Statul Islamic bate propria monedă pentru scăpa de „sistemul global satanic”

După ce a început să furnizeze servicii de bază populaţiei din teritoriile ocupate în Irak şi Siria şi să impoziteze locuitorii, organizaţia teroristă Statul Islamic a ajuns sa bata si propria monedă – dinarul islamic.

Liderii jihadişti au promis încă din 2014 că vor recurge la emiterea propriei monede, pentru a se “emancipa faţă de sistemul economic global satanic”. Noua monedă se bazează pe monedele emise în secolul VII, în timpul Califatului Rashidun. Primele fotografii cu “dinarul islamic”, care nu a intrat încă în circulaţie în teritoriile ocupate de jihadişti, au fost publicate pe un cont Twitter folosit de un simpatizant al mişcării. Vor apărea şapte tipuri de monede: două de aur, trei de argint şi două de aramă. Pe moneda de aur vor figura spice de grâu şi un planiglob. Un dinar de aur va valora 139 de dolari. Un dinar de argint va valora un dolar. Pe toate monedele va sta scris “Statul Islamic – un califat bazat pe doctrina Profetului”.

Baterea monedei este ultima atribuţie statală pe care organizaţia Statul Islaic şi-o arogă în teritoriile ocupate. Aşa-zisul califat a fost proclamat în urmă cu exact un an de Abu Bakr Al-Baghdadi. Teritoriul se extinde în Siria, estul şi nord-estul Irakului. Pretutindeni în aceste regiuni, luptătorii Statului Islamic, estimaţi la câteva zeci de mii de oameni, s-au dedat la crime îngrozitoare, pe care au avut grijă să le medietizeze cât mai mult. Au fost ucişi militari irakieni luaţi prizonieri, reprezentanţii din teritoriu ai guvernului central de la Bagdad. Şiiţii au fost principalele victime, alături de kurzi şi crestini, în nordul Irakului.

Care este economia din spatele noii monede? Principalele venituri ale jihadiştilor proveneau pâna de curând din contrabanda cu produse petroliere şi ţiţei brut, precum şi din traficul cu artefacte furate din muzeele din Irak şi Siria. Zecile de milioane de dolari obţinute zilnic din aceste acţiuni nu ar mai fi revenit Statului Islamic dacă graniţa dintre Turcia si Irak nu ar fi atat de permeabilă, aceasta cu toate că Turcia este un stat NATO angajat, cel puţin oficial, alături de SUA în combaterea Statului Islamic. După loviturile aeriene date de coaliţia internaţională si avansul trupelor irakiene, sprijinite de miliţiile şiite pro-iraniene, veniturile din contrabandă ale jihadiştilor s-au redus.

Acum Statul Islamic demonstrează că poate face rost de fonduri din impozitarea populaţiei, o altă funcţie regaliană pe care şi-au asumat-o jihadiştii. Presa internaţională a a scris, spre exemplu, că după ocuparea oraşului Palmyra (un moment tragic pentru patrimoniul antic de aici) jihadiştii au reparat termocentrală, apoi au reactivat sistemul de distributie a apei si au oferit pâine populaţiei. În schimb au început să perceapă impozite, dar limita dintre taxare şi extorcare este foarte neclară, jafurile sunt la ordinea zilei, la fel şi execuţiile sau încarcerarea femeilor care refuză să se implice în aşa-numitul “jihad sexual”.

În ciuda acestor abuzuri, este de remarcat că populaţia sunnita aflata în teritoriile ocupate pare fie multumita de serviciile publice sau de justitia in baza shariei, mult mai rapida şi mai puţin coruptă decât cea oferită de guvernul laic de la Bagdad. Populatia sunnită pare să nu fie mai îngrozită de abuzurile Statului Islamic decât de cele comise de miliţiile siite după invazia americană din 2003 sau decât de cele pe care consideră ca aceste miliţii pro-iraniene le vor comite după eliberarea teritoriilor. Războiul propagandei şi lupta pentru integrarea sunnitilor sunt cel puţin la fel de importante ca şi glasul armelor în Irak, iar Statul Islamic dovedeşte că este un adversar redutabil în câştigarea inimilor şi minţilor liderilor tribali sunniţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.