Premiere teatrale pe scenele bucureştene

Kyogen

Joi, 22 noiembrie, la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului „Odeon”, sunteţi invitaţi la o demonstraţie de teatru comic “Kyogen”, în interpretarea maestrului Motohiko Shigeyama, din Japonia, şi Ondrej Hybl, din Cehia. Demonstraţia va fi urmată de piesa “Kakiyamabushi” (Preotul luptător şi curmalul japonez).

“Kyogen” este un gen teatral japonez cu puternice inflexiuni comice, a cărui existenţă numără mai multe secole, originea sa situându-se împreună cu cea a teatrului “Noh”, în perioada Muromachi. Deşi iniţial scenetele comice în stil Kyogen erau inserate în cadrul reprezentaţiilor de teatru Noh, cu timpul Kyogen a devenit un gen artistic independent. Spre deosebire de caracterul sobru şi tragismul pieselor Noh, teatrul Kyogen pune accent pe dialogurile pline de haz şi pe mimica actorilor. Kyogen nu este greu de înţeles, întrucât este făcut să distreze publicul şi să îl amuze. Repertoriul său constă din piese satirice ce au ca temă subiecte inspirate din viaţa de zi cu zi, precum certurile între soţi, şi care reprezintă o sursă de umor şi în zilele noastre. Kyogen rămâne o formă de artă tradiţională japoneză, de divertisment universal, transmisă din cele mai vechi timpuri.

Motohiko Shigeyama este un cunoscut actor de teatru Kyogen din Japonia care face parte dintr-o veche familie de actori în stilul Okura. S-a născut în 1975 şi este fiul lui Shime Shigeyama, un alt cunoscut actor de teatru Kyogen din Japonia. La vârsta de patru ani joacă în piesa “Iroha”, unde deţine un rol principal. De-a lungul timpului a jucat în piese clasice din repertoriul Kyogen şi a realizat diverse spectacole şi proiecte teatrale în Japonia şi în Europa, singur sau ca membru al trupelor de teatru “Shigeyama” şi “Hanagata Kyogen”. Între anii 2003 şi 2005, a activat şi ca profesor la “Institutul de Actorie” din Paris. În afară de activităţile legate de Kyogen, a apărut în filme pentru televiziunea japoneză “NHK” şi în muzicaluri. Este, de asemenea, autorul cărţii “Să vedem Kyogen cu Shigeyama Motohiko şi Shigeyama Hippie”.

Ondrej Hybl se poate mândri cu performanţa de a fi primul ceh care joacă teatru Kyogen. În anul 2002, trimis la studii în Japonia, se îndrăgosteşte de Kyogen. Începe să studieze sub îndrumarea maestrului Shime Shigeyama şi devine în scurt timp un promotor al acestui gen teatral în ţara sa natală şi în Europa. În prezent colaborează cu Motohiko Shigeyama la realizarea mai multor producţii Kyogen.

Serată muzicală italiană

Vineri, 23 noiembrie, la ora 19.30, Asociaţia culturală “Amicii lui Pavese”, în parteneriat cu Teatrul “Odeon”, organizează, la Sala Studio a teatrului, sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Italiei şi al Institutului Italian de Cultură, o serată muzicală, cu tema “De la Pessoa la Pavese”, în care versurile poeţilor Pessoa şi Pavese devin muzică.

Sunteţi invitaţi să-l ascultaţi pe cantautorul Mariano Deidda, distins cu Premiul “De Andre”, Premiul “Recanati”, Premiul “Grinzane Cavour”, “Musicultura”, Premiul “Europa”, acompaniat de Nino La Piana, la pian, Diego Mascherpa la clarinet, Luca Zanetti la acordeon.

Serata se va deschide cu Salutul E.S. Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito.

Din program mai face parte vizionarea expoziţiei de grafică şi pictură, cu tema “Un paese ci vuole”, organizată de graficiana Marina Socol şi pictorii Graziella şi Nicolae Stoian.

Serata se va încheia cu o scurtă sesiune de autografe acordate de Mariano Deidda pentru CD-ul “Un paese ci vuole”.

