Rezultate parțiale din Germania: „Partida de poker începe”

UPDATE Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, a obţinut 25,7% din voturi, conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 76,6% din buletinele de vot.

Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a obţinut 24,1%.

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, SPD va obţine 206 locuri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, care are în total 753 de locuri. Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) va avea 196 de locuri în Bundestag.

Cele două formaţiuni vor avea nevoie de coaliţii pentru a forma viitorul guvern.

Alianţa ’90 / Verzi (ecologistă) a obţinut 14,8% din voturi (118 locuri în Bundestag), iar Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11,5% (92 de locuri). Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) a obţinut 10,3% (83 de locuri), iar partidul Die Linke (stânga) 4,9% (39 de locuri).

UPDATE Germania, pol de stabilitate în epoca Merkel, intră într-o fază mult mai imprevizibilă, cu negocieri dificile pentru a forma următorul guvern în urma alegerilor legislative: atât social-democraţii, câştigători cu un scurt avans, cât şi conservatorii revendicând postul de cancelar, a comentat AFP, preluată de Agerpres.

Chiar de luni dimineaţă, conducerile diferitelor partide susceptibile să intre într-o viitoare coaliţie se întâlnesc la Berlin şi ar urma să ofere indicaţii despre alianţele pe care le au în vedere.

Potrivit estimărilor de luni dimineață, formaţiunea de centru-stânga SPD şi liderul ei, Olaf Scholz, au câştigat 25,8% din voturi, devansând uniunea conservatoare CDU-CSU a lui Armin Laschet care o obţinut numai 24,1% din sufragii, cel mai prost rezultat din istoria sa.

Conservatorii nu au scăzut niciodată sub pragul de 30%. Acesta este un rezultat devastator pentru tabăra cancelarului Angela Merkel, în contextul în care ea se pregăteşte să se retragă din politică.

Dincolo de asta, totul rămâne de făcut în ţară. Pentru că în Germania nu alegătorii sunt cei care aleg direct şeful guvernului, ci deputaţii, odată constituită o majoritate.

De această dată, majoritatea este deosebit de complicat de constituit, pentru că trebuie să reunească trei partide – fapt nemaiîntâlnit din anii 1950 – din cauza împrăştierii voturilor.

„Partida de poker începe”, a constatat revista Der Spiegel. Pentru că „după vot, întrebările esenţiale rămân deschise: cine va fi cancelar? Ce coaliţie va conduce ţara în viitor?” a subliniat publicaţia germană.

Pentru social-democraţi, lucrurile sunt clare: „Este cert că mulţi cetăţeni” au votat SPD, deoarece „vor o schimbare de guvern şi, de asemenea, pentru că vor ca următorul cancelar să se numească Olaf Scholz”, a spus acest bărbat de 63 de ani.

Un inconvenient: rivalul său de centru-dreapta, în ciuda unui rezultat „dezamăgitor”, nu doreşte să intre în băncile opoziţiei: „Vom face tot ce putem pentru a construi un guvern condus de Uniune”, CDU-CSU, a asigurat candidatul creştin-democrat.

În Germania, discuţiile pentru formarea unui nou executiv sunt responsabilitatea exclusivă a partidelor politice.

La finalul scrutinului precedent din 2017, actuala mare coaliţie a putut fi formată numai după şase luni, antrenând o paralizie politică în Germania, în special pe probleme europene.

Cu toate acestea, atât SPD, cât şi centrul-dreapta au spus că vizează o concluzie înainte de Crăciun. Vor reuşi?

„Germania va prelua preşedinţia G7 în 2022”, a reamintit Armin Laschet, şi de aceea trebuie ca un nou guvern „să vină foarte repede”.

În configuraţia actuală, sunt posibile mai multe soluţii pentru o majoritate din Bundestag.

În momentul de faţă, Berlinul este condus de un guvern de coaliţie în frunte cu SPD, împreună cu Stânga şi Verzii. În urma alegerilor de duminică, oraşul va fi în continuare guvernat tot de o coaliţie, dar opţiunile încă nu sunt clare.

O femeie, aleasă primar al Berlinului

Partidul Social Democrat (SPD) a câştigat alegerile regionale din capitala Berlin, oraş-land care are propriul parlament, informează luni dpa.

