Pe urmele Monicăi Macovei: în România s-a dat încă o „lovitură de stat”!

Cine a auzit-o vorbind pe Carmen Dan, deja fostul ministru de Interne, şi-a dat seama, desigur, că nu are în minte ca valoare decît numele lui Liviu Dragnea. Atît şi nimic mai mult. Ultima perlă politică rostită de Carmen Dan a ţâşnit la Antena 3, unde a spus: În acest moment cred că ne confruntăm cu o veritabilă lovitură de stat”!, formulare preluată ulterior și de partid. Gura păcătosului, adevăr grăieşte sau e vorba doar de iresponsabilitate?

Dacă nu s-ar uita atît de mult la poza lui Liviu Dragnea, doamna Carmen Dan ar fi avut timp să arunce o privire pe Wikipedia, de unde ar afla că „Lovitură de stat (din franceză „coup d’État”) sau puci (din germană „Putsch”) se numește o răsturnare bruscă și neconstituțională a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei formată din ofițeri militari sau comandanți paramilitari aparținând aceluiași stat, folosind forța. Fără să-şi dea seama, Carmen Dan repetă cuvînt cu cuvînt ce spunea Monica Macovei despre Referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu! Unde i-o fi văzut Carmen Dan pe ofiţerii militari care au răsturnat Guvernul folosind forţa? Că doar nu vrea să sugereze că Liviu Dragnea ar avea această calitate!

Tot pe Wikipedia, cîteva rînduri mai jos, Carmen Dan putea să citească o definiţie mult mai potrivită cu situaţia la care asistăm acum: „O formă de lovitură de stat este și „lovitura de palat”, care totuși se realizează departe de ochii și urechile mulțimii, aparține de regulă unei facțiuni aflate la putere, un partid dominant sau o „tabără” politică, apropiată grupului conducător, uneori chiar din cadrul grupului, și se bazează pe relații hegemonice și influență a unor comandanți ai armatei sau serviciilor secrete cîștigați de grupul complotist activ!

E cu totul altceva! Însă, în acest caz, dacă este vorba despre „lovitura de palat”, ca formă specifică a „loviturii de stat”, Carmen Dan nu face altceva decît să deconspire acţiunea lui Liviu Dragnea, căci el şi „tabăra politică apropiată grupului conducător” a declanşat operaţiunea de răsturnare a guvernului! În această banală definiţie a „loviturii de palat”, Carmen Dan putea să recunoască elementele definitorii ale acţiunii aflată acum în derulare:

– facţiunea aflată la putere acum este PSD

– partidul dominant în actualul parlament este PSD

– din tabăra politică apropiată grupului conducător face parte chiar Carmen Dan

– influenţa serviciilor secrete în PSD este deja un teritoriu bătătorit.

Dacă fosta ministresă Carmen Dan nu l-ar privi cu veneraţie pe Liviu Dragnea, ci l-ar vedea mai simplu, ca şef de partid politic, n-ar fi putut să ignore un lucru elementar: cel care a declanşat această criză politică sau „lovitură de stat”, cum îi place în mod iresponsabil să spună, a fost chiar idolul său: Liviu Dragnea!

Lucrurile sînt simple. PSD avea o majoritate confortabilă în parlament, un guvern pe care l-a impus prin cîştigarea alegerilor şi un program de guvernare aprobat în parlament, validat după depunerea jurămîntului de către fiecare ministru în faţa preşedintelui ţării. Dacă punctele din acest program nu erau îndeplinite, PSD putea să ceară înlocuirea unor miniştri, accelerarea punerii în practică a unor măsuri etc, însă decizia de a-l debarca pe Primul ministru înseamnă căderea întregului guvern şi, implicit, recunoaşterea incompetenţei întregului cabinet, deci şi a prestaţiei ministrului de Interne Carmen Dan! A spune că toţi miniştri din guvern sînt excepţionali şi numai Premierul este vai de capul lui este un non-sens, pe care nici Carmen Dan şi nici Liviu Dragnea par să nu-l înţeleagă.