Premieră la “Nottara”

Cerasela Iosifescu, Adrian Văncică, Luminiţa Erga şi Alexandru Jitea în Zeul măcelului

Teatrul “Nottara” vă invită vineri, 23 noiembrie, la Sala “Horia Lovinescu”, la ora 19.00, la premiera spectacolului “Zeul măcelului” de Yasmina Reza, în regia lui Claudiu Goga.

„Spoiala de civilizaţie care ne desparte de sălbăticie e îngrijorător de diluată”, atenţiona chiar Yasmina Reza, cea care scria, în 2008, “Zeul Măcelului” (“Le Dieu du carnage”), pornind de la o întâmplare reală. „A fost un incident în viaţa fiului meu – declara autoarea într-un interviu din «The Guardian» –, în care am găsit o incredibilă sursă de inspiraţie. Când fiul meu avea 13-14 ani, prietenul său cel mai bun a avut o altercaţie cu alt băiat, în urma căreia şi-a spart câţiva dinţi. Câteva zile mai târziu, când m-am întâlnit pe stradă cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat îngrijorarea, am întrebat-o dacă a fost nevoie de operaţie. Iar replica ei a fost: «Poţi să-ţi imaginezi? Părinţii băiatului acela nici măcar nu mi-au dat un telefon»”.

Rezultatul a fost o piesă care a intrat curând în repertoriul a numeroase teatre din întreaga lume şi care a obţinut distincţii internaţionale, printre care: Premiul “Laurence Olivier”, pentru cea mai bună comedie, în Anglia, Premiul “Tony”, pentru cea mai bună piesă, în America.

Yasmina Reza este una dintre cele mai de succes scriitoare ale momentului, din Franţa şi nu numai. Şi-a început cariera ca actriţă. Ca dramaturg, a debutat în 1987, cu piesa “Conversaţie după înmormântare”, care a câştigat Premiul “Molière”, cea mai importantă distincţie care se acordă în Franţa unei piese de teatru.

A urmat o carieră remarcabilă atât ca dramaturg, cât şi ca romancier, pentru ca, în 2007, volumul său biografic “L’Aube, le Soir ou la Nuit”, să stârnească un întreg scandal în Franţa. Reza l-a prezentat într-o lumină nefavorabilă pe preşedintele de atunci al Franţei, Nicolas Sarkozy, după ce, timp de un an de zile, l-a însoţit în campania sa electorală.

“Zeul Măcelului” a devenit şi film, în 2011, în ecranizarea lui Roman Polanski. Pelicula “Carnage”, distribuită în cinematografele româneşti sub titlul “Doamne… ce măcel!”, îi are în distribuţie pe Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly şi Jodie Foster. Pe scenele din România, piesa a fost montată de Lucian Giurchescu, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, şi de Cristian Hadji Culea, la Teatrul Naţional din Iaşi.

În distribuţie: Cerasela Iosifescu, Adrian Văncică, Luminiţa Erga şi Alexandru Jitea. Scenografia este semnată de Liliana Cenean şi Ştefan Caragiu. Traducerea: Tudor Ţepeneag.

Zilele Eugen Ionescu – 2012

Teatrul “Nottara” organizează, între 26 şi 28 noiembrie, un amplu program dedicat marelui dramaturg francez de origine română.

Manifestarea este inaugurată oficial luni, 26 noiembrie, la ora 11.00. Publicul este invitat la vernisajul expoziţiilor foto-grafice dedicate lui Eugen Ionescu: “Omul” – fotografii originale Eugen Ionescu, realizate de artistul fotograf Sorin Radu, “Portretul” – grafică şi scenografie, semnată de artistul vizual Dan Cioca, “Spectacolul” – fotografii din spectacole realizate pe texte ionesciene, de Sorin Radu şi Maria Ştefănescu, “Istoria” – fotografii din arhiva ZEI (Maria Stefănescu şi Dan Stoichicescu).

La ora 18.00, programul continuă cu “Lecţiile lui Ionescu…”, prezintă scriitorul Emil Lungeanu, un memento dedicat actorului Ion Lucian şi Spectacolul-lectură “Ionesco.ro”, realizat de SCEIS. Actori invitaţi: Constantin Codrescu şi Ioana Macaria.

