AIEA: Creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare

Intensificarea ostilităţilor în jurul centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei) creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare, avertizează şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, citat de DPA.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că a văzut cu ochii proprii „indicii clare de pregătiri militare” în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa atunci când a vizitat-o în urma cu trei săptămâni.

„De atunci, experţii noştri care staţionează în uzină au semnalat frecvent faptul că au auzit detonări, uneori sugerând un bombardament intens nu departe de centrală. Sunt profund îngrijorat de situaţia de la uzină’, a declarat Grossi vineri într-un comunicat publicat pe pagina oficială a AIEA.

Potrivit lui Grossi, în ultima săptămână, experţii AIEA au auzit bombardamente aproape în fiecare zi, iar odată chiar li s-a recomandat să coboare într-un adăpost antiaerian.

Temerile legate de un accident nuclear au crescut, în contextul aşteptatei contraofensive militare a Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forţele ruse. Regiunea Zaporojie este considerată un posibil punct fierbinte în contraatacul Kievului.

Uzina cu şase reactoare, ocupată de forţele ruse din martie 2022, nu trebuie să fie folosită ca bază de lansare a unor atacuri şi nici nu ar trebui să ajungă sub tirul focului, a declarat Grossi, pledând din nou pentru măsuri sporite de protecţie a sitului sensibil. El a spus că va continua să negocieze atât cu ruşii, cât şi cu ucrainenii în această privinţă.

Vara trecută, bombardamentele regulate din zona centralei au dus la unele probleme de alimentare externă. Generatoarele diesel au fost folosite pentru nevoile proprii, „o ultima linie de apărare pentru a preveni o topire a combustibilului din reactor”.

Din motive de siguranţă, centrala a fost oprită anul trecut, fiind transferată la o ‘stare rece’. Dar aceasta nu elimină pericolul unui accident, avertizează AIEA cu sediul la Viena.

Şeful AIEA a amintit că centrala din Zaporojie se bazează acum pe o singură linie electrică cu o capacitate de 750 de kilovolţi pentru răcirea reactoarelor şi asigurarea funcţionării altor sisteme de siguranţă. Înainte de război, uzina avea patru astfel de linii, spune Grossi.

Ministerul ucrainean al Energiei declarase la 18 aprilie că situaţia de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze, în special în ceea ce priveşte funcţionarea tehnică a uzinei, notează agenţia de presă Unian.

Potrivit estimărilor Agenţiei nucleare ucrainene Energoatom, daunele aduse companiei din cauza distrugerilor au ajuns la 32 de miliarde de hrivne, fiind vorba de proprietatea şi infrastructura centralei de la Zaporojie ocupată de trupele ruse şi de alte unităţi separate.

De asemenea la centrala nucleară din Zaporojie se află „tehnologie secretă americană”, iar Washingtonul a avertizat Moscova să nu se atingă de ea, mai notează Unian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Toți din regimul nazist actual de la Kiev, și cei de la Washington și Bruxelles care i-au instalat la conducere, trebuie JUDECAȚI ȘI CONDAMNAȚI LA MOARTE!
    Ei dau ordinele de bombardare a zonei centralei nucleare și pun în pericol milioane de oameni……[Rumburak]

  2. Evident, de dai arme éi munitie la ukran, prima lui grije va fi centrala nucleară aflatő in műna rusului.. Deci clar o vor bombarda. Iar de rusul nu are grije de europa, catastrofa e inevitabilő.. Deci europa primește ceea ce și-a făcut cu propria mânuță bleagă..

  3. Adevarat, my friend ! Iar ipocrizia si perfidia lor este IMENSA ! Este evident ca acolo sunt mistere care au de a face cu proliferarea armelor nucleare. Actorii acestor pregatiri de bormbardare a centralei nucleare Z. sunt constienti care vor fi urmarile. Nu le pasa ?

