????? poate fi accesat gratuit

Vești bune pentru românii care vor să vorbească și să scrie corect, conform noilor norme lingvistice în vigoare.  Cercetătorii de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din cadrul Academiei Române anunță lansarea în format digital a ?????.
Cea mai recentă ediție a „Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” – DOOM 3, tipărită în 2021, poate fi consultată ??????, în regim gratuit, accesând adresa  doom.lingv.ro

Ce ar trebui să știți

– DOOM este un dicționar normativ, iar cuvintele sunt redactate conform normelor oficiale în vigoare astăzi.
– Interfața site-ului se adaptează automat pe orice dispozitiv electronic: calculator, telefon, tabletă. Este dinamică și intuitivă, cu multe informații suplimentare.
– Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile „Despre dicționar” și „Utile”).
– Pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc.

CĂUTĂRILE în dicționar

– Se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare.
– Atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă.
– Cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de „căutare aproximativă” sau „sugestii de căutare”.
– Se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. *tor, *oai*, auto*).
– În cazul în care un cuvânt scris greșit este foarte frecvent ca atare în uz, se menționează explicit forma corectă: ????? –> forma corectă: ?????; ???????? –> forma corectă: ?????????; ?????̆? –> forma corectă: ?????̆??.

DEZVOLTĂRI VIITOARE

– Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști.
– Se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Ce ar trebui să știți? Ca o limba este flexibila si adaptiva si sunt foarte curios daca limba romana si limbile in general, asa cum sunt ele acum, vor rezista asaltului de uniformizare si centralizare. Daca ne referim la dictonul biblic ,,la inceput a fost cuvantul” putem sa-l percepem ca pe o recunoastere a faptului ca la inceputuri totul a pornit din rezonanta, de la o frecventa. Cuvantul este o idee conceptualizata vibrationala. Totusi nu uitati ca traim intr-o atmosfera plina de simboluri care au propiul lor sistem de concentrare si transmitere a mesajelor.

  2. O mizerie plina de englezisme, de cuvinte inventate de analfabeti. Ramaneti la DEX!

  3. doom…?? asta era un joc pe calculator, parca…? :))) si a fost si un film…? doome jocul genera durere de cap si stare de rau, din cauza imaginilor extrem de rapide si violente…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.