O conferinţă de excepţie la TNB cu Dr. Ion Christian Chiricuţă şi Adrian Buga

Duminică 15 noiembrie, la ora 11.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional, Ion Christian Chiricuţă şi Adrian Buga vor susţine conferinţa cu tema: Arta Chirurgului – Chirurgia artei.

Din dorinţa de a reînvia gândurile colecţionarului Ion Chiricuţă (1918, Bârlad – 1988, Cluj), colecţionar de artă, medic oncolog, director al Institutului Oncologic din Cluj, criticul de artă Adrian Buga, într-un dialog cu medicul Ion Christian Chiricuţă, fiul colecţionarului, va prezenta povestea construirii colecţiei şi a donării acesteia, prezentând publicului fragmente din filmele Arta chirurgului şi Pictura prin sunet, precum şi catalogul Comori de artă din colecţia de pictură Ion Chiricuţă.

Colecţia Ion Chiricuţă conţine un număr remarcabil de tablouri semnate de celebri pictori români (printre care Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Marcel Chirnoagă, Vasile Grigore ş.a.), dar şi lucrări după cunoscuţi pictori europeni, ale căror originale pot fi admirate în marile muzee ale lumii. Profesorul Ion Chiricuţă şi-a dăruit colecţia oraşului natal Bârlad, unde este expusă în Muzeul „Vasile Pârvan”.

O viaţă dăruită artei, din colecţia Prof. Dr. Chiricuţă

Ne stau mărturie cuvintele împărtăşite de Ion Chiricuţă unui pictor – Gheorghe Vânătoru: „Da, în zori, de fiecare dată, privind tablourile, îmi împrospătez amintirile: amintirile care mă leagă de primele emoţii ce le-am încercat cu pictura. Ea, pictura, mi-a clădit tinereţea într-un fel, pe nişte dimensiuni cu totul romantice: un romantism în care văd în apoteoză spiritul omenesc ca într-o feerică lumină astrală.

Cred ca un nebun-profet în viitorul ei şi o iubesc cu esenţe tari, merg zilnic ca medic chirurg la masa de operaţii şi mă simt pătruns de efluvii izvorâte din operele panotate în casa mea, şi ceea ce pare incredibil de făcut cu bisturiul îmi reuşeşte în colaborare cu ceea ce-mi dau emoţiile picturii. Prin ea iubesc omul, viaţa, devin mai bun, mai înţelept. Ridic medicina la nivel de creaţie şi desfac miracolul natură, pentru a-l recompune.”

Ion Chiricuţă a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Chirurgie din Bucureşti şi din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din ţară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii şi construcţia unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

Activitatea de bun organizator a profesorului Ion Chiricuţă a fost dublată de cea ştiinţifică, el publicând un număr impresionant de articole ştiinţifice, atât în ţară cât şi în străinătate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, Ion Chiricuţă a făcut parte din numeroase societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu: Société Internationale de Sénologie, Organisation Mondiale de la Santé, Union Medicale Balkanique. În anul 1987 a fost numit preşedinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris, ca o încununare a tuturor reuşitelor sale în domeniul medical.

Povestea colecţiei Dr. Ion Chiricuţă

„Profesorul dr. Ion Chiricuţă considera tablourile sale ca fiind o autobiografie fidelă a evoluţiei lui spirituale: «Omul secolului nostru are nevoie ca în momentele de odihnă să-şi înnobileze sufletul cu tot ce a produs spiritul uman mai frumos şi mai sublim, adică arta, sau să trăiască în contact strâns cu o altă faţă a frumosului, natura, atât de grandioasă şi minunată în peisajul nostru». Colecţia sa a fost strânsă de-a lungul unei vieţi de muncă încordată, a reprezentat refugiul spiritual, templul în care chirurgul Ion Chiricuţă a trăit întotdeauna mari clipe de seninătate olimpiană şi extaz. În acest templu nu a putut fi lovit de nici o răutate omenească. Colecţia nu este rodul unor simple capricii, ci rezultatul unei profunde hrăniri sufleteşti manifestate de-a lungul întregii vieţi”, mărturiseşte Ion Christian Chiricuţă.

„După cercetările începute pentru inventarierea Colecţiei Ion Chiricuţă şi realizarea albumului şi filmului aferente, am sesizat un modus operandi legat de felul în care medicii colecţionari îşi aleg lucrările de artă. Am observat că medicii, prin natura meseriei, priveau, săptămâni sau luni întregi, detaliile de tuşă din lucrările nou intrate în colecţia lor. Această «depunere» sau încărcătură vizuală din ochii colecţionarilor părea să aibă un dublu efect, atât asupra omului-colecţionar, cât şi asupra omului-medic.

