Planorul dispărut, ziua a treia de căutări zadarnice

Autoritățile au căutat duminică pe 34 trasee montane din județele Prahova, Argeș, Brașov, Dâmbovița și Buzău planorul dispărut joi, fără niciun rezultat însă. Totodată, începând cu ora 13.00 s-a dispus extinderea căutărilor și în județul Sibiu, în zona Arpașu de Jos, cu sprijinul a 50 de pompieri, salvamontişti, poliţişti, jandarmi şi voluntari, potrivit unui comunicat transmis de MAI duminică după-amiază.

Ministerul anunța dimineață că operațiunile de căutare vor fi fi extinse şi în judeţul Buzău.

MAI a precizat totodată că sâmbătă echipele de salvatori au primit din partea unui cetăţean mai multe fotografii realizate joi (foto alăturat), în judeţul Braşov, care surprindeau un planor aflat în zbor, iar pentru verificarea zonei respective, astăzi vor avea loc mai multe căutări terestre şi aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante şi motoparapante, care pot zbura la joasă înălțime.

Secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat duminică, la Predeal, că pilotul planorului dispărut este căutat în continuare cu avioane, elicoptere și parapante, în calculul traseelor de căutări fiind folosită și o fotografie a planorului realizată de la sol în ziua respectivă, înainte de dispariția acestuia.

Arafat a precizat că informația e că planorul a trecut prin zona respectivă unde a fost realizată fotografia, însă nu se știe momentul prăbușirii. Efectivele implicate în căutare acordă o atenție mai mare zonei respective, însă trebuie avut în vedere și că dispariția planorului ar fi putut avea loc la câteva ore după acel moment, la sute de kilometri distanță.

„Nu putea să fie alt planor (n.r. în fotografie) decât cel pe care îl căutăm. Poza ne îndeamnă să căutăm mai atent. A fost analizată și chiar dacă nu e foarte clară poza, cel mai probabil e un planor acolo (n.r. în fotografie) și e cel pe care-l căutăm. Experții sau salvamontiștii au recunoscut exact zona și e normal să fie căutarea acolo. Nimeni nu știe momentul în care planorul a căzut. Poate să fie în primele minute, sau în câteva ore. În zona asta, sau la distanță de câteva sute de kilometri”, a spus el.

În operațiunea de căutare sunt folosite și informațiile oferite de familia planoristului despre traseele de zbor obișnuite ale acestuia. „Ne-am întâlnit cu fiul pilotului, iar traseele pe care le urmărim acum sunt, de regulă, cele pe care pilotul le practica când zbura. Toate datele noastre cunt corelate cu ce știe familia despre comportamentul de zbor al pilotului”, a menționat dr. Arafat.

Ministerul de Interne a precizat duminică dimineață că la operațiunile de căutare de duminică participă aproximativ 900 de forţe aparținând MAI, MApN, Salvamont, Direcţiilor Silvice, Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă și voluntari. Pompierii detașați în sprijinul forţelor care acționează în judeţele Braşov, Dâmboviţa, Prahova şi Argeş vor rămâne mobilizaţi şi astăzi, preciza ministerul.

Pentru operaţiunile de căutare aeriană participă 5 elicoptere ale MAI şi MApN şi 5 avioane ale Aeroclubului României.

În cursul zilei de sâmbătă, în operaţiunea de căutare au fost implicate 850 de forţe şi 12 aeronave.

Ministerul de Interne a anunțat sâmbătă după-amiază că salvatorii au efectuat în cursul zilei căutări pe 30 de trasee montane din județele Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița pentru găsirea pilotului planorului dispărut, fiind folosite inclusiv drone.

„Echipele din teren au solicitat informații de la localnici, de la administratorii de cabane sau pensiuni montane și de la turiștii aflați în zonă, fiecare informație relevantă fiind verificată. Căutările de la sol, ca și cele din aer au fost conduse în sistem integrat, asigurându-se o comunicare permanentă cu aeronavele implicate în misiunile aeriene. Cei peste 850 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari și voluntari au la dispoziție 133 de mijloace vehicule și aeriene. Componenta aeriană a căutărilor este asigurată de 12 aeronave — 7 elicoptere ale MAI și MApN, 5 avioane ale Aeroclubului României și o motoparapantă. Fiecare aeronavă a avut zone prestabilite de căutare, la stabilirea acestora fiind consultați specialiști și piloți din cadrul Aerodromului Ghimbav, care cunosc traseele de zbor frecvente pentru planoare”, preciza Ministerul de Interne într-un comunicat.

MAI a menționat, în acest context că, cu sprijinul serviciilor voluntare pentru situații de urgență, echipele de căutare au ridicat 4 drone în zona Rucăr, Satic, Pecineagu.

Totodată, Ministerul Transporturilor a anunțat sâmbătă că o echipă condusă de directorul Aeroclubului României, George Rotaru, va continua căutările pilotului planorului dispărut în zona Brașov- Sinaia-Făgăraș-Reghin-Toplița-Piatra Neamț-Onești-Nehoiu-Sinaia-Brașov.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat joi, în jurul orei 21.50, de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Conform MAI, din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, ”mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul. Dispariţia planorului a fost anunţată cu întârziere, aparatul de zbor decolând joi la amiază de la Ghimbav, iar autorităţile au fost anunţate după nouă ore că nu a revenit la bază, o investigație în acest sens fiind declanșată de Ministerul Transporturilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.