×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 08:05
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
Niște europeni gogonați

Scandalul făcut la Bruxelles de Gabriel Liiceanu și Monica Macovei este un produs eminamente românesc. Nu se cunosc alte țări care să fi exportat un asemenea circ cu pretenții de contribuție la democrație și la spiritul european. Ei au fost și sunt români get-beget. Unici, isterici, acuzatori și descalificanți. Însoțiți de patru-cinci căței cu tricolorul pe frunte, ei au dat aniversării celor 60 de ani de Uniune o pată de culoare strict dîmbovițeană. Englezii au decis să se retragă. Noi am hotărît să ne înjurăm. Ce, nu putem fi români exemplari mergînd la Bruxelles cum mergeau străbunii noștri la Constantinopol? Este și turnătoria un specific. Este și înjuratul de mamă un limbaj. Este și scuipatul o atitudine. Nu putem să ne iubim țara turnînd-o în același timp? Nu putem fi europeni fără să ne spălăm pe mîini, fără să avem parcări supraetajate? Ce, e așa de grav că încălecăm trotuarele? Și ce dacă de la București la Râmnicu Vâlcea nu este nici o toaletă publică?Este musai obligatoriu să cosim buruienile de pe marginea drumurilor și să îndreptăm șleaurile camioanelor rămase în pană? Nu putem fi europeni și fără să astupăm gropile? Nu putem să fim și europeni și euroatlantici șmecherind ceva? Ne trebuie neapărat o listă de oameni care să fi intrat în politică din dorința de a servi comunitatea? Nouă ne trebuie unul singur care să le rezolve pe toate și nu-l găsim niciodată. Nu este mai sănătos să tropăim europenește cu această politică făcută pe bani? Și să ne schimbăm cu rîndul, pînă cînd toți ajung să-și rezolve problemele, de la vînzarea manualelor școlare la comenzile pentru biblioteci și la vînzări de efecte pentru armată? Ne trebuie neapărat linie albă în fața ghișeelor? De ce să nu ne călărim în fața lor și să facem nițel sport? Nu noi am inventat orchestra la ghișeu, coada pe listă, prezența din oră în oră și grămada la deschiderea magazinului? Nu noi am inventat cele mai nebune aprobări? Este vreo țară europeană care să fi pus blocuri pe trotuar sau să fi împins o clădire mai spre mijlocul bulevardului, cum a făcut Chiliman pe Calea Buzești?

Noi suntem europeni mai ales la premii și la cultură, la licitații și la contracte cu statul. Luăm totul și nu dăm nimic. Noi suntem super-europeni și în contractele cu SRI sau cu armata. Suntem anti-servicii pînă avem unde turna. Și apoi zicem: chiar așa, pe uscat? Noi vrem ca păcatele părinților să nu treacă asupra copiilor, dar îi lăsăm pe toți mahării politicii să-și împingă odraslele în cele mai bănoase și figurante funcții. Noi vrem respect fără să respectăm pe nimeni. Noi vrem lege fără să ne pese de nici o lege. Noi suntem europeni la luat și la primit. Nu la dat. Noi vrem solidaritate fără să fim solidari. Noi vrem apărare fără să apărăm pe cineva. Noi vrem salarii ca afară, fără să producem nici pe sfert. Noi vrem să dispară anticorupția fără să-i cunoaștem cauzele. Noi vrem să dispară și cîinii vagabonzi, și cerșetorii, și copiii străzii, fără să ne implicăm într-una din grupările care se chinuie să diminueze aceste nenorociri. Noi vrem doctorate nu pentru că ne pasionează știința, ci pentru că fiecare dintre noi se pricepe la orice. Oricare român știe mai bine decît președintele, decît premierul, decît șeful, decît nemții și americanii și mult mai bine decît Comisia Europeană. Noi suntem doctori, masteranzi și doctoranzi în orice și în „nu se poate“. Noi știm că mai există o cale de rezervă, o soluție, o salvare numai pentru noi, pentru că suntem români. Și oricît de mare ar fi răul, tot găsim o soluție. Și dacă ne împotmolim, suntem convinși că destinul ne mai întinde o mînă pe care nimeni n-a văzut-o niciodată.

