Alegerile din Ucraina, o „afacere“ ruso-americană

iulia-timosenko
Iulia Timoşenko, favorita ucrainenilor la prezidenţiale din 2019

Liberalizarea treptată a economiei ucrainene sub presiunea instituțiilor financiare internaționale, a SUA și UE a dus la creșterea prețurilor la combustibil și la o rată a inflației de 14% în 2017.

Pe acest fond, actualul președinte Petro Poroșenko s-a prăbușit în sondaje, iar alegerile prezidențiale și parlamentare sunt programate în 2019. Poroșenko ar mai fi votat de nici 10% din electorat, în timp ce în fruntea unui sondaj conduce Iulia Timoșenko (24,6%), urmată de populistul Iuri Liașko (15,5%) și de Anatoli Grițenko (12,5%), considerat a fi un reformator.

2019 este și anul în care Rusia a anunțat că va sista transportul gazelor către Europa via Ucraina, privând economia aflată în criza de miliarde de euro în taxe de tranzit. Pentru regimul Poroșenko, afectat la nivel de imagine de refuzul de a renunța la compania Roshen, de apariția sa în dosarul Panama Papers, de vacanțe de sute de mii de euro în Maldive, conflictul din Estul Ucrainei și continuarea tranzitului gazelor ruse este vitală pentru menținerea la putere. Prin conflictul din Donbas și alimentarea sa cu arme defensive letale americane Poroșenko poate menține imaginea unui regim asediat ce apară limesul Occidentului. Prin presiunile SUA asupra Germaniei de a nu construi gazoductul germano-rus Nord Stream 2, ce ar ocoli Ucraina, camarila lui Poroșenko poate supraviețui economic.

Ucraina, pe „lista scurtă“ a NATO

Poroșenko lansează acum noi teme de campanie. Pentru că liberalizarea vizelor UE (în iunie 2017) este deja îndepărtată temporal de alegeri, Poroșenko a lansat ideea aderării Ucrainei la NATO în următorii zece ani, aducând în sprijinul acestei idei faptul că țara a intrat pe „lista scurtă“ a NATO (cu Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Georgia). Cea mai profitabilă mișcare electorală a președintelui este încercarea de a obține autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Ucraina are trei biserici ortodoxe: Biserica Ortodoxă a Ucrainei supusă Patriarhiei Moscovei (singura recunoscuta de Patriarhia de la Constantinopol), Biserica Ortodoxă a Ucrainei ce ţine de Patriarhia de la Kiev şi Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală. Surprinde declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, care a arătat că Rusia ar putea sprijini acest demers de autocefalie. Își dorește regimul Putin o continuare a regimului ucrainean care a anunțat că dorește să adere la NATO sau acest din urmă plan este doar praf în ochii electoratului și al Vestului?

Revenirea lui Timoșenko

Lupta electorală a lui Poroșenko se duce și împotriva potențialilor contracandidați, în special Iulia Timoșenko. Aceasta din urma, lidera a a așa-zisei revoluții portocalii din Ucraina, de două ori premier, „prințesă a gazelor“ condamnată la închisoare de regimul prorus pentru contractele păguboase semnate chiar cu Moscova, a renăscut din propria-i cenușă. De unde în 2014, în momentul alungării președintelui prorus Inukovici, apărea în cărucior cu rotile în fața ucrainenilor, în postura de victimă a unui proces considerat politic de mai toate cancelariile vestice și CEDO, Timoșenko și-a revenit ca prin minune. În cercurile conservatoare din Occident, Timoșenko trece acum drept populistă, pentru că dorește majorarea pensiilor și salariilor. Mai grav, ea a declarat că dorește înlocuirea actualului format de reglementare a conflictului separatist din estul Ucrainei.

