Merkel ”a distrus într-un weekend mai multe decenii de diplomație”

Cancelarul Angela Merkel a reușit să impună Greciei măsurile dure pe care le-a urmărit însă începe să se confrunte cu critici tot mai dure chiar în Germania. Presa germană scrie că succesul lui Merkel este de fapt un dezastru și că șefa cancelariei de la Berlin a distrus decenii de diplomație.

Revista de centru-stânga Der Spiegel scrie că Merkel și ministrul său de Finanțe Wolfgang Schaeuble ”au distrus într-un weekend mai multe decenii de diplomație”, impunând o serie de ”orori” menite să ”umilească Grecia”.

”Linia dintre salvarea Greciei și pedepsirea Greciei este foarte vagă. În această seară, această linie a dispărut”, scria pe Twitter unul dintre jurnaliștii de la Frankfurter Allgemeine Zeitung, în seara zilei de 13 iulie. Pentru Suddeutsche Zeitung, de centru-stânga, ”Merkel a reușit să readucă imaginea unei Germanii urâte, lacome și lipsite de suflet, o imagine care începea să se estompeze. Fiecare cent din ajutorul pentru Grecia pe care germanii s-au zgârcit să-l ofere va trebui cheltuit îndoit sau întreit în anii ce vor urma pentru a reface imaginea țării”.

Doi comici germani au realizat un clip intitulat ”Prețioșii eurogermani” – doi germani care se scaldă în lux vorbesc la telefon despre situația din Grecia folosind citate culese din presa germană. ”Noi germanii trebuie să putem spune dacă vrem să mai continuăm să plătim! Vindeți-vă insulele, grecilor faliți, și Acropolele! În vara asta noi, germanii, avem o ocazie istorică – de a nu ne comporta măcar o dată ca niște măgari”.

Fostul ministru german de Externe Joschka Fischer amintește că în urmă cu puțini ani Germania era una dintre cele mai îndrăgite țări din Europa, datorită creșterii economice, conștiinței civice și diplomației, însă pe fondul crizei din Grecia în Germania a reapărut naționalismul și Angela Merkel nu a știut cum să-i facă pe conaționali să vadă și altceva în afara propriului buzunar. ”Merkel nu a acționat ca un politician, ci ca un contabil”, acuză Fischer.

”Am irosit o cotă uriașă de simpatie printr-o comunicare dezastruoasă”, spune Constanze Stelzenmuller, analistă la Brookings Institution. ”Dacă poziția germană ar fi fost comunicată cu profesionalism nu am fi fost priviți atât de rău”, spune istoricul german Nils Minkmar. Negocierile de la Bruxelles au dăunat imaginii de mare putere inofensivă a Germaniei. În timpul acestor negocieri ”incredibil de dure”, Angela Merkel a părut că se adresează propriei majorități din Bundestag, lansând un ultimatum la adresa Europei, spune Stelzenmuller. Analista declară totuși că Germania s-ar fi expus mult reproșurilor și în condițiile unei diplomații mai abile. ”Acesta este prețul puterii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.