SPD şi candidata sa nr. 1 Franziska Giffey au obţinut 21,4% din voturi la scrutinul de duminică, a precizat comisia electorală, după numărarea tuturor buletinelor.

Pe locul doi sunt Verzii, cu 18,9%, iar conservatorii din CDU (Uniunea Creştin Democrată) a cancelarului în exerciţiu Angela Merkel au obţinut 18,1%. Au mai trecut pragul Die Linke (Stânga), cu 14%, Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) cu 8% şi Partidul Liberal Democrat (FDP, pro-afaceri) cu 7,1%.

Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, fost ministru pentru familie, vârstnici şi tineret în guvernul Merkel, este pe cale să devină prima femeie aleasă primar în Berlin. Oraşul care azi are 3,7 milioane de locuitori a mai fost condus de o femeie pentru o scurtă perioadă de timp, social-democrata Louise Schroeder, dar ca primar interimar, între 1947 şi 1948.

Ce arătau sondajele duminică seara și primele reacții

Social-democraţii (SPD) şi conservatorii (CDU/CSU) Angelei Merkel sunt umăr la umăr la alegerile legislative de duminică din Germania, conform sondajelor realizate la ieşirea de la urne, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Conform unui exit-poll prezentat de postul de televiziune ZDF, social-democraţii lui Olaf Scholz sunt creditaţi cu 26% din voturi, în timp ce creştin-democraţi conduşi de Armin Laschet ar fi obţinut 24% din sufragii.

Într-un alt exit-poll, prezentat de postul de televiziune ARD, cele două formaţiuni sunt la egalitate, cu câte 25% din voturi.

Conform aceluiaşi exit-poll, verzii au obţinut 15%, iar liberal-democraţii (FDP) şi extrema-dreaptă (AFD), câte 11%. Stânga radicală (Die Linke) este cotată cu 5% din voturi.

Exit-poll-urile au fost primite cu o explozie de bucurie la sediul SPD din Berlin. „Este clar că SPD” a câştigat, a spus secretarul general al partidului, Lars Klingbeil, revendicând formarea viitorului guvern.

Cifrele trebuie privite însă cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă, care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne.

Este cel mai slab rezultat pentru CDU/CSU de după război. „Este dureros”, a declarat secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, pentru ARD, după publicarea exit-poll-urilor.

Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi candidat pentru postul de cancelar al Germaniei, a admis, duminică seară, că scorul obţinut în scrutinul parlamentar nu este cel aşteptat, dar a explicat că va face tot posibilul pentru conducerea viitorului guvern.

„Ştiam că va fi o cursă strânsă. Rezultatul final este incert, dar nu putem fi mulţumiţi de acest rezultat”, a declarat Armin Laschet, conform BBC.

„Va fi o noapte lungă. Toate partidele trebuie să depăşească disensiunile şi să menţină Germania unită. Am primit un mandat clar din partea alegătorilor. Un vot pentru CDU este un vot împotriva unui guvern de stânga. Vom face tot posibilul pentru a forma un guvern condus de CDU”, a subliniat Laschet.

Liderul Uniunii Creştin-Democrate i-a mulţumit cancelarului în funcţie, Angela Merkel, pentru activitatea desfăşurată în cei aproape 16 ani de când se află la conducerea Germaniei.

 Olaf Scholz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la funcţia de cancelar al Germaniei, s-a declarat mulţumit, duminică seară, de rezultatul scrutinului parlamentar, apreciind că a primit un mandat clar pentru a conduce viitorul guvern.

„Germanii au votat în număr mare pentru ca eu să fiu cancelar. Sunt încântat că cetăţenii au votat în acest fel, partidul nostru este într-o poziţie mult mai bună comparativ cu situaţia dintr-o perioadă îndelungată”, a afirmat Olaf Scholz, citat de BBC.

Olaf Scholz nu a exclus posibilitatea formării unei coaliţii cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU), dar speră să conducă viitorul guvern.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

16 Comentarii

  1. Nu cred ca va castiga partidul lui merkelita! Nu ati urmarit interviurile ei aberante care au atins grav jicnind tot ce inseamna cetatean si colegi! Se tarasc precum usr sa impinga ciada soarecilor in troaca cu miere banoasa si controlata!

