E nevoie de politici publice. Câți pacienţi cu diabet sunt în România?

În România există 1,5 milioane de pacienţi care au diabet, iar pentru scăderea acestui număr este nevoie de politici publice de prevenţie în domeniul alimentaţiei, inclusiv prin organizarea de cursuri de informare în şcoli, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe organizate în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

Astăzi este o zi care marchează preocuparea publică legată de una dintre cele trei patologii majore din domeniul bolilor netransmisibile care afectează sănătatea oamenilor. Diabetul, alături de bolile oncologice şi de bolile cardio şi cerebrovasculare, reprezintă majoritatea cazurilor de boală cronică şi majoritatea cazurilor de deces înregistrate la nivel global şi, bineînţeles, că nici ţara noastră nu face excepţie. Cifrele pe care le vedem şi care sunt sigur preocupante: 11,6% dintre concetăţenii noştri au această afecţiune. Este o cifră importantă, resursele alocate sunt şi ele importante – 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli în România, aproape 1,5 milioane de pacienţi, şi este clar că discutăm despre o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate„, a spus Rafila, la evenimentul de informare şi conştientizare intitulat „MARATON în DIABET”.

Ministrul Sănătăţii consideră că prin politici publice de informare şi prevenţie poate fi oprită creşterea numărului pacienţilor cu diabet din România.

„Facem estimări legate de creşterea numărului de cazuri, facem estimări legate de necesitatea creşterii resurselor alocate persoanelor care au diabet, deviza acestei zile este „Controlează-ţi diabetul” şi nimeni nu spune nimic despre cum să facem astfel încât să oprim această creştere. Eu cred că ea poate fi oprită printr-o politică publică adecvată. Trebuie să ne concentrăm asupra politicilor care să ducă la reducerea cazurilor de diabet. Până la urmă ce este diabetul? Este o boală care, cu excepţia diabetului zaharat de tip I, este consecinţa unui stil de viaţă nesănătos. Acest stil de viaţă nesănătos este generat de tradiţii, de obiceiuri sau de publicitate de foarte multe ori. Consumăm foarte mulţi carbohidraţi şi grăsimi saturate, lucrul ăsta în mod evident duce la tulburări metabolice şi până la urmă diabetul reprezintă o tulburare metabolică profundă, care, netratată, duce la complicaţii şi la deces”, a explicat Rafila.

Alexandru Rafila susţine că prevenţia şi informarea publicului ar trebui să înceapă încă din copilărie, prin cursuri în şcoli despre alimentaţie, începând cu ciclul primar.

„Cred că politicile publice, fie că se referă la domeniul sănătăţii sau se referă la domeniul alimentaţiei, trebuie să ducă la acest răspuns: informarea. Eu sunt convins că lipseşte informarea publicului. Nu ştiu câte studii şi câte statistici s-au făcut legat de informarea publicului, legat de modul de alimentaţie, de activitatea fizică. Să vedem cât de informată este populaţia României în ceea ce priveşte modul de prevenire a diabetului şi a complicaţiilor sale. Evident că răspunsul trebuie să vină încă din copilărie. Este clar că prevenţia trebuie să înceapă din copilărie, iar acest lucru se poate face într-un singur fel – prin educaţie pentru sănătate în şcoala românească, începând din ciclul primar, continuând cu gimnaziul şi mai târziu la liceu, dar cu noţiuni adaptate fiecărei categorii de vârstă. Deprinderile sănătoase se dobândesc în copilărie. Este clar că ne dorim generaţii care să fie cât mai sănătoase, care să aibă nevoie de cât mai puţine servicii medicale, nu de cât mai multe servicii medicale”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Numerele hiper-umflate ale diabeticilor se pot considera ca victime ale gigantilor alimentari (zahar, aspartam, lapte) radioactivitate, medicamentelor ca statinele, antipsihotice, antibiotice, steroizi, luminii albastre din gadgeturile hi-tech, vaccinuri etc. In afara de niste platitudini plictisitoare si pompieristice, politicile publice de sanatate sunt niste frectii la chiciorul de lemn mustind de ipocrizie, cinism si interese corporative.

  2. Citatie din literatura de specialitate : ,,În urmă cu douăzeci de ani, s-a prezis că o creștere masivă a imunizării ar duce la o creștere masivă a persoanelor cu boli cronice legate de sistemul imunitar, cum ar fi diabetul de tip 1, bolile autoimune și astmul. A avut loc o creștere masivă a imunizării. În Statele Unite, de exemplu, din 1999, copiii sunt programați să primească în mod obișnuit peste 80 de vaccinuri suplimentare de-a lungul copilăriei. Creșterea imunizării a fost urmată de o creștere uriașă a tulburărilor asociate inflamației. Boli precum autismul, diabetul de tip 1, astmul, alergiile alimentare, multe boli autoimune, obezitatea, diabetul de tip 2, steatohepatita non-alcoolică și sindromul metabolic au crescut de mai multe ori la copii.”

    Review of Vaccine Induced Immune Overload and the Resulting Epidemics of Type 1 Diabetes and Metabolic Syndrome, Emphasis on Explaining the Recent Accelerations in the Risk of Prediabetes and other Immune Mediated Diseases – Molecular and Genetic Medicine

    P.S: Toxina pertussis (parte a vaccinului DPT – trilvalentul difterie, tetanos și tuse convulsivă) este cunoscută și ca factor de activare a Insulele lui Langerhans care produc insulină. Diabetul juvenil a crescut cu 300% din 1962 până în 1976. Nu există absolut nicio explicație oficială.
    In alt studiu de la Emory University si publicat in Archives of Internal Medicine afirma ca ,,…radiațiile, chimioterapia și alte astfel de tratamente scurtează semnificativ viața supraviețuitorilor de cancer din copilărie. Aproape 75 la suta dintre acesti copii dezvolta o afectiune cronica de sanatate in decurs de 30 de ani de la diagnostic, in timp ce 42,4 la suta dezvolta afectiuni de sanatate severe, invalidante sau care pun viata in pericol, printre care si diabetul..” Total Body Irradiation and Risk of Diabetes Mellitus; A Meta-Analysis-The Asian Pacific Journal of Cancer Prevention

  3. Mixarea antidepresivelor triciclice (TCA) cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) duce la un risc dublu de diabet zaharat decat in cazul consumului unui singur tip de antidepresiv.
    Deltason poate reactiva ”un caz latent de tuberculoză… sau un caz latent de diabet”-(Deltason/Orasone–nume generic al Prednison, un steroid).
    Celulele beta pancreatice rupte care pot rezulta în urma ingerarii unor medicamente care contin ioni negativi de oxigen, vazute ca straine de sistemul imunitar, rezulta in anticorpi directionati împotriva celulelor pancreatice, lucru care rezulta mai departe în distrugerea capacitatilor de producere a insulinei.

  4. …bai taticule, astia nu stiu cati cociocari mai sunt pe-aici si voi vreti sa stie cati au diabet?…in schimb se stie cati votanti sunt, 19 meleoane fara vreo cateva zeci de mii, in conditiile in care la ultimul recensamant mai erau 19.5 meleoane de romanasi, de la al cu tata-n gura pan la al cu barba sura…democratie maxima, voteaza si puradeii de o saptamana…

  5. Dar, The GuGUStiucks VOR sa moara halind PAIIIINEEEE si Zahaaaar … Politica cea ma buna de Eliminare a Diabetului este RENUNTAREA la Paine si Zahar …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.