  4. Dacă experții agenției sînt la fel de experți precum șeful agenției, argentinianul Rfael Mariano Grossi, atunci e clar.
    Citat: În 1983 , Grossi și-a încheiat studiile cu o diplomă de licență în științe politice la Universitatea Pontificală Catolică din Argentina, iar în 1985 s-a alăturat Serviciului Extern al Argentinei. În 1997 a absolvit Universitatea din Geneva și Institutul de Studii Internaționale Avansate cu o diplomă de master și un doctorat în relații internaționale , istorie și politică internațională.(tradus din ebraică)

  5. ” …la centrala nucleară din Zaporojie se află „tehnologie secretă americană”, iar Washingtonul a avertizat Moscova să nu se atingă de ea.”
    Oooops !
    Înțelegem acum dorința urcacă de a pune mâna pe Centrală și de ce RUȘII ISI TRAGEAU SINGURI OBUZE IN CAP, cum pretindea Ceata lu’ Pițigoi de pe forum…?

  6. Ar fi cazul ca tovarasul Grosii sa și specifice cine bombardează. Dar, cum despre ucrainieni nu ai liber de la licurici sa afirmi ca o fac, se intervine cu fraze care ii lămuresc doar pe cei care sunt stapani pe ideile și convingerile lor.
    PS. Se pare ca, pentru România, Luminița de la capătul tunelui e un li-cur-ici progresist care folosește sexul ca mod de a-si satisface poftele trupești cu sclavii progresisti pupincuristi de aici. Din nefericire, LICURICIUL e atat de pervers încât își satisface poftele în cele mai idioate posturi fără a permite ca cei care i se supun sa vocifereze. Și chiar dacă ar încerca, nu pot, fiindcă au cavitatea bucala ocupata pana la corzile vocale.

  7. Tare ma tem ca acolo va fi o diversiune pentru ceva mare si grav. Sper sa ma insel.

  8. Orice F Kalacu Motz pricepe acum ceea ce-i place. La fel cum ii place si sa manance ceea ce-i place. Acum este doar forumul F Kalelor putiniste…..[Rumburak]

  9. Ghaderi i-a spus lui Ofogh: „Grossi este un diplomat argentinian. El este și evreu. Când a ajuns la fața locului și a fost ales șef al AIEA, a avut sprijinul deplin al guvernului SUA – care era administrația Trump – și sprijinul personal al lui Mike Pompeo. A avut sprijinul lobby-ului sionist”. (Jerusalem Post, 21 martie 2023)

  10. „uneori sugerând un bombardament intens nu departe de centrală.”

    Nu departe de centrala suge-rat este 50 de km departe de centrala. Agentul asta suge-reaza ca e, nu departe, agent CIA.

  11. O sa fie interesant de vazut ce o sa se intample cand neo-nazistii o sa dea drumul la toata apa acumulata de Nipru in barajele din amonte… legat de Grossi, e o inutilitate sinistra cum e si Gutterres, dpmdv au pus niste nevertebrate de ginte latina in functia multor „institutii” internationale care s-au compromis de sute de ori in ultimii 40-50 de ani, dar mai ales dupa destramarea URSS.

  12. In primul rind trebuie denuntat ca o institutie ca AIEA, nu poate sa aiba ca sef o persoana lipsita total de cunostiinte tehnice- stiintifice absolut necesare pentru administrarea ei, cum e cazul lui Grosii. Tipul a fost pus acolo de guvernul argentinian pe motive pur politice, deoarece omul nu are absolut niciun merit pentru postul pe care il ocupa.Pe de alta parte, cind e vorba de riscuri nucleare care ar afecta un continent intreg, nu pot sa o faci pe prost si sa nu informez care este originea problemei, ca in cazul asta e Zelenski si numai Zelenski.

  13. @marius spune:
    22 aprilie 2023 la 13:05

    „Ar fi cazul ca tovarasul Grosii sa și specifice cine bombardează. Dar, cum despre ucrainieni nu ai liber de la licurici sa afirmi ca o fac”

    Pai am vazut la TV (strain, tara NATO si UE) ca au spus ca in informatiile scurse de la Pentagon se spune ca ucranii trag in centrala.
    Bombardarea centralei e ca si Nord Stream. Stie toata lumea cine o comite, dar cum nu e in concordanta cu interesele SUA, batisata pe tambal. Cum pe rusi nu poti da vina, raman fapte cu autori necunsocuti, despre care e mai bine sa nu se discute.

  14. acolo e aparatura americana pentru recuperarea poloniului necesar încarcaturilor atomice pentru ukrainieni….de aia tipa amerloci…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.