A murit Darie Novăceanu

Scriitorul, traducătorul şi jurnalistul Darie Novăceanu, fost ambasador al României în Spania în perioada 1991 – 1996, a murit miercuri, la vârsta de 80 de ani, conform presei spaniole.

Darie Novăceanu a decedat la Madrid, unde locuia de mai mulţi ani.

Scriitorul s-a născut la Crasna, în judeţul Gorj, pe 3 mai 1937. A publicat peste 70 de volume, în Spania, Mexic şi România, majoritatea acestora fiind de poezie.

A realizat primele traduceri în limba română din operele literare ale lui Juan Ramón Jiménez, Antonio Machado şi Federico García Lorca.

Novăceanu a fost membru al Academiei Regale Spaniole şi a fost recompensat cu Premiul Național al Spaniei pentru volumul „Luis de Gongora y Argole. Polifem și Galateea”.

În primele zile ale Revoluției din decembrie 1989, cu sprijinul lui Petre Roman și Silviu Brucan, Darie Novăceanu a fost numit director al ziarului Adevărul, înființat prin redenumirea fostului oficios al Partidului Comunist, cotidianul Scînteia, notează Wikipedia.

Conform aceleași surse, în timpul Mineriadei din iunie 1990, ziarul Adevărul, condus la acea vreme de Darie Novăceanu, s-a poziționat de partea minerilor veniți să „salveze” Capitala.

În martie 1991, Novăceanu a fost îndepărtat de la conducerea ziarului, iar în 29 noiembrie 1991 a fost trimis ambasador în Spania.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. A fost rasplatit pt ca a sustinut systemul de jaff. Numai astora le merge bine in Ro, systemului si celor fideli acestuia… in rest minciuna sfruntata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.