2016 – Anul Constantin Brâncuşi

”Eu am voit să înalţ totul dincolo de pământ.

Cocoşii mei cântă !

Şi păsările mele zboară !”

„Spre imensitatea văzduhului” – aceasta este Pasărea mea.

Copil fiind, am visat totdeauna că aş fi vroit să zbor printre arbori, spre ceruri.

De 45 de ani port nostalgia visului acestuia şi continuu să creez Păsări măiestre.

Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însuşirea în sine, spiritul ei: zborul, elanul…

Nu cred că voi putea izbuti vreodată…

Dumnezeirea este pretutindeni;

şi când uiţi cu desăvârşire de tine însuţi, şi când te simţi umil,

şi când te dăruieşti.

Divinitatea rămâne în opera ta; ea este magică…”

„Jumătate zeu, jumătate ţăran”, „un om cu mult înaintea timpurilor sale” care a făcut „paşi pe nisipul eternităţii”, artist de geniu al secolului XX, Brâncuşi a exprimat în creaţia sa o viziune complet nouă asupra lumii.

Constantin Brâncuşi în atelierul său parizian

Programul 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi a fost lansat la Institutul Cultural Român. Derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, programul celebrează creaţia de geniu a artistului născut pe 19 februarie 1876 la Hobiţa. La conferinţa de presă dedicată programului au fost prezenţi Radu Boroianu, preşedintele ICR, Doru Strîmbulescu, manager al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, Vlad Ciobanu, sculptor, Mihai Ţopescu, artist plastic, Matei Stîrcea Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române, Cornel Mihalache, regizor, Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu. A mai fost prezentă şi distinsa doamnă Sorana Georgescu Gorjan, cercetător în istoria artei, fiica inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, inima Coloanei fără sfârşit a lui Constantin Brâncuşi, fabricată în Atelierele Centrale din Petroşani şi ridicată la Târgu Jiu în 1937.

În cadrul evenimentului, au fost proiectate fragmente din documentarul Brâncuşi realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

Colocviile Brâncuşi (simpozion ştiinţific cu participare internaţională), Atelierele şi Caravana Brâncuşi, Festivalul de film Brâncuşi DocuArt şi acordarea Premiului „Brâncuşi” se numără printre proiectele incluse în programul lansat de ICR în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“.

Va avea loc un Festival De(spre) artă, care se va concentra asupra produselor de artă contemporană şi artiştilor autohtoni din lumea cinematografică.

Radu Boroianu, Preşedintele ICR, sublinia cu acest prilej că manifestările dedicate marilor personalităţi ale culturii române trebuie să devină o permanenţă.„Pentru noi trebuie să înceapă să fie anul zero al acestei acţiuni care să n-aibă final, să se continue, să fie din ce în ce mai amplă. Socotim că anul 2016 trebuie să fie acel început în care Brâncuşi, om deplin al culturii române, aşa cum mai sunt alte nume în cultura română, trebuie să constituie o permanenţă a manifestărilor noastre ale tuturor”.

Conform acestuia, „marile personalităţi care au marcat evoluţia culturii, civilizaţiei merită să fie continuu în atenţia noastră şi să stârnim cât mai multă creativitate adiacentă, care să le pună în valoare în această continuitate de preocupare”.

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu

Preşedintele Institutului Cultural Român a anunţat că ICR îşi propune, în perspectivă, organizarea, la Centrul Pompidou din Paris, a unui amplu colocviu internaţional menit să pună în valoare personalitatea artistului.

Radu Boroianu a menţionat totodată că un nou dosar dedicat consacrării Ansamblului Monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu ca monument UNESCO va fi instrumentat într-un viitor apropiat, acesta urmând să fie tratat ca un întreg.

Doru Strîmbulescu, manager al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, a anunţat că, în 19 februarie, vor debuta Colocviile „Brâncuşi”, desfăşurate tradiţional în prezenţa unor importante personalităţi culturale din ţară şi străinătate, care şi-au dat măsura în cercetarea operei marelui artist.

Evenimentul va continua cu vernisarea unei expoziţii a sculptorului Max Dumitraş şi cu lansarea unei ediţii speciale a revistei dedicate lui Brâncuşi.

Cercetătorul Matei Stîrcea Crăciun a informat că instituţia pe care o conduce a demarat un proiect de cercetare a limbajelor obiectuale, în urma căruia se vor putea formula răspunsuri la marile probleme legate în principal de semnificaţia motivelor brâncuşiene.

