Orașul în care oamenii se tem de șomajul prea redus

Regiunea Praga are cea mai mică rată a șomajului din întreaga Uniune Europeană, doar 2,5% în 2014, potrivit Eurostat. Regiunea de dezvoltare Praga stă la fel de bine din acest punct de vedere ca Bavaria Superioară (cu capitala la Munchen).

”Praga este capitala europeană a muncii”, scrie publicația Lidove Noviny, citată de Courrier International. S-a ajuns însă până acolo încât această rată extrem de mică a șomajului să reprezinte o problemă și chiar să aibă ”efecte devastatoare”, pe fondul îmbătrânirii populației, scrie publicația cehă.

”Economia va atinge o rată de creștere de 2,5% în acest an, însă numărul activelor va crește cu 1%. Pentru o creștere mai mare am avea nevoie de mai mulți angajați. Unde să-i găsim?”, se întreabă ziarul ceh. Explicația șomajului redus ține de concentrarea prosperității într-o singură regiune din Cehia, o situație rar întâlnită în țările occidentale.

Regiunea București-Ilfov din România nu se află în aceeași poziție. Aici șomajul a fost de 7,2% în 2014, chiar peste media națională de 6,8%, potrivit Eurostat. În București-Ilfov șomajul în rândul tinerilor până în 24 de ani depășește 25% (în regiunea Praga, acest indicator este la 10%).

Economistul Daniel Munich oferă o serie de explicații pentru această situație într-un interviu la Radio Praga.

”În primul rând e vorba de rata șomajului în întreaga țară. Cred că suntem pe locul trei in Europa la ocuparea forței de muncă, după Germania și Austria. Deci nu e de mirare că Praga, capitala, are un somaj foarte redus. Acesta este cazul unor state pregum Cehia, Polonia sau Slovacia – capitalele sunt mai avansate din toate punctele de vedere: infrastructură, educatie, piața muncii și altele.”

”Apoi trebuie să ne uitam la structura educației în Praga, care este mult peste cea din oricare alt oraș din Cehia. Mulți oameni din alte zone ale țării au studiat aici ani de zile și sunt foarte educați, cunosc limbi străine. Aici sunt sediile marilor companii străine. Sunt mai multe sanse. Orașul se dezvoltă.”

Daniel Munich arată că cea mai mare a locurilor de muncă din Praga sunt în turism și nu in industrie. ”Se observă ruinele clădirilor industriale. Multe au fost dărâmate, altele renovate. Oamenii care lucrau în industrie au probleme cu găsirea unui loc de munca, dar acum s-au împlinit 25 de ani de la marile restructurări, de la tranziția economică, iar o mare parte dintre acești oameni sunt la pensie sau și-au schimbat domeniul de activitate”.

Puterea de cumpărare a praghezilor rămâne una destul de redusă, spune economistul. ”Nivelul prețurilor in Praga este foarte ridicat comparativ cu restul țării, inclusiv locuințele, chiriile, utilitățile și bunurile de consum. Deci, deși salariile nominale par mari, puterea de cumparare nu este deloc ridicată. Este o piață a muncii foarte competitivă, iar salariile angajaților obișnuiți, în special cei care nu au educație înalta, nu sunt foarte mari”.

În cele din urmă, cotidianul Lidove Noviny mai face o obervație plecând de la dezvoltarea economică a capitalei. ”Dacă în Europa occidentală cei care votrează cu dreapta sunt locuitorii din zonele rurale, iar marea majoritate a orășenilor votează cu stânga, în Cehia situația este inversă. După revoluția de catifea din 1989, Praga a devenit cel mai de dreapta oraș din Europa”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.