2031, ultimul an

2031, ultimul an în care România va mai avea minerit carbonifer.

Planul de restructurare revizuit pe 2021-2026 al Complexului Energetic Oltenia subliniază faptul că ultimele mine de unde se mai extrage cărbune se vor închide în 2031. De asemenea, va dispărea și producția de energie electrică pe bază de cărbune. CEO, companie care are concesionate minele de lignit din zona Olteniei și care produce electricitate în unitățile Turceni, Rovinari și Craiova, își va reduce treptat personalul, din 11.000 de angajați câți sunt acum vor rămâne 4.500 în 2026 cu 4.500, și 2.613 în 2030.

La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne, după 2026, grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. Totodată, din zece cariere miniere, vor rămâne patru după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nor -, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa – care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța – care se va închide în 2029, și Cariera Roșia – care se va închide în 2030. După închidere, activitățile de ecologizare vor dura un an.

În Planul-sinteză de pe site nu este decât o pagină dedicată noilor investiții:

– În anul 2022, au fost constituite 4 societăți mixte pe acțiuni, în parteneriat cu OMV Petrom (contribuție capital social 50% OMV Petrom și 50% CE Oltenia), pentru construirea a 4 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de cca. 455 MW la Ișalnița, Rovinari, Tismana 1 și Tismana 2, pe depozitele închise de zgură și cenușă și pe haldele interioare.
– În anul 2023, au fost constituite 5 societăți pe acțiuni, în parteneriat cu Tinmar Energy, pentru implementarea a 4 parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de cca. 280 MW pe depozitele de zgură și cenușă de la Rovinari și Turceni, precum și pe haldele exterioare Pinoasa și Bohorelu și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.
– La data prezentei, sunt în curs de desfășurare negocierile cu investitorul selectat, ALRO SA, pentru constituirea unei societăți pe acțiuni în vederea construirii unui grup energetic pe gaze, cu o putere instalată de 850 MW la SE Ișalnița, care va înlocui grupurile energetice pe cărbune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.