Patriotismul nostru este o laudă, nu o muncă devotată sau un sacrificiu. Cîntăm cu pieptul umflat „Noi suntem români“, dar suntem gata să-i spargem capul celui care ne spune „Voi sunteți români!“.

La aniversarea a 60 de ani de la începuturile Europei unite, am găsit de cuviință să sărbătorim cu o mare dezbinare și fără nici o idee de unitate. O cucoană se plîngea de mama focului pentru viitorul compatrioților noștri aflați prin Anglia. Parcă ar fi fost în pericol să cadă cu insula de pe Glob! Și nu găsea nici un cuvînt și nici o idee pentru cei rămași acasă.

Adevărul este că suntem europeni mai ales pe afară, în vreme ce pe acasă suntem doar patrioți gălăgioși, protestatari și incapabili să ne unim într-un heirup pentru reparatul unui trotuar sau al unui amărît de podeț, necum într-o schimbare majoră a României.

Totuși, am avut o uriașă contribuție la necunoscutele Europei.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau digitală

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 26 martie 2017
10871
 | 65
 | 38
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
joenegut
-3
Vă tot miraţi de acţiunile româneşti la Bruxelles privind porcăria de OUG13 care de frică au retras-o amicii pesedişti. Măcar asta merita oprobiul european. Dar este nimic pe lângă ce fac fudulii polonezi, prieteni la dat cu stângul în dreptul cu pesedei noştri. Păi au încercat să-l torpileze pe Tusk, compatriotul lor, vor şi să-l acuze de nenorocirea de la Smolensk. Kaczynski recidivează, după ce a aruncat cu noroi în proprii lor eroi Walesa şi Papa Ioan Paul al II-lea, dărâmătorii comunismului de peste tot.... Alea da lupte împotriva interesului naţional! Pe când aici, vrei nu vrei este vorba de un ecarisaj moral pe care-l merită din plin frizerul din Tr Măgurele şi gaşca lui de iresponsabili.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Popovici Alexandru
+11
Felicitări pentru articol domnule Nistorescu. O mare parte din articol cuprinde întrebări foarte pertinente dar fără răspuns, de aceea încerc să vă dau o parte din explicaţiile posibile care au generat această situaţie, deoarece nu putem crede că românii sunt un fenomen aparte, care ţine de gena noastră unică, singura responsabilă de aceste manifestări. În 27 de ani care au trecut de la Revoluţie, toate guvernele care au condus România, indiferent de coloratura politică, au cerut cetăţenilor să accepte "austeritatea" ca fiind singurul atu în a face investitorii străini să vină în România pentru a creea locuri de muncă care vor ridica nivelul de trai al românilor. Orice om de rând ar accepta această cerere dacă i s-ar spune cât timp va dura austeritatea şi cum va creşte nivelul său de trai, ambele întrebări au rămas fără nici un răspuns. Astfel omul nostru a văzut, în cei 27 de ani, cum unii au urcat pe culmi nebănuite de bunăstare, iar cei mai mulţi s-au afundat în austeritate. Aşa au apărut acei "şmecheri"care au o deviză foarte clară: "Legile sunt făcute pentru proşti". S-au născut astfel toate VIP-urile pe care le vedem zilnic în mass media, iar omul nostru de rând încearcă să facă şi el ce vede că fac aceşti "şmecheri"dacă aşa-i modelul. Tot ceea ce a însemnat până acum "valoare morală" a fost aruncat la coş iar "nesimţirea" a fost ridicată la rang de virtute.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
c.g.
+2
