A cincea dictatură!

Evoluând pe un culoar paralel, dar în sens opus celui al Franței, care a ajuns la cea de a V-a Republica, România se îndreaptă pas cu pas, dar perseverent, către cea de a V-a dictatură (după succesivele regimuri dictatoriale din 1938-40, 1940-41, 1941-44, 1944-89)!

Marele politician francez Georges Clemenceau, supranumit „Tigrul”, nu putea găși o mai bună confirmare a propriei viziuni asupra dictaturii (țară în care nu este nevoie să stai toată noaptea pentru a află rezultatul alegerilor”) decât în România de azi, în care rezultatul alegerilor este cunoscut în cele maxim cinci minute următoare închiderii urnelor, dacă nu chiar mai devreme!

Culegand roadele dezastruoasei politici educaționale care a ridicat ignoranța și superficialitatea nu doar la rang de virtuozitate politică ci le-a conferit și un caracter de masă, guvernanțîi de azi nu au nicio dificultate în a promova mecanismul exercitării puterii că unul democratic, ce nu ar avea nimic în comun cu dictatură.

Dacă prim-ministrul Florin Cîțu și-a preluat cu modestie crezul politic cuvânt cu cuvânt din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, atunci dicționarul Larousse este o sursă rezonabilă pentru a defini „dictatura”: “Regim politic în care puterea este deținută de o persoană sau un grup de persoane (juntă) care o exercită fără control, de o manieră autoritară.”

Spre deosebire de țările cu lungă tradiție democratică, în România democrația are un caracter emergent, în principal deoarece durata regimului comunist a asigurat dispariția ultimelor generațîi anterioare anului 1938 și a anulat orice posibilitate că regimul democratic ulterior anului ’89 să nu fie construit tot de… comuniști! Această realitate clasează România în categoria țărilor al căror regim democratic poate regresa relativ ușor într-unul autoritar, de concentrare a puterii în mâinile Executivului (guvern și președinte – sau invers!) Nu întâmplător, grupul britanic de presă The Economist Group care elaborează anual un indice al democrației, a clasat în anul 2020 România în categoria țărilor cu „democrație imperfectă”!

Autori precum Francis Fukuyama (The End of History and the Last Man”, 1992) au fost convinși că la mai bine de o sută de ani de la apariția dictaturilor moderne și la câteva decenii după căderea „Zidului Berlinului” democrația se va impune decisiv că sistem politic. Indiscutabil, românii ultimului deceniu al secolului trecut au gândit identic, chiar dacă nu-l citiseră pe Fukuyama! Câtă naivitate!

Cui aparține acum, Puterea în România? Teoretic, ușor de răspuns: “Poporului Suveran”! (v. Constituția României, art. 2.1). Cum o exercită Poporul Suveran? Simplu: “prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”. Pentru a nu lasă nici cea mai mică șansă dictaturii, legea fundamentală precizează: “Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercită suveranitatea în nume propriu.” Chiar așa?!

Similar virusului gripei, care a evoluat de la formă banalei și ușor de recunoscut gripe la perfidul, greu detectabilul și necontrolabilul virus COVID-19, „virusul” dictaturii a evoluat la rândul sau de la forme simple, evidente și asumate (Iulius Caesar sau Ludovic al XIV-lea – „Statul sunt eu!”) către forme complexe și prea târziu identificate (Mussolini, Hitler, Stalin) până la cele contemporane, disimulate abil în cotloanele democrației reprezentative…

Simptome? Nenumărate!

Modelul dualismului Președinte – Prim-ministru și… vice-versă, practicat cu succes la Kremlin pare a fi sursă de inspirație a strategiei cuplului Johannis – Citu pentru asigurarea guvernării până în 2028 și chiar mai mult: EU te pun prim-ministru și președinte la PNL că să-mi poți urmă la Cotroceni iar TU mă vei numi prim-ministru!

