La Stampa: Berlinul vrea un mini-Schengen

Dacă dispare Schengen, dispare euro. Aceasta este, pe scurt, viziunea exprimată de Angela Merkel recent, la conferinţa Uniunii Social-Democrate de la Mainz. “Euro şi libera circulaţie sunt strâns legate”, a spus cancelarul. De aceea “nimeni nu poate spera să menţină moneda unică fără să garanteze un mod simplu de trecere a frontierelor”.

Însă potrivit unui oficial important din guvernul german, Berlinul nu a renunţat la ideea de utiliza opţiunea “nucleară” a închiderii graniţelor din cauza multimii de delicte comise de refugiaţii ce vin din ţările membre UE – nu doar din cele de dincolo de Oder, ci şi din cele de dincolo de Alpi şi din Balcani”, scrie La Stampa. “Şi pentru a evita o implozie economică, mini-Schengen-ul la care s-au gândit germanii va include nucleul dur al statelor euro.”

Proiectul unui mini-Schengen, cu restabilitrea controalelor la frontiere, care ar include Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria, Franţa şi Germania, a apărut în decembrie, exprimată de un oficial olandez şi a apoi de fostul şef al cancelariei, Peter Altmeier, cel care a denumit acest grup de state drept o “coaliţie de voinţă”, “coalition of willing”. Apoi ideea a dispărut, absorbită de atacurile terotriste, şi chiar a fost parţial criticată. Dar în aceste zile la Berlin începe să se vorbească, la nivelul înalt al guvernului, despre această “coaliţie de vointa”. Sursa oficiala sintetizează: “Le spun şi prietenilor polonezi: Schengen este în folosul tuturor. Dacă mâine vă treziţi inundaţi acasă de un val de refugiaţi din Ucraina şi noi închidem graniţele, ce faceţi?”

Să aruncăm o privire şi la ce a spus Napolitano: “Calea salvării UE este o lege comună a azilului”. Însă nemulţumirea Berlinului nu are legătură doar cu comportamentul blocului estic al UE, care blochează absorbirea cotelor de refugiaţi şi care se complace în involuţia iliberală şi autocrată, dacă nu barbară – recent, premierul ceh a comparat refugiaţii cu o inundaţie. Iritarea Germaniei priveşte şi Grecia, şi Italia, acuzate că nu creeaza hots spot-uri şi închid ochii atât la intrarea refugiaţilor în spaţiul Schengen, cât şi la înregistrarea amprentelor. “Este uşor să pari generos sau un lider “de stânga” când nu esti decât o ţară de tranzit”, spune o sursă parlamentară citată de La Stampa. „Atitudinea ostilă marii coaliţii de la Berlin faţă de Grecia şi Italia este una umorală”, scrie publicaţia italiană.

Mai mult, 2016 nu este un an oarecare pentru Angela Merkel. Şi a început sub cele mai rele auspicii. După ce a primit un milion şi o sută de mii de refugiaţi în 2015, ea a promis opozanţilor din partid că va reduce numărul lor, iar acum cancelarul se pregăteşte pentru un an electoral – sunt cinci alegeri pentru conducerea landurilor şi perspectivele sunt proaste. Sondajele stau rău pentru partidul său, anti-imigranţii din Alternativa pentru Germania au vânt la pupa, iar UE reacţionează prea încet la presiunile din partea Germaniei pentru a asigura o reducere a influxului de imigranţi şi un acord rapid cu Turcia. Fără un ajutor din partea vecinilor, Berlinul ameninţă să ermetizeze frontierele. Consecinţele ar fi catastrofale, în primul rând pentru Italia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.