Orașe străbătute de dans

A 10-a ediție a programului inițiat de Institutul Francez din Paris, FranceDanse, ajunge în 2017 în 13 țări din Europa de Est și Sud-Est, printre care și România.

Folosind modelul cursei legendare Orient-Express, coregrafia ajunge în mai multe orașe din această parte a Europei. „FranceDanse Orient-Express va permite unui public foarte larg din cinci mari orașe din România să descopere spectacole de dans ale unor coregrafi francezi recunoscuți sau emergenți, prin propuneri transdisciplinare și forme performative în dialog cu spațiul urban, video, muzică și creație sonoră, arhitectură și patrimoniu“, anunță un comunicat de presă. Publicul din București, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca și Iași va putea asista, începând cu această lună, la o serie spectacole de dans, dar și la evenimente conexe, precum filme, ateliere, întâlniri și dezbateri.

Arte mișcate

În plus, proiectul FranceDanse Orient-Express va include momente care fac legătura între mai multe genuri de artă. În seria de evenimente transdisciplinare se numără premiera filmului „Polina, danser sa vie“, de Valérie Müller și Angelin Preljocaj, în cadrul Festivalului Național de Teatru București, și proiecții de filme de dans din Franța (focus FranceDanse), în cadrul Festivalului Internațional de film de dans – FIFD. Fiecare spectacol sau intervenție artistică este organizată „în parteneriat cu structuri profesionale recunoscute din România, cu scopul de a favoriza dezvoltarea unor proiecte comune bilaterale pe termen lung. Pentru prima dată, FranceDanse se va desfășura în mai multe țări, în Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia și Ungaria), împlicând nu mai puțin de 8 companii franceze, 30 spectacole și 28 parteneriate, realizate în tot atâtea orașe din regiune“, arată francezii.

Manifestările care se întind până spre jumătatea lui decembrie încep azi și mâine la Timișoara, unde GUID, Groupe Urbain d’Intervention Dansée/Ballet Preljocaj, de la Centre chorégraphique national d’Aix-en-Provence, vine cu artiștii care vor interveni în spațiul urban, prin momente extrase din repertoriul creat de coregraful francez Angelin Preljocaj. Debutul seriei de evenimente are loc în cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești. De mâine, trupa de dansatori pusă pe picioare de celebrul coregraf vine la București (25-26 mai), pentru evenimente organizate în parteneriat cu ARCUB.
Luna viitoare, iubitorii dansului din România pot să vadă „Hydre“, în coregrafia lui Yuval Pick de la Centre chorégraphique national de Rillieux-la-Pape. „Spectacolul explorează performativ, în dialog cu muzica și creația sonoră, spații sau monumente de patrimoniu pe care le pune astfel în valoare“, spun organizatorii întâlnirilor de pe 6 iunie, la București, la Hanul Gabroveni, și de pe 9 iunie, de la Sibiu, Biserica fortificată din Cisnădioara, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru – FITS.

Spectacolul „Tordre” aduce pe scenă portrete intime ale dansatorilor. Foto Patrick Imbert

Toamna în filozofia gesturilor

Din toamnă, dansatorii francezi revin cu prestația lui Rachid Ouramdane (Centre chorégraphique national de Grenoble), care aduce spectacolul „Tordre“, organizat în parteneriat cu CNDB – Centrul Național al Dansului București, în septembrie, la Cluj, precum și în cadrul Bienalei regionale de coregrafie din București. Este vorba despre „un spectacol-diptic mai mult decât un duo, două portrete intime ce explorează poveștile personale ale celor două dansatoare, dar și virtuozitatea și rezistența lor fizică“, spune prezentarea oficială. Tot atunci este adus și „Histoire spirituelle de la danse“, un spectacol-lectură scris și interpretat de David Wahl, la București și Iași, în octombrie, în cadrul eXplore Danse Festival.

Mai sunt anunțate pentru ultima perioadă a anului reprezentații cu „Dumi Moyi“, un performance solo de și cu François Chaignaud, creat pentru Fondation Cartier pour l’art și prezentat în cadrul Les Soirées Nomades (în octombrie la București), ca și Caravana CND itinerant – Centre national de la danse Caravana, un proiect inedit care aduce spectacole, ateliere pentru profesioniști și/ sau amatori, dezbateri și proiecții de filme de dans, în noiembrie, la București, Iași și Cluj-Napoca (în cadrul Festivalului Temps d’images). Evenimentele francezilor se încheie în acest an pentru români cu „Gala“, în coregrafia Jérôme Bel, spectacolul care va fi recreat la București, cu 20 performeri români, în decembrie, cu ocazia premiilor CNDB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.