi un plan ca, după aceea, să nu se acumuleze din nou datorii şi să poată să fie pus în funcţiune şi să-şi exercite rolul absolut strategic şi naţional, şi de mândrie, până la urmă, naţională pe care-l are Cantacuzino.

Important e că ştergem datoriile”, a declarat atunci Victor Ponta.

Institutul Catacuzino se află în prezent într-o situaţie foarte delicată, iar fără intervenţia autorităţilor se poate îndrepta spre faliment. Nu se mai produc vaccinuri, datoriile sunt uriaşe iar conturile sunt blocate. Un fost director, Radu Iordăchel, este cercetat penal, după ce ani de zile institutul s-a dovedit o mană cerească pentru furnizori deştepţi.

Dezastrul de la Cantacuzino a început în februarie 2010, atunci când Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât expirase standardul de bune practici de fabricaţie. Nu a fost gata modernizarea liniei de fabricaţie a vaccinului BCG, cel care se face la naştere. Astfel, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate mai multe luni, iar autorităţile au fost nevoite să aducă vaccinuri de afară, mai scumpe. A fost un şoc puternic venit după un altul. În anii aceia era o isterie întreagă cu virusul gripei porcine. Ministerul Sănătăţii a comandat de la Cantacuzino 5 milioane de vaccinuri, considerând că atâţia oameni au nevoie de aşa ceva. A existat însă o mare rată de refuz a populaţiei, de rezistenţă la vaccinare chiar şi a medicilor care au avut reticenţe în a se vaccina sau a recomanda pacienţilor vaccinarea.

Cantacuzino a livrat 3 milioane de doze până la ridicarea autorizaţiei, iar celelalte 2 milioane erau în diverse stadii de fabricaţie. A primit toţi banii pentru cele 5 milioane de doze contractate, chiar dacă nu a reuşit să livreze toată cantitatea. Curtea de Conturi a solicitat însă institutului să returneze contravaloarea celor 2 milioane de doze, deşi o mare parte din cheltuieli au fost făcute.

Prădat de gripa porcină, de problemele cu autorizaţia şi de datoriile de două milioane de euro adunate până atunci (30% către furnizorii de medicamente), Institutul Cantacuzino era pregătit pentru demolare, pentru că Guvernul din 2010 pregătea un act de hotărâre prin care se stipula faptul că centrele naţionale de referinţă de la Cantacuzino (centre unde se certifica existenţa unor virusuri) urmau să fie trecute la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Miza era uriaşă: un patrimoniu imobiliar de 10.000 metri pătraţi în centrul Capitalei şi alţi 110.000 de metri la Băneasa. „Cel puţin vor rămâne să lucreze în cercetare 60 de specialişti”, era consolarea supremă a salariaţilor de la Cantacuzino. Mişcarea guvernamentală n-a mers din motive necunoscute, însă situaţia institutului s-a agravat pe zi ce trece.

În noiembrie, conducerea de la Cantacuzino a cerut ANM anularea autorizării a nu mai puţin de 21 de produse, printre care polidin şi cantasim. Anul 2012 a fost primul în care campania de imunizare gratuită împotriva gripei s-a făcut doar cu vaccin din import. La începutul acelui an au fost retrase toate vaccinurile pentru că s-a constatat o concentraţie scăzută a tulpinei B. Linia de producţie a fiolelor a fost ulterior închisă.

Un an mai târziu, producţia a fost reluată, fiind fabricate 600 mii de doze, însă ANM a anunţat conducerea institutului că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă din cauza unor probleme. Agenţia Medicamentului din Franţa a confirmat că vaccinul are peste 3.000 de unităţi per milimetru de endotoxtine, faţă de sub 100 pentru un produs conform. Colaps total!

Împotriva fostului director al institutului Radu Iordăchel s-a început urmărirea penală în dosarul deschis la Parchetul instanţei supreme, privind datoriile acumulate de Cantacuzino şi sistarea producţiei de vaccin antigripal. Iordăchel şi-a dat demisia în octombrie 2014 în urma protestelor angajaţilor şi a unor mişcări ale Executivului. În timpul manageriatului acestuia au avut loc câteva operaţiuni suspecte. Pe parcursul anului 2009, după o licitaţie, compania SC Cooline SRL a încasat un milion de euro pentru achiziţia unor echipamente medicale. Jumătate din sumă s-a dus pentru amenajarea unor tavane false şi zugrăveli. Echipamentele s-au dovedit până la urmă a fi inutile prin neputinţa de a asigura condiţiile de bună practică în producţie GMP. În raportul întocmit de inspectorii ANM privind constatările re-inspecţiei de bună practică de fabricaţie s-a menţionat că amenajarea camerei în care ar fi trebuit să funcţioneze linia BCG, institutul a acceptat şi plătit 1.485 euro/mp doar pentru aplicarea zugrăvelilor şi a tavanului fals. O altă pagubă a reieşit din achiziţia de ouă pentru vaccinuri la preţ de 0,86 lei/buc., când pe piaţă un ou se comercializa cu 0,35-0,4 lei. Totodată, furajele pentru animalele aflate la punctul de lucru Băneasa au fost achiziţionate la preţ dublu sau triplu.

La finele lui 2014, încercând să mai salveze cât se mai poate salva, Guvernul trece Institutul din parohia Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei. Pe 22 ianuarie 2015 a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede ştergerea datoriilor către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general, însă unitatea are în continuare conturile blocate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.