O nouă bulă imobilară scăpată de sub control în Europa

O teamă apăsătoare se manifestă în cele trei ţări scandinave care nu fac parte din zona euro. Autorităţile din Norvegia, Suedia şi Danemarca sunt tot mai îngrijorate de creşterea accelerată a preţurilor de pe piaţa imobiliară, însă măsurile pentru stoparea bulei speculative se lasă aşteptate de mai mulţi ani, acrie Bursa.ro.

„Suntem îngrijoraţi că oamenii nu conştientizează natura situaţiei curente a dobânzilor, care nu este normală”, a declarat Steen Bocian, economist-şef la Danske Bank, pentru Financial Times.

Cu excepţia Danemarcei, preţurile de pe piaţa imobiliară rezidenţială din Scandinavia şi-au accelerat creşterea mai ales după relaxarea extraordinară a politicii monetare în urma declanşării crizei financiare globale (vezi grafic).

S-a ajuns, astfel, ca în Suedia preţurile locuinţelor să avanseze cu peste 232% între 1992 şi 2014, în timp ce populaţia a crescut cu 12,1% iar PIB-ul nominal cu 140,6%. În Norvegia preţurile de pe piaţa imobiliară au crescut cu peste 413%, pe fondul unei creşteri a populaţiei cu 19,5% şi a economiei cu 287%.În opinia unui oficial al unei bănci centrale din Scandinavia, „nu există nicio îndoială că preţurile caselor şi nivelul datoriilor reprezintă principalele riscuri ale strategiei de stimulare a economiei prin intermediul politicii monetare”, conform unui articol din FT.

Cotidianul financiar mai scrie că „bancherii centrali sunt în alertă” din această cauză. Dar ce înseamnă „alertă”, când dobânzile de politică monetară sunt negative în Suedia şi Danemarca (-0,35%, respectiv -0,75%), iar în Norvegia se află la minimul istoric de 1%?

În conformitate cu noua tendinţă europeană, autorităţile din ţările scandinave se concentrează acum asupra politicilor macroprudenţiale, „minunea” care ar trebui să oprească explozia bulei imobiliare. Oare exemplul eşecului lor aşteptat va constitui o lecţie şi pentru Europa?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.