Parcă pentru a exemplifica definiția dată tiraniei de Platon în “Republica” (“puterea unui om condus nu de rațiune, ci de propriile dorințe”) dețînătorul cheii numirilor în conducerea Armatei, Poliției, Serviciilor Secrete, Justiției, DNA, Guvernului, ignorând imparțialitatea politică cerută de Constituție etc. își exprimă deschis, public, dorințele: “Eu vreau Guvernul meu – adică un guvern format din oameni care îmi sunt apropiați în gândirea politică”, „Da, eu îmi doresc un Guvern PNL. Nu fac niciun secret din asta!„, ”Vreau guvernul meu, acest guvern își va încheia mandatul, mai devreme sau mai târziu”, „Eu vreau că această coaliție să continue” Vreau să rămânem la guvernare”, „… a trebuit să intervin”…

Condiție cel puțîn formală a regimului democratic, dacă Opoziția nu există, trebuie inventată! Absența opoziției este însă reală: declarațiile la televizor, inacțiunea și, mai grav, colaborarea tacită dar evidență cu Puterea nu pot fi ignorate. În paralel, Puterea face tot ce este posibil pentru eliminarea de pe eșichierul politic al partidelor deranjante.

De fapt, această a și fost soluția aleasă atunci când unitatea de monolit a Partidului Comunist Român rebotezat Frontul Salvării Naționale a fost disimulată în nenumărate formațiuni politice, procedeu inspirat probabil de binecunoscută legendă a Hidrei din Lerna, căreia îi creșteau șapte capete în locul unuia tăiat! Procedeul urmat de Hercule pentru uciderea Hidrei (săgeți otrăvite!) fiind moral depășit pentru secolul XXI, săgețile fizice au fost înlocuite cu săgeți virtuale transmise constant prin canale media: AUR este un partid nazist, neo-fascist, antisemit, antieuropean, etc. (rămâne de neînțeles de ce justiția nu aplică prevederile legale în cazul unor astfel de partide dacă așa stau lucrurile!) PSD este „ciumă roșie” (chiar dacă a avut la ultimele alegeri un număr dublu de votanți față de PNL!), USR-PLUS „șantajează dezvoltarea românilor!” iar UDMR… A, nu. Despre UDMR doar de bine, doar ei nu șantajează dezvoltarea românilor! În acest timp Anghel Saligny se răsucește în mormânt, încercând să găsească soluția optimă de distribuire a celor zece miliarde de euro astfel încât „guvernul meu” să nu iasă din cărți! Realitatea este tristă pentru țară: nu există opoziție reală!

Invocând infailibilitatea economiei de piață, cetățenii României sunt aruncați în arena supraviețurii pradă sigură oligopolului samsarilor de utilități (electricitate, gaze, apă, combustibili) contribuind prin sumele plătite artificial și suplimentar la… creșterea economică pentru a cărei formulă se auto-felicita guvernanțîi!

Cel care ar trebui să interpreteze corect simptomele de mai sus și să intervină, „ Poporul Suveran”, a fost adus în stare distrofică prin intermediul celui mai eficient procedeu: degradarea sistemului educațional. Profilul educațional al populației este printre cele mai scăzute din Europa, facilitând popularitatea unor politicieni ce, neavând nimic a spune fac imposibiliul pentru accentuarea acestei situații ce le garantează accesul și menținerea la putere.

Suplimentar, sumele alocate mass-mediei sub pretextul pandemiei și-au făcut efectul: românilor le este redată o realitate pervertită prin aplicarea legii refractiei luminii asupra fluxului informațional! Poate că Parlamentul European nu se referă la România, dar nici nu o exclude, atunci când atrage atenția asupra „încercărilor guvernelor unor state membre de a reduce la tăcere mass-media critică și independentă și de a submina libertatea și pluralismul mass-mediei” și își exprimă îngrijorarea față de transformarea mijloacelor de comunicare în masă în mijloace de propagandă pro-guvernamentală! Dacă răzbat totuși și ceva voci critice, este pentru că presiunea realității nu poate fi stăvilită cu bani!

Proliferarea corupției și imbogatirilor personale este, fie și doar prin prisma abundenței exemplelor public accesibile, axiomatică: case, terenuri, păduri, Coasta de Azur, Mossack Fonseca, s.a.m.d., realizate din salarii de bugetari sau chiar… fără venituri! Constituția favorizează explicit transferul banilor publici – de la cei mulți – către buzunare private – ale celor puțini Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă. – art.44.8)

Cele de mai sus constituie simptome ce, cu o foarte mică marja de eroare îndreptățesc o concluzie inspirată de celebrul articol al lui Emile Zola “J’Accuse!” care afirmă, adresându-se președintelui republicii, că “La verite est en marche”: în România de azi “La Dictature est en marche!