În acest context, regimul Poroșenko, care a împiedicat deseori parchetul anticorupție și refuzat să creeze un tribunal anticorupție solicitat de Vest, a descoperit că anticorupția îi poate fi și utilă. Citând informații apărute la momentul oportun într-o publicație pan-arabă cu sediul la Londra, un deputat al Blocului Poroșenko a cerut investigarea Iuliei Timoșenko pentru primirea a 4 milioane de dolari din partea fostului dictator libian Muamar Gaddafi, bani folosiți în campania electorală din 2010 (o acuzație adusă și fostului președinte francez Nicolas Sarkozy).

Războiul consultanților politici

Timoșenko a răspuns printr-o altă mișcare de PR, apelând la serviciile unei firme de consultanță politică din Washington reprezentată de Barry Bennett, fost consilier de campanie al președintelui Donald Trump. Contractul, care nu este încheiat în numele partidului Patria, al lui Timoșenko, se ridică la circa 800.000 de dolari pe an. Or declarația ei de avere arată că nu și-ar permite cheltuiala. Interesant este și reprezentantul lui Timoșenko în SUA, Marlen Krujkov, care a reprezentat de multe ori interesele oligarhilor ruși în America, în special în această perioadă în care Moscova este supusă sancțiunilor economice.

Strategii americani sunt din nou în centrul atenției la Kiev. Fostul președinte prorus Inaukovici a apelat la Paul Manafort, fost șef al campaniei lui Trump, pentru a o discredita pe „prooccidentala“ Iulia Timoșenko, în 2010. Ulterior, plățile în paradisuri fiscale făcute în contul lui Manafort au dus la singura inculpare importantă în dosarul implicării Rusiei în alegerile din SUA din 2016, o parte din informații fiind oferite de regimul Poroșenko, care s-a plasat eronat în tabăra anti-Trump. Acum, Timoșenko încearcă să-l înlăture de la putere pe Poroșenko, mizând tot pe PR american, furnizat tot de un fost consilier de campanie al lui Trump, plasându-se însă clar în tabăra președintelui SUA.

Ucraina, un aliat capricios

Nu puțini analiști consideră noua Ucraină post-Euromaidan drept prima linie de apărare a UE și NATO în fața resurgenței Rusiei. Totala lipsă de apetență a regimului Poroșenko pentru privatizarea economiei și pentru instituirea nu numai a unei procuraturi anticorupție, ci și a unui tribunal special și chiar ușurința cu care Rusia pare să accepte autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina nu indică însă că președintele-oligarh Poroșenko este aliatul ideal al Vestului, ci mai degrabă adeptul unei politici multivectoriale deghizate. În plus, regimul Poroșenko a greșit în 2016, alegând tabăra democrată a lui Hillary Clinton. De partea cealaltă, Iulia Timoșenko vrea să semnaleze că este de partea președintelui Trump în lupta politică internă de la Washington, însă trecutul său de „prințesă a gazelor“ nu o recomandă nici pe ea ca aliat ideal. Cu ce bani va plăti Timoșenko pentru consultanța americană: cu cei furați din averea țării prin contractele cu Rusia din 2009, pentru care a fost condamnată „politic“, sau cu cei primiți de la defunctul Gaddafi? Este Timoșenko datoare oligarhului prorus Viktor Medveciuk, care a susținut-o constatat până la prăbușirea din 2010? Loialitățile politice și oligarhice anterioare ale liderilor ucraineni vorbesc mai mult decât contractele din America, declarații și fotografiile ce s-ar afla în birourile lor, fie al lui Donald Trump, fie al lui John McCain sau Hillary Clinton.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

24 de Comentarii

  1. Ucraina e un fel de Moldova: plina de hoti care se dau cu strainii ca sa-si poata continua afacerile.

  2. Creierele URSS au fost inginerii si savantii ucrainieni si bielorusi!Cu Rusia nu ai ce face ,iurta si mongolul…

    • @Booyaka. Mari tampenii afirmi. Ia cauta daca laureatii Nobel Andrei Saharov, Alexandr Prohorov, Nikolai Basov, Piotr Kapita, Igor Tamm, Vitali Ghinzburg etc. sunt rusi sau ucrainieni. Daca spuneai macar evrei, mai mergea. Sigur ca si ucrainienii au avut personalitatile lor, dar raportat la populatie nu sunt cu nimic mai grozavi decat rusii. Ba chiar dimpotriva…