Pt.Gogulea. Crestine, spui dumneata '' Pentru a ridica Romania, e OBLIGATORIU sa parasim Imperiul European si organizatia atlantista, pentru ca nu poti fi o tara stapana pe destinul tau national, atat timp cat esti o colonie. Vor romanii asta? Evident ca nu! Singura solutie ramane, din nefericire, un cataclism ... '', afla ca dincolo de Prut in caricatura de tara Rep. Moldova, in fapt ce a mai ramas din pamantul sfant romanesc BASARABIA dupa raptul teritorial facut de criminalul Stalin in secolul trecut, pun de invatarea limbii ruse obligatoriu in scoli, iar limba romana a devenit din nou limba moldoveneasca ( ca asa aiureaza marioneta Rusiei la Chisnau, gospodin Dodon )! INTELEGI CRESTINE, nu am avut in 2004 si 2007 alte alternative, decat N.A.T.O., respectiv U.E., altfel rusii ne inglobeaza in maica Rusie, NU AVEM NICI AZI ALTE ALTERNATIVE PENTRU ROMANIA ! Sanatate maxima ! p.s.- legat de cataclism ,Doamne fereste, te bate peste gura ... !
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Gogulea
-10
Doar o revolutie moral-sprituala poate schimba fata Romaniei. Dar pentru o astfel de metamorfozare este nevoie ori de un Reformator ori de un cataclism. Cum un Reformator este aproape imposibil sa apara fara sa existe si conditiile optime de manifestare, singura solutie ramane un catacilism. Ce sanse sunt ca un Reformator sa se impuna pe cale democratica? Sunt romanii capabil sa-si aleaga un conducator cu frica lui Dumnezeu? Nu, pentru ca romanii nu mai au frica de Dumnezeu. Daca ar mai apare un candidat la presedintie, cum a fost, de exemplu, Marian Bataiosu in 2009, care ar sustine iesirea Romaniei din UE si NATO si increstinarea statului roman, l-ar vota cineva? Dar l-ar sustine si promova cineva pe un astfel de om pentru a capata notorietate? Pentru a ridica Romania, e OBLIGATORIU sa parasim Imperiul European si organizatia atlantista, pentru ca nu poti fi o tara stapana pe destinul tau national, atat timp cat esti o colonie. Vor romanii asta? Evident ca nu! Singura solutie ramane, din nefericire, un cataclism, pentru ca doar un astfel de eveniment poate sa-i mai destepte pe romani. Bine, la cat de adormita este populatia Romaniei, este nevoie de un sir de cataclisme care sa ne aduca in simtiri.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
furamtzara kutotu @ Gogulea
+5
pai traim cataclism, se cheama guvernarea PSD.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Emile
+14
Metehnele descrise amintesc de ultimului Principe de Salina, din Ghepardul a lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa care privind cum ruina cuprinde totul reflectă, citez din memorie, ”Noi sicilienii nu o să ne schimbăm niciodată pentru că noi suntem perfecți”
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Constantin Gajban
+14
În îndepărtata noastră istorie s-au mai întâmplat lucruri similare, când exemplare, ca cele menţionate, mergeau cu pâra la Înalta Poartă.Firava noastră naţiune nu are decât să mai perceapă, încă odată, care îi sunt rebuturile şi cum ar trebui să se manifeste pentru ca acestea să nu devină produse de export.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Sociolog Ioan Dutescu-Tolstobrach
+2
