Ponta la întâlnirea cu apărătorii refugiaților: „Să colaborăm”

Premierul Victor Ponta vrea sprijinul organizațiilor neguvernamentale și societății civile în ansamblu pentru integrarea refugiaților așteptați în România.

„Nu cred că pot doar autoritățile să facă ceva în ceea ce privește integrarea unor persoane pe un termen scurt, mediu sau lung în societatea românească. (…) Nu pot doar autoritățile, cu mijloacele pe care le avem. Luăm niște oameni, îi punem în niște clădiri și cu asta-basta. E vorba totuși de copii, în primul rând, care au niște drepturi internaționale unanim recunoscute și mă refer aici la școală, grădiniță, la îngrijire medicală, e vorba despre dorința de a găsi un loc de muncă pentru că, altfel, pe bună dreptate, societatea zice: ce facem, plătim de la noi pentru alții? (…) E vorba despre pregătirea comunităților locale oriunde vor fi asemenea situații ca să nu ne comportăm ca în urmă cu o mie de ani, să ne speriem că vine cineva și trebuie să fugim noi. (…) Dacă vrem să avem succes trebuie să colaborăm. (…) Noi știm să păzim granița, să facem niște facilități de cazare, dar mai mult de atât nu putem face decât împreună cu societatea civilă”, a declarat Ponta, vineri la o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile, la Guvern, pe tema crizei refugiaților.

Ponta a insistat asupra soluțiilor care trebuie identificate în cazul copiilor.

„Pentru că sunt și reprezentanții UNICEF, Salvați Copiii, primul lucru cred că ar trebui să avem niște soluții de azi, de mâine, în special pentru copii. Dacă va fi cazul, să știm ce facem, că oamenii maturi se mai descurcă. Aici rolul organizațiilor neguvernamentale, al comunității din România e foarte important și puteți fi mult mai eficienți decât poate să fie statul român”, a afirmat premierul.

Victor Ponta s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanți ai societății civile și ai autorităților publice locale, pe tema gestionării crizei refugiaților.

Recent, mai multe organizații neguvernamentale — între care Asociația Pro Democrația, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Salvați Copiii România, Societatea Academică din România și APADOR-CH — au transmis un apel în care solicitau autorităților să își reconsidere atitudinea în gestionarea crizei refugiaților și să dea un semnal de încredere, umanitate și solidaritate.

„Solicităm autorităților să depășească blocajul în care au intrat și care condamnă România la izolare. România are resursele pentru a primi mai mulți refugiați decât s-au grăbit autoritățile să anunțe. Este o țară care beneficiază de expertiza a zeci de organizații ale societății civile care au derulat programe pentru persoane vulnerabile, inclusiv refugiați. O parte din cetățenii români sunt originari din regiunea Orientului Mijlociu, iar aceștia pot asista eforturile statului român de primire și integrare a refugiaților din zonă. Nu în ultimul rând, cetățeni obisnuiți pot răspunde cu empatie și solidaritate la nevoia celor plecați din calea războiului și persecuțiilor. Solicităm autorităților să își reconsidere atitudinea în gestionarea acestei situații exceptionale și să dea un semnal de încredere, umanitate și solidaritate”, se arăta în apelul organizațiilor neguvernamentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.