    • @Observator:ai nominalizat: un basarabean get beget=Kapita,un german get beget=Tamm,Zaharov =cu radacini grecesti si doi trei evrei!Zero rusi!:)))Nu te mai agita ,daca chiar cunosti realitatea ,ai decenta!Dupa 1700 toti tarii Rusiei au fost germani,toti savantii au fost germani si ,dupa revolutia bolsevica, fabricile de armament,avioane,rachete si arme nucleare au fost IN Ucraina si Belarus!

    • @GHeorghe:nu arata incultura crasa !Ucrainienii si belorusii sunt SLAVI,cum sunt si polonezii sau cehii,dar au identitate nationala si au avut tari de sine statatoare!Ucrainienii lupta pentru independenta de cand cazacii cumparati de tar au trecut Ucraina in Imperiul Rus!Iar belarusii sunt Ruteni,cu totul altceva fata de Rusi!Nici Ucrainienii nici Rutenii nu au fost sub jugul mongol 300 de ani ,cum au fost Rusii!

    • pune bre mana pe carte. Nu mai bate campii. Vezi ca gasesti in librarii o carte a unui englez. De loc pro-rusista. Si nu uita, chiar daca iti place ciocolata ucraineana, de care nu a auzit nimeni, ca Porosenko a semnat rapid legea care interzice scolile in limba romana. Romanii din gaina numita Ucraina, au schimbat terorismul rus cu super terorismul ciocolatiu ucrainean. Cine crezi ca a generat tembelismul numit Maidan ? fii sigur ca rusii. Ii avantajeaza situatia actuala. Iar Timosenko e rusoaica. A luat numele sotului si a adoptat o coafura ucraineana. Ca a bagat-o putin la inchisoare disparutul sofer Ianukovici face parte din regie. Sa nu uiti, pana si Odesa a fost intemeiata de Ecaterina cea Mare. Iar razboiul Crimeei, care ne-a inapoiat judetelevfurate acum de Ucraina, nu a fost deloc cu Ucraina. A fost cu Rusia lui Nicolae I. Pune mana pe care hashasitule.

    • esti batut rau in cap Boyarka. De unde ai aflat ineptiile pe care le sustii ??? iar despre cazaci, mai pune mana pe carte; istoria nu e asa simpla cum credeti voi astia care nu cititi. Rutenii sunt o ramura slava di asa numita Rusie (Ucraina) subcarpatica. Incoroprata in URSS de Stalin dupa Ialta, ca sa aiba acces rapid in Ucraina si Austria. Cand ai timp poate vezi minunatul film al lui Emil Loteanu, Satra, dupa o nuvela a lui Maxim Gorki. Vezi influenta ungureasca si apoi austriaca. Pe cel care cumpara caii furati de tzigani il chema Balint. Nume ucrainean ? Sau rutean ?

  3. Daca participa Putin, castiga cu 90%. Ucrainienii se uita la fostii lor conationali din crimea, si vad ca aia au salarii de cateva ori mai mari decat ei

  4. Vin vremuri grele pentru Ucraina. Occidentul nu isi poate permite sa o sustina financiar neconditionat, nici vorba de NATO sau UE in viitor. Probabil ca va fi urmatoarea tara ciopartita din Europa, dupa modelul iugoslav.

    • Candva se vor separa apele intre catolici si ortodocsi, ca aici e bataia pestelui. Nici etnia, nici gena nu au greutate cat indoctrinarea religioasa, la care catolicii sunt de neintrecut. Vezi ura ireductibila intre fratii de sange sarbi si croati.

    • Vremuri grele pentru Ucraina vin tocmai dacă intră în NATO și UE! Mai bine ai plânge de mila românilor, că rușii se descurcă oricum ar fi!