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy emitea în martie 2018, în cadrul unui forum organizat în capitală Emiratelor Arabe Unite o reflexie de natură a pune pe gânduri, precizând că vorbește serios: “… democrațiile distrug toate formele de leadership… Este o realitate faptul că astăzi, marii lideri ai lumii aparțîn țărilor care nu sunt mari democrații.” “Democrațiile au devenit un câmp de bătaie, unde fiecare ora este utilizată de toată lumea, rețele sociale, etc., pentru a distruge pe cel aflat la putere!” “Cum poți să ai o viziune pe zece, cincisprezece sau chiar douăzeci de ani și în același timp să ai un ritm electoral (…)?” (Le Monde, 09/03/2018) Amărăciunea lui Sarkozy este de înțeles, având în vedere eșecul încercării de a obține cel de al doilea mandat. Ar fi însă îngrijorător că opinia să să corespundă opiniilor altor lideri care, aflați încă în funcție, fără a împărtăși sinceritatea lui Sarkozy, fac imposibilul pentru exercitarea unui leadership dincolo de limitele constituționale!

Un articol de Laurențiu Mitrache

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

16 Comentarii

  1. ,,Orice autoritate de orice fel, în special în domeniul gândirii și al înțelegerii, sunt cele mai distructive și rele lucruri. Liderii distrug adepții și adepții distrug liderii. Trebuie să fii propriul tău profesor și propriul tău discipol. Trebuie să pui la îndoială tot ceea ce omul a acceptat ca fiind valoros, după cum este necesar.” – Krishnamurti.

    Poate că argumentul principal folosit în favoarea vaccinării este acela al „autorității”. Se spune că profesia medicală este în favoarea vaccinării, că știu totul despre asta și este o nebunie ca oricine, care nu a fost instruit medical, să dețina o părere asupra topicului. Aș sugera că o autoritate reală este un om care și-a dedicat câțiva ani din viața să studieze chestiunea vaccinării și care este imparțial, fără avantaje pecuniare sau simpatie profesională în concluziile la care ajunge. Sper că fiecare a observat ce pondere au în democrațiile noastre, ,,autoritățile”.

  2. Aroganța este folosită pentru a opri pe oricine să pună întrebări greșite și care pun la îndoială autoritatea și este o manifestare histrionică. Pentru al parafraza pe Simone de Beauvoir, ,,nici un medic nu este mai arogant față de pacienții săi decât unul care este îngrijorat de puterea medicamentelor sale.” Dacă sugerați că cineva folosește histrionica, vă puteți aștepta la o afișare suplimentară a histrionicii. Toate aceste afișări de emoții cu ton redus sunt garantate pentru a opri dialogul rațional de adulți și, mai important – Gândirea. Chiar mai bine dacă reușești să-ți tragi adversarul într-o stare emoțională non-gânditoare. Atunci când unii devin conștienți cu privire la natura imbecilă care stă la baza acestor ,,autorități”, sociopații vor defila în mod arogant afișându-se ca fiind „științifici”, „raționali” și paragonii generali ai virtuții intelectuale – indiferent de lipsa lor de calificări adecvate, sau chiar după ce au citit dar fără să patrundă la mare adâncime în topic. Într-o dictatură nu există alegere, procesul electoral este controlat, poliția este militarizată, frica este egală cu controlul, vorbirea liberă este suprimată, economia este jefuită, oamenii sunt sclavi. Seamănă cu democrația.

  3. A soft dictatorship.
    Câtă vreme poporul nu are de ce să se plângă public o fi doar o speculație…

  4. Hallo Ciolacule! Parca ziceai ca-l dai jos pe Citu cand vine in parlamnet cu schimbarea de componenta politica a guvernului!!! Dar se pare, dupa cum zice Citu si chiar Constitutia, cu n-ar mai fi asa. Singura sansa a PSD-ului e sa mearga maine in BPR si sa voteze calendarul motiunii. Pana vineri Citu sa fie amintire. Altfel sunteti partasi la a V-cea dictatura.

