Scandal între șeful ANAF și Vasile Marica

Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor „SED LEX” condusă de Vasile Marica a organizat joi o acțiune de protest în stradă, prin care a solicitat demisia președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, acuzându-l de abuzuri. În replică, șeful ANAF îi aduce la rândul său acuzații dure lui Marica.

Alianța condusă de Marica susţine că preşedintele ANAF se răzbună pe angajaţii care, în 3 noiembrie, au oprit lucrul, cerând majorarea salariilor şi reclamând că salariile celor din Ministerul de Finanţe şi ANAF au crescut printr-o Ordonanţă a Guvernului adoptată „pe ascuns”.

Sindicaliștii au mai spus că preşedintele ANAF a dispus, chiar în timpul organizării examenelor de promovare a funcţionarilor publici din cadrul direcţiilor regionale ale finanţelor publice, schimbarea locurilor de desfăşurare şi a membrilor comisiei constituite cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi crearea unei comisii centralizate la nivel regional, încălcând flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici.

Astfel, foarte mulţi participanţi la examene ar trebui să se deplaseze între 100 şi 200 km, pe propria cheltuială, ceea ce duce şi la destabilizarea funcţionării instituţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, urmând ca pentru două – patru zile un număr de 3.200 de persoane să migreze între oraşe, spune Sed Lex.

„Dacă ajungem să acceptăm pur şi simplu dispoziţia unui şef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecinţe negative, nu numai pentru cariera funcţionarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcţiona instituţia în raport cu orice altă persoană fizică şi juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcţii de conducere în instutuţiile statului”, se arăta într-un comunicat al organizaţiei.

Replica șefului ANAF

În replică, preşedintele Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, îl atacă dur pe Vasile Marica, spunând despre liderul sindical că este „un profitor al mișcărilor sindicale oneste, protestează împotriva eliminării nepotismelor și împotriva oferirii unei oportunități reale de promovare angajaților ANAF merituoși, pentru a rămâne în continuare conectat la robinetul banilor murdari”.

„Vasile Marica, veriga de legătură dintre grupurile de interese locale și câțiva locotenenți personali ai acestuia speriați de gândul caă nu-și mai pot negocia funcțiile prin cârciumi, crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF. Este sub demnitatea mea să vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic, însă am datoria de a explica opiniei publice și angajaților onești din ANAF următoarele lucruri:

1. Prezența unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezintă doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifraudă și oferă garanția ca promovarile nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica și al găștii acestuia, preocupați doar să profite de pe urma unor funcții publice.

2. Potrivit prevederilor legale, examenele sunt organizate de angajator, respectiv de direcțiile regionale, acestea având personalitate juridică. Este adevărat că interzicerea organizării examenelor la nivel local, sub supravegherea frățiilor patronate de Vasile Marica, nu poate fi privită cu ochi buni de acest personaj care de 20 de ani parazitează sistemul vamal și fiscal, însă a venit momentul să înțeleagă până și el că nu mai poate trăi la nesfârșit din șpăgi într-o Românie aflată în plină schimbare de paradigmă.

3. În esență, acest personaj nociv pentru tot ce înseamnă reforma administrației, un profitor al mișcărilor sindicale oneste, protestează împotriva eliminării nepotismelor și împotriva oferirii unei oportunități reale de promovare angajaților ANAF merituoși, pentru a ramâne în continuare conectat la robinetul banilor murdari.

Am deplina încredere în faptul că oamenii de bună credință care muncesc zilnic și contribuie din plin la procesul de reformare a ANAF (realizat în principal în interesul contribuabililor și secundar în favoarea salariaților) nu vor cădea în capcana manipulării intinsă de un personaj lipsit de substanță profesională, morală și umană, cățărat fără scrupule pe scara parvenirii sociale. În ce privește solicitarea demisiei mele din partea unui mafiot îmbracat în haina sindicalistului preocupat de soarta adevăraților funcționari, am un singur lucru de spus: afirm public că aceasta este la dispoziția noului prim-ministru la orice oră din zi și din noapte, așa cum a fost dintotdeauna. Într-o țara civilizata, membră a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituție fundamentală a statului român”, spune șeful ANAF într-un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.