Laura Codruţa Kovesi explică situaţia sediului Antenei 3

Antena 3 nu este proprietară a sediului în care îşi desfăşoară activitatea. DNA nu are nicio acţiune împotriva Antenei 3. Care sunt procedurile privind bunurile lui Dan Voiculescu.

Explicaţii cu subiect şi predicat

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat, cu subiect şi predicat, la Adevărul Live care este situaţia bunurilor lui Dan Voiculescu, insistând pe subiectul legat de sediul în care îşi desfăşoară activitatea Antena 3. Vă prezentăm principalele precizări ale procurorului şef al DNA.

  1. Antena 3 nu a avut nicio calitate procesuală în dosarul „Voiculescu”.
  2. DNA nu are nicio acţiune îndreptată împotriva Antenei 3, împotriva personalului angajat sau împotriva bunurilor proprietate ale Antenei 3.
  3. Nu există vreo acţiune care să vizeze închiderea postului.
  4. Antena 3 NU este proprietarea sediului de unde îşi desfăşoară activitatea, ci are calitatea de chiriaş.
  5. Antena 3 în calitate de chiriaş plăteşte chirie unei societăţi comerciale (Grivco – n.a).
  6. DNA identifică care sunt conturile şi bunurile condamnatului Dan Voiculescu pentru ca statul să poată să recupereze prejudiciul creat de Voiculescu.
  7. DNA indisponibilizează (pune sub sechestru – n.a.) conturile şi bunurile lui Dan Voiculescu şi transmite toate datele Ministerului de Finanţe.
  8. Statul român, prin Ministerul de Finanţe, este cel care demarează operaţiunile de executare silită.
  9. DNA supervizează operaţiunile Ministerului de Finanţe şi în cazul în care nu se respectă legislaţia sau procedurile în vigoare poate întocmi dosare penale celor care încalcă legea.
  10. După executarea silită, Antena 3 devine chiriaş la stat, concret la Ministerul Finanţelor, ANAF fiind instituţia care urmează să încaseze chiria.
  11. Statul, prin Ministerul Finanţelor-ANAF, poate păstra imobilul în proprietatea sa.
  12. Statul, prin Ministerul Finanţelor-ANAF, poate (atenţie, nu există în acest sens o obligaţie – n.a.) şi valorifica sediul în care îşi desfăşoară activitatea Antena 3 prin scoaterea la vânzare a imobilului (conform legislaţiei în vigoare, chiriaşul are drept de preempţiune în cazul în care intenţionează să cumpere imobilul – n.a.).
  13. Dacă statul vinde sediul, noul proprietar poate continua relaţiile contractuale cu Antena 3 (în acest caz Antena 3 nu mai plăteşte chirie la stat, ci la noul proprietar).
  14. Şi în situaţia în care noul proprietar, cel care a cumpărat imobilul de la stat, nu intenţionează să continue o relaţie contractuală cu Antena 3, el nu poate evacua automat postul de televiziune pentru că ar putea fi blocat de prevederile contractului de închiriere încheiat între Antena 3 şi Grivco, dar şi de prevederile legale care oferă protecţie chiriaşilor.

Acestea au fost precizările făcule de şefa DNA. Ele au fost transmise şi de Antena 3, dar, în platou, moderatoarea şi o invitată (în fapt o redactoră din trust) au interpretat altfel afirmaţiile lui Kovesi, susţinând că este vorba de ameninţări directe cu dosare penale.

Pentru cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu procedurile juridice, menţionăm că la punctul 13, adică existenţa unui proprietar nou, cumpărător de la stat nu se poate ajunge mai repede de 2 sau 3 ani. Mai mult, dacă acest nou proprietar nu intenţionează să păstreze Antena 3 în calitate de chiriaş, o evacuare nu se poate înregistra mai repede de alţi 2 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.