România, pomenită în furtul datelor personale a 50 de milioane de turci

Circa 50 de milioane de cetățeni turci au devenit brusc vulnerabili la furtul de informații cu caracter personal, după ce o bază de date conținând informațiile personale a 49 de milioane de cetățeni turci a fost postată pe internet. Această bază de date a fost postată luni, de pe un server care aparent ar fi în România, scrie The Guardian. Postarea începea astfel: ”Cine și-ar fi imaginat că ideologiile retrograde, nepotismul și extremismul religios în ascensiune din Turcia vor duce la o infrastructură tehnică vulnerabil?”

Pe lângă codurile personale ale cetățenilor, în baza de date apar și informații personale precum numele si prenumele, numele părinților, adresele complete și data nașterii. Apar și datele personale ale președintelui Recep Tayyip Erdogan, ale fostului președinte Abdullah Gul și ale premierului Ahmet Davutoglu.

Postarea mai cuprinde și câteva ”lecții” tehnice pe care Turcia ar trebui să le învețe, fiind specificate metodele relativ simple prin care a fost ”furată” această bază de date.

Lecția finală este dedicată turcilor și suna astfel: ”Faceți ceva cu Erdogan! Va distruge țara până va fi de nerecunoscut”. O altă afirmație ar vrea să arate că hackerul sau hackerii nu sunt turci: ”Nu ar trebui să-l alegem pe Trump, tipul ăla care arată că știe chiar mai puțin decât Erdogan despre cum se conduce o țară”.

The Guardian notează că greșelile de limbă ar demonstra ca hackerul nu este american. În plus, o serie de relatări din presa turcă datând din 2013 arată că baza de date a fost furată de ruși. Un institut de sondare al opiniei publice din Turcia arăta că ”hackerii din Rusia dețin datele peersonale ale 54 de milioane de turci”.

Russia Today oferă spațiu acestei informații însă nu pomenește nimic despre informațiile aprute in 2013 în presa turca și nu scrie nimic despre posibilitatea ca hackerul să nu fie turc sau american, ci rus.

Pe Twitter circulă informația că scurgerea dateaza din 2008 și că docmentul nu a mai fost updatat de atunci. Dacă se verifică acest lucru, atunci știrea din presa turca din 2013 capătă credibilitate și se pune problema cum de pe un server din țara NATO România a fost postată această bază de date furată de hackeri ruși, cu scopul evident de a distruge imaginea guvernului unei alte țări aliate, Turcia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.