Alianţa de guvernare PSD-ALDE a fost susținută de alegători cu speranţa că, în sfîrşit, va reuşi să destrame acel sistem securist instaurat de Traian Băsescu, adică să facă ceea ce au ratat încă din vremea USL. Văzînd însă ce preocupare au acum cei care au fost împuterniciţi de electorat să conducă ţara spre prosperitate şi respectarea drepturilor omului, oamenii au început să privească critic actele acestea iresponsabile care aruncă pur şi simplu în aer votul populaţiei! În definitiv, Liviu Dragnea – camarila din jurul său, adică „tabăra politică apropiată grupului conducător” – l-a numit pe Sorin Grindeanu în fruntea guvernului și lăudat deşănţat în aceste şase luni!

Şi, mai presus de orice, chiar nimeni din această camarilă din jurul lui Liviu Dragnea nu a avut curaj să-i atragă atenţia despre riscurile acestei „lovituri de palat”? Cînd conduci o ţară, nu poţi să faci astfel de acţiuni fără a analiza fiecare detaliu, fiecare posibilă evoluţie a evenimentelor, astfel încît să nu arunci întreaga ţară într-o aventură necontrolabilă! Or, exact asta se întîmplă acum, totul a scăpat de sub control, totul este posibil şi nimeni nu pare a fi în stare să rezolve rapid această criză politică venită de nicăieri!

PSD, după ce a declanşat această operaţiune ilogică de dărîmare a propriului guvern, vrea să fie ajutat de partidele de Opoziţie, de presă sau de opinia publică, deşi nu a făcut acest după ce cîştigase alegerile. Au uitat Carmen Dan şi Gabriela Firea Pandele că, imediat după alegeri, Liviu Dragnea ţinea secret numele viitorului Premier, asumîndu-şi public întreaga responsabilitate? Nu era mai normal ca măcar doamnele din jurul lui Dragnea să-i atragă atunci atenţia că nu e bine să ia singur această decizie pentru că ar putea să greşească? Ei, bine, nu! Au preferat să stea în spatele lui, ascultătoare, îndemîndu-l să facă absolut ce doreşte.

Și Sorin Grindeanu a fost la fel de slugarnic faţă de Liviu Dragnea, la fel ca amazoanele din jurul acestuia. De altfel, iată ce scriam în „Cotidianul” din 31 decembrie 2016 despre Sorin Grindeanu, imediat după nominalizarea sa ca Prim-ministru de către PSD: „Cel mai important lucru, însă, este ca Sorin Grindeanu să pronunţe cît mai rar cuvintele „Liviu Dragnea”! Un exces în pronunţarea numelui celui care l-a nominalizat va da apă la moară celor care nu vor înceta să-l numească portavocea lui Dragnea, apendicele acestuia sau coada lui de topor. De toate aceste etichete va trebui să se lepede rapid dacă vrea să dobîndească personalitatea necesară conducerii reale a guvernului. Altfel, nu va trece mult timp şi i se va spune ironic Sorin Dragnea sau Liviu Grindeanu, moment în care, practic, nu va mai exista ca om politic şi va aluneca pe toboganul umoristic ce-l poate distruge pe orice politician slugarnic”. Că acum, cînd a fost aruncat peste bord de propriul partid, ar vrea să treacă drept orgolios, mîndru şi luptător, mi-e teamă că este prea tîrziu şi acţiunile sale vor fi interpretate ca lipirea de scaun sau răzbunarea faţă de Liviu Dragnea!

Nici pentru Liviu Dragnea şi nici pentru Sorin Grindeanu ţara nu este decît suportul propriilor ambiţii orgolioase şi numai leşinul continuu în care se află Opoziţia îi mai ţine la putere cu partidul lor cu tot. Cu Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Cristian Buşoi, Nicuşor Dan sau Eugen Tomac, Opoziţia din România pare a fi ca acel şoricel care, aflat pe aceeaşi punte cu un elefant, îi spune acestuia: vezi ce zgomot puternic facem cînd tropăim?

Cei neînregimentaţi în vreo tabără, nu au decît să aştepte uimiţi să vadă cine va supravieţui acestui război pentru a analiza apoi dacă mai avem o şansă de a reveni la o minimă normalitate sau vom fi tîrîţi cu toţii în hăul spre care ne îndreaptă aleşii noştri.

Pînă atunci, însă, trebuie să subliniem această iresponsabilă atitudine a fostei ministrese Carmen Dan, care spune la televizor că în România are loc acum încă o „lovitură de stat”! Chiar nu-şi dă seama cît rău poate face ţării o asemenea prostie, pe care a făcut-o înaintea sa Monica Macovei, cu aceleaşi dramatice consecinţe?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.