Marţi dimineaţă, de la ora 11.00, puteţi vizita expoziţia de carte intitulată “Opera”, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu editura “Humanitas”, şi biblioteca C.N.S.S. Vor fi lansate albumele şi DVD-urile produse de SCEIS, în prezenţa realizatorilor: Florica Ichim, Lucian Chişu, Nicolae Ioniţă, Dan Stoichicescu. Va fi, de asemenea, lansat proiectul cultural “CEAS” (Centrul European al Absurdului Serios), în prezenţa lui Andrei Dorobanţu.

La ora 18.00, întâlnire teatrală cu… “Personajul Béranger”. Invitaţi: maestrul Radu Beligan şi actorul Dan Puric. Un recital extraordinar al actorului Emil Boroghină de la Teatrul Naţional din Craiova.

În ultima zi, miercuri, 28 noiembrie, manifestările sunt puse sub genericul “Viitorul”.

La ora 11.00, puteţi viziona “Nume şi prenume”, caricaturi internaţionale Eugen Ionescu, prezentate de Nicolae Ioniţă. Va urma “Copacul lui Ionescu”, un eveniment prezentat de Radu Vişan. Vor fi lansate festivalul concurs de teatru şcolar “Pro-Scenium” şi “Povestind Absurdul”, proiect de teatru senzorial – labirint, prezentat de actorul Adrian Ciglenean.

La ora 18.00, spectacole de teatru realizate de studenţi şi elevi, gânduri despre viitor la un pahar de vorbă.

Boeing Boeing

Aurelian Temişan, Tania Popa şi Lucian Ghimişi în Boeing Boeing

Joi 22 noiembrie, la ora 20.00, va avea loc o reprezentaţie specială a comediei “Boeing Boeing”, în care întreaga echipă a spectacolului îi va face o surpriză plăcută actriţei Monica Davidescu, care va lipsi pentru o perioadă de câteva săptămâni din distribuţia spectacolului din cauza accidentării survenite în cadrul unei emisiuni TV. Întreaga echipă o susţine şi este alături de ea în perioada de recuperare şi de aceea a pregătit această surpriză la scenă deschisă, în care vor fi implicaţi interactiv şi spectatorii. Spectacolul “Boeing Boeing” se joacă în fiecare sâmbătă la “Grand Cinema Digiplex” din Băneasa Shopping City.

Fundaţia “Levantis”, care produce spectacolul în colaborare cu “Grand Cinema Digiplex”, deţine exclusivitatea pentru reprezentarea acestei piese în România pentru o perioadă de trei ani.

Bernard, personajul principal al piesei, este un arhitect de succes care este logodit în acelaşi timp cu trei stewardese, fără ca vreuna dintre ele să aibă habar despre celelalte. Micul său paradis romantic funcţionează la perfecţie: trebuie doar să gestioneze bine calendarul de zboruri şi să beneficieze de ajutorul Bertei, menajera sa morocanoasă, dar fidelă, care este pe post de controlor al traficului aerian romantic. Aşa decolează “Boeing Boeing”, însă vizita neaşteptată a vechiului său prieten Robert, nişte zboruri modificate, turbulenţele climatice şi noile orare de zbor îi poartă pe protagonişti într-un haos nebun şi amuzant, plin de coincidenţe neaşteptate.

Distribuţia cuprinde nume sonore ale scenei din România, fiind dublă pentru personajele Bernard (Aurelian Temişan, Bogdan Stanoevici), Robert (Lucian Ghimişi, Marius Gîlea) şi Berta (Maria Buză, Anca Sigartău). În rolurile celor trei stewardese au fost distribuite Alexandra Velniciuc, Monica Davidescu, Tania Popa, iar cover-urile lor sunt trei tinere şi talentate actriţe: Raluca Ghervan, Dana Marineci şi Anca Dinicu.

În spectacolul special de joi vor juca: Bernard – Aurelian Temişan, Robert – Marius Gîlea, Berta – Maria Buză, stewardesele: Tania Popa, Raluca Ghervan, Dana Marineci.

Traducerea piesei a fost realizată de către Irina Margareta Nistor, iar regia este semnată de Şerban Puiu.

Scenografia îi aparţine Irinei Chirilă, iar de costume s-a ocupat bine cunoscuta stilistă Adina Buzatu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.