Scutul antirachetă: NATO, aproape de a demonstra că Rusia a avut dreptate

Oficialii NATO iau în considerare folosirea împotriva Rusiei a sistemului antirachetă din Europa, conceput, potrivit declaraţiilor oficiale, pentru a proteja statele NATO împotriva unui atac din partea Iranului sau a Coreei de Nord, scrie Der Spiegel, citând surse.

Apelul pentru această deturnare a scutului de la misiunea sa oficială a venit din partea statelor baltice şi a Poloniei, susţinute de SUA. Cele patru state din zona baltică au cerut, cu o săptămână înaintea Summitului NATO din Marea Britanie, ca statele Alianţei să ajungă la un acord de principiu în acest sens, pentru că ţările riverane Mării Baltice se simt amenintaţe de intervenţia Rusiei în Ucraina.

Der Spiegel notează însă ca majoritatea statelor NATO şi în special Germania se împotrivesc unei asemenea măsuri, care ar putea constitui o provocare nenecesară la adresa Rusiei. Reprezentanţii statelor care se opun folosirii scutului antirachetă împotriva Rusiei au arătat că NATO a susţinut ani de zile că acest sistem nu este îndreptat împotriva Moscovei, aşa cum oficialii ruşi au repetat mereu.

Reprezentanţii liniei dure în relaţia cu Federaţia Rusă au reuşit însă să plaseze în centrul dezbaterii o altă temă, chiar înaintea Summitului NATO. Este vorba despre măsurile de reasigurare a Poloniei şi statelor baltice în privinţa sprijinului Alianţei: detaşarea unor militari NATO şi efectuarea de zboruri de recunoaştere la frontiera estică a Alianţei. Aceste măsuri, potrivit propunerilor recente, nu ar trebui să expire la un an după instituirea lor, cum s-a stabilit iniţial. Germania a susţinut că orice acţiune militară să fie aprobată în unanimitate de statele membre după expirarea termenului de un an, însă nu a avut câştig de cauză, iar cancelarul Angela Merkel a renunţat la poziţia sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.