Primarul Timișoarei, audiat

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a fost audiat la sediul Poliției Timiș, într-un dosar privind un proiect realizat cu fonduri europene.

Investigația ar viza recepția lucrării la proiectul Incuboxx, în valoare de 4 milioane de euro, dar care nu funcționează.

Potrivit B1.ro, la sediul Poliției Timiș au ajuns și alți membri ai comisiei de recepție, respectiv, Culiță Chiș șeful Direcției Tehnice din PMT, Ciprian Cădariu arhitect-șef al PMT, Martin Staia fost șef al Direcției de Patrimoniu și Ciurariu Sorin, șeful Direcției de Urbanism.

UPDATE Explicațiile primarului despre audierea sa, cuprinse într-o declarație de presă:

„Marți, 8 septembrie 2015, am fost chemat la Poliție pentru a da declarații în calitate de martor în cadrul unei anchete referitoare la un obiectiv realizat pe fonduri europene, Centrul de afaceri în IT&C ‘Incuboxx’.

Există două anchete în derulare referitoare la acest obiectiv, una urmare a plângerii depuse de Primărie împotriva firmei Flexik Automation și una urmare a plângerii depuse de această firmă împotriva Primăriei.

Problema este următoarea: pe parcursul lucrărilor, firma FLEXIK s-a plâns în repetate rânduri că partenerul său, liderul de asociere SAIFIM, nu-i plătește pentru echipamentele livrate și lucrările efectuate, amenințând că dacă nu-și primește banii — bani plătiți la timp, întotdeauna cu promptitudine, de Primărie către SAIFTIM!—, își va lua echipamentele înapoi. La cca jumătate de an de la recepție, s-a constatat că din tablourile de automatizare a sistemului de încălzire-răcire-ventilație, lipsesc un număr de componente.

Coroborând:

a) amenințările FLEXIK de luare înapoi a echipamentelor

b) faptul că cu o lună înainte de constatarea reprezentanților Primăriei că acele componente lipsesc doi reprezentanți FLEXIK au pătruns în clădire sub pretextul efectuării unor verificări tocmai la acea instalație

c) faptul că în răspunsul scris la adresa Primăriei referitoare la caz reprezentanții FLEXIK nu au negat că ar fi sustras acele componente, ci au afirmat că acuzația noastră de furt la adresa lor nu are temei, întrucât acele componente le aparțin, ei nepredându-le cu acte SAIFTIM întrucât SAIFTIM nu le-a dat banii cuveniți pe ele, suspectăm că acele componente au fost sustrase de către FLEXIK și, pe cale de consecință, am cerut anchetarea situației create.

Pe de altă parte, firma FLEXIK a făcut plângere împotriva Primăriei, pretinzând că Primăria ar fi plătit în mod incorect acele echipamente furnizate de FLEXIK firmei SAIFTIM, întrucât SAIFIM nu s-ar fi aflat în proprietatea lor câtă vreme nu le-a achitat către FLEXIK. Din perspectiva Primăriei, bazată pe un contract rezultat în urma licitației, tot ce s-a adus și instalat în obiectiv sub coordonarea firmei SAIFTIM ca lider de asociere, a devenit proprietatea Primăriei de îndată ce Primăria le-a achitat și, prin urmare, cine a sustras ceva din acele bunuri, a săvârșit un furt din avuția publică locală.

Relațiile între parteneri nu sunt sub incidența autorității noastre. Iar pretenția FLEXIK ca Primăria să facă plăți direct către FLEXIK este lipsită de orice temei legal în condițiile date, fixate prin contractul dintre Primărie și asocierea SAIFTIM-FLEXIK.

În concluzie, din perspectiva mea, având în vedere documentele și situația din teren prezentate mie, prin prisma atribuțiilor ce-mi revin ca președinte al comisiei de recepție, instituite prin Hotărârea 273/1994, consider că recepția s-a făcut în deplină legalitate și că suntem în fața unui litigiu între două firme partenere, asociate prin liber consimțământ al lor, firme dovedite, ambele, neserioase, prin atitudinile și faptele lor.

Obiectivul INCUBOXX, însă, funcționează excelent, cu indicatorii de performanță devansați cu mult!”


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.