Moştenirea cea mai grea pe care ne-au lăsat-o comuniștii

Moştenirea cea mai grea din timpul comunismului este suspiciunea, faptul că ne bănuim tot timpul unii pe alţii de ceva rău, a apreciat la RFI istoricul Zoe Petre, la 26 de ani de la Revoluţia din 1989.

Chestionată care i se pare că este trauma cea mai profundă lăsată de regimul comunist asupra societăţii româneşti, Zoe Petre a spus: „Suspiciunea. Asta cred că e moştenirea cea mai grea, faptul că ne bănuim tot timpul unii pe alţii de ceva rău. Şi evident, corupţia. Eu sunt dintre cei care susţin cu mare enervare uneori că fenomenul corupţiei nu a fost inaugurat de evenimentele din decembrie ’89. Eu am întâlnit în perioada comunistă zone foarte infestate de corupţie şi care erau ţinute cumva în suspensie de regimul comunist, în sensul că Ceauşescu şi ai lui lăsau hoţii să fure şi îi prindeau, îi scoteau la lumină doar când furau excesiv şi ar fi adunat prea multă putere sau când îl contrariau pe Ceauşescu cu ceva. În fond, sistemul ăsta cu contrarierea preşedintelui îl putem regăsi şi azi în anumite situaţii”.

Întrebată cum poate fi combătută această situaţie, Zoe Petre a precizat: „În timp, în timp. Trebuie să avem răbdare şi noi şi probabil copiii noştri. Pe mine m-a învăţat o prietenă medic foarte demult că nici o boală nu poate fi vindecată într-un timp mai scurt decât cel în care s-a instalat. Ceea ce nu e o profeţie prea agreabilă, dar asta e!”

Istoricul are un mesaj și pentru cei care au nostalgia vieţii din timpul comunismului: „Sunt mulţi care şi-au descoperit această nostalgie, pe care n-au avut-o niciodată în timpul regimului comunist. Un prieten est-german spunea: le-aş dori să trăiască 24 de ore din nou în trecut. Sigur că libertatea e ceva pe care nu-l percepi în mod obişnuit, decât în momentul în care nu o ai. Dar cum ai dobândit-o, cum ţi se pare o cantitate neglijabilă, ca aerul pe care-l respirăm. Altceva nu le pot dori decât să mai stea o dată la coadă la tacâmuri de pui!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.