Parchetul General a început urmărirea penală în cazul plângerii DNA împotriva lui Mazăre

Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală in rem (pentru faptă) în cazul plângerii penale depusă de DNA împotriva primarului Constanței, Radu Mazăre.

UPDATE Informația a fost confirmată vineri pentru Agerpres de reprezentanți ai Parchetului General.

În 15 septembrie, DNA a formulat față de primarul Constanței, Radu Mazăre, un denunț pentru săvârșirea infracțiunii de presiuni asupra justiției, în urma unor declarații publice făcute de acesta.

„Ca urmare a unor declarații publice făcute, la data de 12 septembrie, de primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, persoană având calitatea procesuală de inculpat în dosarul nr. 2/ P/ 2014 aflat în faza de urmărire penală, Direcția Națională Anticorupție a formulat față de acesta un denunț pentru săvârșirea infracțiunii de presiuni asupra justiției, prevăzută și pedepsită de art. 276 Cod Penal. Denunțul a fost formulat în temeiul dispozițiilor art. 290 combinat cu dispozițiile art. 289 C.pr. pen. și a fost înaintat, la data de 15 septembrie 2014, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare”, se arăta într-un comunicat al DNA transmis la acea dată.

Sursa citată preciza că, potrivit relatărilor apărute în mass-media, la o reuniune publică a organizației PSD din care face parte, Radu Mazăre a făcut următoarele afirmații: ‘Poate să te ia cu mascații de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgență și timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz — n.n.), când m-ai luat cu mascați și ai zis că e urgență, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgență, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi să trăim într-o țară normală”.

Primarul din Constanța a anunțat joi că este anchetat de DNA în alte două dosare penale, unul legat de vânzarea unui teren în urmă cu 12 ani, iar în celelălat fiind acuzat că ar fi primit mită de la firma de salubrizare după ce ar fi majorat taxa pentru gunoi plătită de constănțeni.

„Acum trei zile am aflat că mai am două dosare la DNA Constanța. Unul pentru un teren vândut în 2002 de către Consiliul Local. Un nene avea un garaj amplasat ilegal pe terenul respectiv, garajul amplasat ilegal a fost demolat și terenul a fost scos la vânzare prin licitație. Drept pentru care am dosar penal acum. E un dosar nou”, a declarat Radu Mazăre, joi.

El a spus că în alt dosar este acuzat că ar fi primit mită de la firma care se ocupă de salubrizarea orașului.

„Mai am un dosar în care spune că eu și toți consilierii suntem acuzați că am luat șpagă pentru că anul trecut am votat creșterea taxei de gunoi diferențiat, în funcție de veniturile populației, pentru că noi, Constanța, stăteam cu taxa de gunoi de departe cea mai mică din România, ea fiind subvenționată. Și atunci nu am crescut-o pentru toată lumea, ci am crescut-o diferențiat și suntem acuzați că, având în vedere că am crescut taxa, firma de gunoi a încasat mai mulți bani și ne-a dat din banii ăștia șpagă nouă, mie și întregului Consiliu Local”, a afirmat Mazăre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.