SOLUTIE ANTI- "EUROPENILOR GOGOMANI " CE-AR FI SA INITIEM SI NOI ROMANII LA BUCURESTI ,PARIS,BRUXELLES, ETC.,PROTESTE ANTI-CORUPTIE CA IN RUSIA ,BRAZILIA ,ALBANIA,MACEDONIA ,COREEA DE SUD ETC.,.ORGANIZAND DEMONSTRATII PRO –INTERZISA VIZIUNE ROMANEASCA A DEMOCRATIEI CREATIVITATII NEGENTROPICE VECTORIZATA DE PARADIGMA CREATIVITATII NEO-NEGENTROPICE SI SOLUTIILE EI INVESTITIONALE CREATIV NEO-NEGENTROPICE PLUSVALORICE CONCRET SI VERIFICABIL ANTI-CORUPTIE ,ANTI-SARACIE ,ANTI-HOTIE ,ANTI-SCENARIILE LETALE ALE LEGII ENTROPIEI CARE BUSOLEAZA PRIN IDEOLOGIILE EI LIBERALE DARWINOFOBE SI DARWINOCRATE CIVILIZATIA SPECIEI UMANE CATRE HAOS ENTROPICO-EXTINTIV PERFECT VIZIBIL `a la Macovei ,Liiceanu, Johannis ,Ciolos ,Soros &comp. ???? Marile scandaluri de corupție ale lumii Protest anti-coruptie in Rusia: Peste 700 de oameni arestati impreuna cu cel mai vocal oponent al lui Putin (Video) Duminica, 26 Martie 2017, ora 20:51
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Dumitriu lucian
+7
Sa Va Dea Dumnezeu sanatate!
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
furamtzara kutotu @ Dumitriu lucian
+2
multumesc, dar cu cine vorbesti?
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Sociolog Ioan Dutescu-Tolstobrach
+6
ESTI GENIAL , OMULE. L-AI INTRECUT PANA SI PE DAN PURIC ;..Sa fii roman !-Bucuresti:Compania Dan Puric -2016
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Laur22
+12
Noi care noi ? Eu si cu tine ? Sa avem pardon eu produc la standarde si sunt evaluat si am fosr evaluat in ultimii 15 ani luna de luna la cat profit ii aduce munca mea patronului Iar in luna in care profitul n-a mai fost sufcient a trebuit sa schimb compania Eu am facut si eu "afara" coada la banca de 2 ore atat ca banca constienta de prezenta cozii s-a gandit sa ne-o organizeze cu bonuri de ordine bancute de astepatre civilizata cu aer conditzionat, lumina suficenta si TV la fel si coada la permis de rezidentza unde ai ora de servire dar din nefericire ora e aproximativ asa ca uneori trebuie sa asteptzi pana in o ora la fel la coada la spital tot asa cu sala de asteptare civilizata cu aer conditzionat program TV si bonuri de ordine desi ..... cu casieria la intrare unde iniante ca sa intri la doctor cotizezi si itzi prezinti fie nr cardului de asigurare de sanatate fie nr cardul bancar. Altminteri da "Nouă ne trebuie unul singur care să le rezolve pe toate și nu-l găsim niciodată. " Iar cand acel una demonstreaza ca face "noua" celor din presa ne pute deoarece nu ne baga destul in buzunar De ce am avea parcari supraetajate cand costul locului de parcare e mult depate de costul lui acolo unde sunt parcari supraetajate. Din ce sa se platesca parcarile supraretajate din bani de la buget ? De ce ? Noi nu suntem europeni pentru ca n-avem toalete publice ? Hmmmm Da din cate stiu eu toate restaurantele ca sa primesca acorduri de functzionare trebuie sa aibe toaleta inclusiv cafenele din benzinarii Sa intzeleg ca EDITAT propriu trebuie sa fie public iar beneficiul personal privat. Haida de de aste ne-am privatizat ca sa puna statul privata din loc in loc ? Altminteri ramane intrebarea : De ce polonezii pot investi bani europeni in firme private poloneze ca sa realizeze acestea profit iar la noi "experztii" nostri in fonduri europene sunt de fapt niste mafiotzi expertzi in dijmuirea respectivelor fonduri ? Si da, afara suntem europeni. Aici nu.
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Opoziția: Guvernul își dă arama pe față
Publicat acum 18 ore şi 36 minute
Ai greșit ca magistrat? Răspunzi material
Publicat acum 19 ore şi 14 minute
Marea împăcare după ce au pus țara pe jar
Publicat acum 16 ore şi 21 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017