  5. Desigur poate ceea ce am citit deja va parea unora adevarat – guvernul meu sau eu te ajut pe tine tu pe mine poate fi parte a indoielilor multor cetateni . Nimic nu poate fi mai fals Situatiile difera de la caz la caz , de la zi la zi,ba chiar de la ora la ora . Suntem in situatia in care cetatenii nu au iesit in alegerile parlamentare la vot si nu s-a configurat in urma votului o majoritate politica suficient de puternica spre a face schimnbari majore in legislatia din Romania .Fragilitatea aliantei aflata la guvernare ne-a aratat asta foarte clar .Presedintele este nevoit in acest moment sa incerce a reconsidera jocul politic si in a creea momente , situatii, ce permit Parlamentului si CCR-lui sa modifice lucruri pe care o majoritate nu o poate face neavind sustinerea necesara . Parlamentul trebuie pus in fata unor situatii de nerefuzat unde nu pot vota- NU -indiferent de partid iar CCR-ului trebuie sa i se aduca in fata neconstitutionalitati pe care sa le poata corecta in sensul de loialiate intre institutile statului pentru o mai buna functionare a acestuia , elimind blocajele ce pot aparea de nicunde asa cum a fost cel de acum cu plecarea USRPLUS de la guvernare .

  6. Excelent articol… felicitări !!!.. încă nu a murit speranța, poate se vor trezi și mamaligosii noștri..!!

  7. Aud tot mai des de ” marii lideri ai lumii” , dar nici unul din ” analiști” nu prezintă o grilă de evaluare. Mare lider în funcție de ce?
    N-am mai auzit până acum ipoteza rotării cadrelor Iohannis și Câțu, dar e foarte plauzibilă. Să ne ferească Dumnezeu, dacă o înghițim și pe asta.

  8. Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă. – art.44.8)
    Se prezuma=Se presupune ,deci poate fi verificată presupunerea, dar bandiții spun că NU . E cineva caruia i s-a confiscat averea dobândită ilicit, prin furt? NU.
    Felul cum a fost blocată moțiunea de cenzură ne arată ca avem o dictatură
    in frunte cu iuncanis.
    CÂȚU mincinos,arogant,abuziv ,corupt e omul perfect in dictatura lui Iuncanis,

  9. Hai sa fim seriosi..Catu dictator…peste o luna daca nu-l sustine PSD va fi istorie…cu sustinerea PSD va fi sluga lor…asta e dictator??

  10. Laurențiu Mitrache,un fost bancher,un bun roman!Are, din tineretea zbuciumata, si ceva grade,la soare si la umbra,dar pe total e OK
    Cum o dai, tot in curtea Manastirii Seku dintr-un Lemn, cade

  11. ” CARACTERUL LICIT AL DOBANDIRII SE PREZUMA”…aceasta este esenta mizeriei de astazi din Roamania

  12. Dictatura Statului Mafiot.Pt. ca este dovedit ca Romania ese un stat mafiot,condus de penali,Hoti de case si de paduri Cocotati la varful statului.Hoti dovediti in Justitie,nu doar vorbe goale ” insulte „.

  13. Nici un dubiu traim in dictatura dar atentie am trait si traim in ura.

  14. Excelentă analiza, care pune degetul pe rana cea mai sangeranda a societății românești de astăzi, prăbușirea nivelului general de educație, școlară, economica,politica, poate intamplator, și mai probabil premeditat.
    De aici pleacă multe rele, suprapuse peste Răul cel Mare, modul cum am trecut de la vechea orânduire la „originala” noastră democrație, în care „acoperitii” cu grade au condus reforma, tranziția și cele mai importante instituții ale statului. Dacă adăugăm și „oarba” Justiție, care albește mari corupti, nu le confisca „tunurile”, uita de conturile declarate „localizate ” de L.C.K.,azi procuror european, avem rețeta unei tari eșuate. Acest lucru în condițiile în care, dacă ne amintim harta economica a RSR, avem toate resursele necesare unei prosperități generala, cu condiția ca elita politica sa fie responsabila și deciziile strategice sa se reîntoarcă la…București, desigur în corelare cu obligațiile asumate în fata organizațiilor din care facem parte. Dacă nu se poate, ne meritam soarta și conducătorii, parca as spune mai bine guvernanții, termenul de conducător putând fi rau-prevestitor…
    Închei cu repetarea unei aprecieri mai vechi, Laurențiu Mitrache, prin tot ce a făcut pana acum pentru sistemul bancar dar și pentru educația noastră,este dovada vie ca Drăgășanii au putut da și ceva bun țării, nu numai în domeniul bancar…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.