  2. ” Fiecare votează cu cine vrea și din urnă iese cine trebuie” T Mușatescu

  3. si la nemti se fura la vot,mo sunat si mio zis un sas plecat din medias(cetatean german-altfel nu votezi nene FRITZ)

  4. esti , de departe….. o INTELIGENTA care NU ARE CE CAUTA IN LATRINA 3. NU TE LASA FoLOSITA (este sfatul meu). Decizia ta , va fi judecatata de privitori . Vrei sa ajungi ca :gidea/ursu/badea/r.dumitrescu/esca;maruta;irealitateatv:b1tv;si colega lui ursu si dumitrescu de la realitatea tv (nu-i retin numele pt ca este nulla)…

  5. Daca va cistiga SPD-ul parca si vad cum o gramada de psd-isti, majoritatea agramati dar printre ei si cu citiva anagramati, vor sari repede si ne vor spune ca de fapt in Germania nu a cistigat SPD-ul, ci PSD-ul !

  6. Exit pool .. my a..ss! Mie sa’mi datzi rezultatele dupa ce se numara … sacii!

  7. viitorul Cancelar Olaf SCHOLZ va dori ca in Romania sa colaboreze cu PSD insa nu cu Aripa – SRI Colacu .

  8. Păi, deocamdată stânga e in avantaj.Se pare că și neamțul s-a romanizat, sau a invățat de la imigranți că poți trăi chiar bine din nemuncă, din șantajarea statului in vre-iun fel sau altul.. De apucă ei la guvernare,…Germania și la fel europa sunt terminate

  9. Dupa atata MUTi -cea mai si mai si – VLADIMIR se intreaba cat petrol si gaz are nevoie noul CANCELAR si sunt sigur
    ca-i va cere un substantial AVANS -nu de alta dar RUSIA a condus EU prin MERKEL.
    Totul va fi bine daca este pace si pretenie (vorba cuiva decedat)

    AMIN!

  10. @ ptr daca…: daca nici dupa balamucul pnl nu ti-ai dat seama de agramatii „urmasi ai bratienilor”, inseamna ca….nici tu nu este diferit. ca exemplu: „gramatele” turcan, anisie, „gramatul” popescu – ministrul de la care nu se intelege nimic, alt „gramat” de frunte: vlasceanu, dar cel aproape cel mai este „presedintele pnlului”….lista are, bine-nteles si un varf al exprimarii: ioha….vai de capul lor de inculti-parveniti-imbecili

  11. E liber votul in Germania, ca si la noi. La o televiziune a aparut in pauza unui joc televizat o lista cu procentajele obtinute la…vot (!!!) -asta cu doua zile inainte de votarea efectiva- de fiecare partid, CDU si SPD fiind sensibil la egalitate iar AfD cu 10%.
    Cum? De unde stiu anumite personaje din mass-media si servicii DINAINTE rezultatul alegerilor in SUA si Europa? Sunt ghicitori in stele. De aia. Doar n-o sa spuneti ca la alegeri conteaza doar cine numara….

  12. Lasă ca moștenire continuarea realizării ideilor fuhrerului în noile condiții. „Germania astăzi ne aparține / Iar mâine restul lumii” ( Europei ). Versuri dintr-un căntec ostășesc german din WW2 . Într-unul din romanele lui Sven Hassel acesta este cântat de soldații unei unități de voluntari musulmani, îmbrăcați în uniforme germane dar având semnul de armă înlocuit cu o semilună.

  13. In asa-zisa „lume civilizata” toate rezultatele voturilor, referendumurilor, etc. sunt de 51 la 49 si castiga in final cine trebuie. Cica se inscrie in marja de eroare de 3%.

  14. Bundestag este „Camera inferioara a Parlamentului”? O traducere profesionala. NU stiam ca exista si o Camera superioara sau de orice alt fel in Germania. Dar na, profesionalismul presei romane a iesit inca o data victorios.
    Indiferent daca au fost chiar reale sau nu rezultatele, in Germania lumea mai vrea sa schimbe ceva, tinand cont de ce a facut fostul partid la putere in ultimii ani (criza refugiatilor, sistemul Harz IV…din care multi conationali mai brunetei asa traiesc foarte bine…)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.