Un procuror vrea să limiteze dreptul la libera exprimare a celor aflaţi sub control judiciar

Care este marea frică a procurorilor. O modificare a CPP în baza comportamentului Elenei Udrea un argument fals. O dublă discriminare.

Propunere de modificare a CPP

Luînd drept pretext interviurile date de Elena Udrea la câteva televiziuni şi postările ei de pe Facebook, procurorul Gheorghe Muscalu a propus în CSM o modificare a Codului de Procedură Penală, modificare care s-ar putea să fie acceptată şi care ar urma să fie trimisă comisiei juridice a Senatului, alături de un alt pachet de propuneri a unor articole din acelaşi cod. Concret, este vorba de interzicerea oricăror comunicări în spaţiul public pentru persoanele aflate sub control judiciar. Iată ce a declarat Gheorghe Muscalu în faţa ziariştilor, joi, la orele 10.30: „Pentru măsura controlului judiciar şi controlului judiciar pe cauţiune, legea să prevadă foarte clar că, alături de ceea ce impune procurorul, de a nu lua legătură cu ceilalţi suspecţi din dosar, de a nu influenţa, de a nu lua legătura cu martorii, să fie prevăzut şi acest lucru, prin emisiuni prin mass-media, scrisă sau vorbită, suspectul să nu transmită mesaje către ceilalţi. Este şi o măsură de prevedere pentru ancheta penală, este şi o măsură bună pentru suspectul respectiv pentru că, în caz de înlocuire a măsurii sau propunerii de înlocuire, să nu invoce faptul că nu a cunoscut că prin declaraţii publice nu avea voie”.

De ce le este frică procurorilor

Propunerea lui Gheorghe Muscalu dacă va fi însuşită de CSM reprezintă un pas uriaş în blocarea dreptului constituţional de liberă exprimare, şi totodată o dublă discriminare. Codul de Procedură Penală conţine clar restricţiile la care se supun persoanele aflate sub control judiciar, deci această măsură, interzicerea accesului în mass-media este una inutilă, pentru că şi dacă o persoană aflată sub control judiciar apare în mass-media, oricum are interdicţie la o serie de mesaje, cele stabilite de CPP. De ce este vorba de o dublă discriminare. În primul rând pentru că vizează doar persoanele aflate sub control judiciar şi nu şi cele aflate în arest la domiciliu. În al doilea rând pentru că nu se permite persoanei în cauze să se apere în spaţiul public; concret, documente din dosar, stenograme, rechizitoriul procurorilor apar în spaţiul public în media – în foarte multe situaţii este vorba de apariţii ilegale – şi în acest caz persoana vizată are dreptul să se apere, pentru că prin apariţia în public a respectivelor documente practic, persoana inculpată este deja condamnată în opinia publică. Gheorghe Muscalu vine cu această propunere şi cu un alt scop: să împiedice pe cei cercetaţi să spună cu sunt victima unor presiuni sau abuzuri ale procurorilor. De fapt asta se urmăreşte în principal.

Elena Udrea punctul de plecare?

Gheorghe Muscalu a recunoscut în faţa presei că propunerea sa are drept punct de plecare cazul Elenei Udrea. Numai că aici procurorul care propune o limitare a drepturilor de exprimare, i-a păcălit pe ziarişti. Elena Udrea a fost eliberată din arestul preventiv şi a trecut în arest la domiciliu, pe 17 februarie 2014, orele 21.29. Udrea nici măcar sub control judiciar nu era, în consecință, de unde până unde declarații oficiale privind o măsură inspirată din acest caz? De atunci, ea nu a dat vreun interviu sau declaraţie în mass-media şi pe facebook, ultima postare este de pe 17 februarie orele 13.07, unde echipa de comunicare scrie sec: vă mulţumim!. Atât şi nimic mai mult. Deci domnul Muscalu trebuie să vină cu alte argumente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.