Procesele vizuale, esenţiale pentru o minte ascuţită

Oamenii de ştiinţă au descoperit că odată ce persoanele în vârstă încep să aibă dificultăţi când li se cere să interpreteze imagini simple, le este afectată inteligenţa generală, conform ediţiei electronice a BBC.

Psihologii sugerează că abilitatea de a capta informaţii dintr-o singură privire joacă un rol important în modul în care facem faţă sarcinilor complexe. Studiile au fost făcute timp de şase ani cu ajutorul a 600 de persoane cu vârsta de 70 de ani.

Toate persoanele au participat la o serie de teste care le verificau capacităţile de gândire complexă şi rezultatele au fost comparate cu modul în care procesau informaţiile vizuale simple.

Ca să le fie analizat modul în care procesează vizual imaginile, participanţii la studiu priveau cum două forme de mărimi diferite apar pe un ecran. Unele imagini apăreau timp de şase milisecunde, în timp ce altele timp de 200 de milisecunde. Apoi persoanele au fost rugate să identifice formele cu cea mai mare muchie care au apărut pe ecran. Pe măsură ce participanţii la studiu îmbătrâneau, capacitatea lor de a se descurca bine la acest test scădea. Mai mult, cu cât se descurcau mai greu la aceste teste vizuale, cu atât se întâmpla la fel şi la testele complexe de inteligenţă.

Conducătorul cercetării, dr. Stuart Ritchie, afirmă: „Rezultatele arată că abilitatea creierului de a lua decizii corecte bazate pe impresii vizuale de scurtă durată limitează eficienţa celorlalte funcţii mentale mai complexe. Acest studiu ne face să ne întrebăm dacă motivul pentru care începem să fim mai înceţi atunci când îmbătrânim este că nu mai percepem lumea la fel de repede ca înainte”.

Oamenii de ştiinţă subliniază că aceste abilităţi cognitive sunt importante în activităţile de zi cu zi, mai ales în luarea deciziilor care au implicaţii financiare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.