Conjugând dubla încărcătură, am analizat cum a fost gândită construcţia colecţiei şi cum aceasta (privită ca întreg, dar şi prin prisma detaliului căruia i-am dedicat un capitol separat în lucrarea mea) a influenţat şi a ajutat colecţionarul în activitatea profesională”, explică Adrian Buga.

Divizia de publishing Argo Art a adăugat în biblioteca sa un nou album, Comori de artă din colecţia de pictură Ion Chiricuţă.

Albumul este un omagiu adus reputatului chirurg oncolog Ion Chiricuţă (1918-1988), unul dintre cei mai pertinenţi şi mai pasionaţi colecţionari de artă ai secolului XX. Cu o precizie de chirurg, între două vieţi salvate, Ion Chiricuţă a achiziţionat opere ale artiştilor români contemporani cu el: Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Marcel Chirnoagă, Constantin Piliuţă, Gheorghe Vânătoru, sau Florin Niculiu (cu care Chiricuţă a legat o frumoasă prietenie). Într-un fel, Chiricuţă a salvat “vieţile” unor tablouri sortite poate uitării.

Din expoziţia Comori de artă din colecţia Ion Chiricuţă

Selecţia lucrărilor din albumul Comori de artă din colecţia de pictură Ion Chiricuţă a fost realizată de către expertul în artă şi totodată iniţiatorul proiectului Argo Art Design, Adrian Buga, împreună cu prof. Ion Christian Chiricuţă, unul dintre fiii colecţionarului.

Acest album s-a născut, dincolo de spaţiul magic al cărţilor şi al operelor de artă, din dorinţa autorilor de a pune la dispoziţia publicului iubitor de frumos o lucrare amplă, bogat ilustrată, cu detalii şi istorii ale celor mai reprezentative opere de pictură şi grafică aflate în colecţia profesorului Ion Chiricuţă.

Urmărind istoria generală a artei româneşti, cât şi cea particulară a operei colecţionate, autorii au reconstituit structura personală a acestui buchet de artă pornind de la sistemul gândit cu o mare stricteţe de la bun început chiar de către colecţionar. Au optat pentru gruparea catalogului în trei capitole separate, legate printr-o viziune comună. Primul capitol, Pictura românească, cuprinde o selecţie a celor mai reprezentative lucrări din colecţie. Textul care însoţeşte capitolul dublează experienţa. Contactul intim cu detaliul fotografiat şi prezentat prilejuieşte imersia în fiecare operă reprodusă şi transformă simpla privire într-o veritabilă artă a înţelegerii.

Al doilea capitol, Arta Europeană, este format dintr-o selecţie a lucrărilor de pictură străină, care, prin cercetarea prilejuită de publicarea acestui catalog, au adus cele mai noi şi neaşteptate date. Caracterul cu totul particular al acestei colecţii de pictură străină este determinat şi de elucidarea parţială a misterelor legate de cópii, falsuri şi de nebănuitele atribuiri ale lucrărilor originale.

Al treilea capitol, intitulat Inventarul total al colecţiei de pictură, este unul tehnic. Fiecare tablou este ilustrat faţă-verso, considerând că pe spatele unei lucrări sunt sedimentate straturi succesive ce poartă deopotrivă amprenta epocii în care a fost creată şi a mediului în care a circulat.

”Cei care îndrăznesc să se aplece peste abisul morţii şi încearcă să menţină viaţa prin munca lor se simt pierduţi într-o negură de nepătruns, ca în centrul unui uragan a cărui poziţie şi formă se modifică neîncetat. Cine ar putea să adune zilele şi nopţile medicului care se luptă mereu cu «răul», cum zicea un apropiat al său: «cel mai rău dintre ele»? Dar, totodată, cine ar putea să ştie mai bine decât Profesorul şi Chirurgul Ion Chiricuţă, sau decât fiul său, Ion-Christian Chiricuţă, colecţionar la rândul lui, ce înseamnă pasiunea de a aduna «frumosul» atât de mult îndrăgit şi admirat o viaţă întreagă?…

Ce moştenire frumoasă, ce cruce dublă şi grea – medicina şi dragostea pentru artă!”, afirma Adrian Buga.

Textele poartă semnătura lui Adrian Buga, Ion Christian Chiricuţă, Ion Chiricuţă, Constantin Constantinescu şi Corneliu Baba.

Albumele au fost tipărite pe hârtie japoneză la celebra tipografie Bortolazzi Stei dinVerona din ale cărei tiparniţe s-au născut albumele de lux ale Editurii Taschen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.