Ucraina, în incapacitate de plată?

Ucraina a decis, vineri, să introducă un moratoriu pentru rambursarea unor bonduri în valoare de trei miliarde de dolari către Rusia, potrivit anunţului făcut de premierul Arseni Iaţeniuk, după ce Moscova a refuzat să accepte restructurarea acestei datorii, potrivit Bursa.

Obligaţiunile au avut maturitatea în 20 decembrie, însă Ucraina are o perioadă de graţie de zece zile, după care va fi considerată în incapacitate de plată. Iaţeniuk a declarat că guvernul îngheaţă răscumpărarea obligaţiunilor care au fost cumpărate de Rusia în urmă cu doi ani, pentru susţinerea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Rusia, însă, a anunţat luna aceasta că va da în judecată Ucraina, dacă plata nu va fi făcută.

Premierul ucrainean a subliniat că este gata să-şi prezinte argumentele în faţa instanţei, în timp ce Ministerul de Finanţe a informat că este dispus să negocieze în continuare un acord de restructurare cu Rusia.

Ucraina intenţiona să includă aceste bonduri în datoria sa externă pe care a restructurat-o. Dar, Rusia a refuzat să accepte termenii oferiţi creditorilor privaţi ai Ucrainei, considerând că aceste obligaţiuni au fost oferite pe baza unui acord de împrumut bilateral.
Astfel, autorităţile din Rusia au refuzat să participe la restructurarea datoriilor Ucrainei, în valoare de 18 miliarde de dolari.

„Având în vedere că Moscova a refuzat (…) propunerile noastre, Cabinetul a decis să introducă un moratoriu pentru rambursarea bondurilor ruseşti”, a declarat Iaţeniuk, adăugând: „Moratoriul va fi în vigoare până la acceptarea propunerilor noastre de restructurare sau adoptarea unei decizii din partea curţii. Suntem pregătiţi pentru o acţiune în justiţie din partea Rusiei”.

Pe de altă parte, Kievul trebuie să demonstreze că aplică politici adecvate ca să poată beneficia de sprijinul oferit de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în cadrul programului de asistenţă în valoare de 17,5 miliarde de dolari.

Vineri, FMI a avertizat că programul cu Ucraina este în pericol, ca urmare a respingerii de către Parlamentul de la Kiev a unor amendamente critice la proiectul de buget pe 2016.

„Aprobarea unui buget consistent, cu obiectivul din program ce priveşte reducerea deficitului general la 3,7% din PIB, este o condiţie cheie pentru finalizarea programului de sprijin convenit cu FMI”, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton, atrăgând atenţia că aprobarea unui buget care deviază de la obiectivele programului pentru 2016 va duce la întreruperea finanţării.
Disputele pe tema bugetului au întârziat deja eliberarea către Ucraina a ultimei tranşe, de 1,7 miliarde de dolari, din programul convenit cu FMI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.