Sculptorul Vlad Ciobanu a precizat că, pe parcursul câtorva luni, concomitent cu acţiunile teoretice, vor fi organizate o serie de ateliere internaţionale de sculptură, pictură, grafică şi textile, evenimente stimulative având ca punct de plecare opera şi numele lui Brâncuşi, iar artistul Mihai Țopescu a anunţat că, în calitate de curator, va realiza o expoziţie cu fotografii-document, alb negru, prezentate sub forma unor printuri de dimensiuni muzeale, prin care se doreşte promovarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu.

Expoziţia, care va fi realizată cu sprijinul financiar al ICR şi al autorităţilor locale din Târgu Jiu, va fi prezentată la Budapesta, Viena, München, Paris şi la Bruxelles.

Regizorul Cornel Mihalache, care a reiterat faptul că este falsă afirmaţia că Brâncuşi ar fi dorit să-şi doneze opera statului român, a anunţat că proiecţii cu un film documentar dedicat lui Brâncuşi vor fi prezentate la ICR din străinătate.

În cadrul evenimentului, la care a fost prezent viceprimarul oraşului Târgu Jiu, Adrian Tudor, au fost proiectate fragmente din documentarul „Brâncuşi”, realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

Poarta Sărutului

Autorităţile din municipiul Târgu-Jiu organizează luna viitoare o serie de evenimente importante pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Unul dintre cele mai importante momente va fi spectacolul Brâncuşi şi bucuria muzicii, la care au fost invitaţi să participe artiştii populari Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş. Potrivit lui Adrian Tudor, un alt moment artistic important va fi Gala „Brâncuşi”, la care invitaţi speciali vor fi Filarmonica Oltenia din Craiova şi Oana Pellea. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, dar şi ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu sunt aşteptaţi de asemenea pentru a participa la Colocviile Brâncuşi eveniment organizat de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”.

Consilierii judeţeni au aprobat, în cadrul şedinţei ordinare, un proiect de hotărâre care propune declararea anului 2016 Anul Brâncuşi.

Artistul Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa, judeţul Gorj – 16 martie, Paris, Franţa), prin cele 250 de opere create în cei 50 de ani de carieră, a adus contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.

Brâncuşi s-a stins din viaţă la Paris, în martie 1957, lăsând moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări. Statul român, condus de partidul comunist, a refuzat însă să accepte moştenirea marelui artist şi astfel atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moştenire statului român prin testament.

Începând din 2016, 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, devine sărbătoare naţională. Legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015, reprezintă o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea marelui sculptor de către statul român, au declarat iniţiatorii legii.

Legea prevede că, în ziua de 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Brâncuşi în Polonia

Cuminţenia Pământului

De Ziua Culturii Naţionale 2016, Institutul Cultural Român de la Varşovia a invitat publicul polonez la o expoziţie inedită: Omagiu lui Constantin Brâncuşi – Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu. Expoziţia de fotografie, prezentată la Varşovia începând din 15 ianuarie 2016, este dedicată celor trei lucrări – Coloana fără sfârşit, Poarta Sărutului şi Masa tăcerii – opera ce constituie ansamblul monumental instalat în aer liber de artistul roman în 1937-1938. Dedicat eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial pe Valea Jiului, în regiunea natală a artistului, ansamblul este din punct de vedere artistic o sinteză a creaţiei brâncuşiene şi singurul proiect architectural şi urbanistic realizat de artistul român. Fotografiile prezentate pe cele douăzeci şi două de planşe sunt realizate de IonuţMacri, special pentru expoziţia varşoviană.

În organizarea acestei expoziţii, ICR Varşovia a beneficiat de suportul ştiinţific al doamnei Doina Lemny, doctor în istoria artei şi cercetător la Muzeul naţional de artă modernă, Centrul Georges Pompidou din Paris. Citatele ce însoţesc imaginile provin din notele de atelier ale artistului, care sunt conservate în arhivele Muzeului naţional de artă modernă, Fondul Brâncuşi, la Centrul Pompidou din Paris.

Vernisajul a fost urmat de proiecţia documentarului La porţile ceriului, realizat de Grigore Leşe, un proiect susţinut de ICR Bucureşti şi de toate reprezentanţele ICR din străinătate, într-un program comun.

”Brâncuşi din eternitate”, proiectat la Londra

Măiastra

Începând din 24 ianuarie a.c., filmul românesc Brâncuşi din eternitate va fi distribuit în cinematografele din Marea Britanie.

Producţia a intrat în atenţia criticilor şi distribuitorilor britanici de film luna trecută, în urma vizionărilor organizate pentru votanţii BAFTA şi ai competiţiei UK Critic’s Circle.

Filmul este regizat de Adrian Popovici şi are în distribuţie nume sonore ale scenei româneşti: Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu, Ioan Andrei Ionescu – în rolul marelui sculptor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.