  5. Nu prea vad eu nici o afacere ruso-americana in alegerile din Ucraina.Din punctul de vedere al rusiei:ei vor o tara neutra ca vecin,eventual cu ceva relatii economice,Americanii vor ceva baze militare si cam atat.Ucrainienii? nu stiu ce vor din cauza ca foametea si lipsa de servicii le-a cam aburit mintea.Datele vorbesc: dupa ajutorul „economic” primit de la IMF si Europa cu multe obligatii in return,Ucraina este la pamant.In urma cu patru ani salariul mediu era de 460$, acum 220$,de pensii nici nu mai vorbesc iar preturile sau dublat,triplat cam la toate.La majoritatea ucrainienilor le-a cam ajuns,milioane au plecat din tara,nimeni nu mai vede o ucraina omogena cu viitor.Este un stat falimentar si cam cine o poate ridica de la pamant? cu vorbe goale si cetatenii duble nu poti conduce o tara,mai devreme sau mai tarziu ceva se va intampla,poate alt Maidan sau ceva dezintegrari teritoriale.

  6. Greu de recunoscut bolnava Timosenko fara cozonacul ala pe cap. Parca era pe moarte, asteptand sa fie eliberata din puscarie ca sa moara acasa! A renuntat sa mai moara, sau a fost doar o minciuna grosolana ca sa scape de pedeapsa? Acum e perfect sanatoasa de candideaza?

    • Regie ieftină. Ce, Hayssam al nostru nu era galben ca lămâia!

  7. Inteleg ca e o afacere americana, fara virgule, dar de ce si ruseasca ?! Rusii sunt aici acasa la ei ?! Exceptand teritoriile romanesti si poloneze, Ucraina este taram rusesc si leaganul etnogenezei comune ruso- ucrainene. Ce cauta SUA in acest areal slav, majoritar crestino-ortodox ?! E de urmarit evolutia relatiilor comune coreene si dupa aceia mai stam de vorba ca nu se poate ierta in veacul vecilor ce s-a intamplat dupa 1989. Putina rabdare…?!

  8. @Jules Renard: spunea un mare istoric,ca Rusia are o istorie fabricata la KGB in curte de khazari,istorie de care nu se lasa,falsa pana la capat!Iulia Timosenko rusoaica ? Ma faci sa rad, daca dupa tata lituanian ,vorba vine,dupa mama ucrainianca din Dnipropetrovsk iti iese tie de rusoaica ?:)))!Chiar sa mintiti cu nerusinarea tipic sovietica, sa amesteci rutenii cu rusii,ucrainienii cu rusii,maine, poimaine o sa ziceti ca si bulgarii si gagauzii tot rusi sunt,vai de istoria voastra falsificata!

  9. Pentru mine situatia este asa: Romania ar trebui sa blocheze orice aspiratie catre UE si NATO pt aceasta asa zisa tara cu un trecut statal si democratic indoielnic…O tara mai mult cu numele U kraina chiar inseamna tara de la margine( periferie) …nici nu ma intereseaza de renasterea neonazismului adeptilor lui Bandera sau a urmasilor lui Hrusciov… Ca roman ma intereseaza reintoarcerea Bucovinei de Nord si a Tinutului Hertei, precum si Basarabiei de sud la Romania…U kraina nu are nici un drept asupra acestor teritorii pe care nu le-a avut in istorie niciodata! Apoi mai stam de vorba…

  10. Alcoolistii rusi saliveaza la harnicia vecinilor ucrainieni, ruteni(rebotezati bielorusi) si baltici. Pur si simplu navalitorii hoti din stepa nu se pot debarasa de naravul de a ucide pentru a fura de la vecini. Rusie e o tara de curve si betivi hoti, iar Putinica e exemplul cel mai elocvent, il tradeaza fatza aia de alcoolist tembel.

    • Exagerezi Natasa, nu ca mi-ar fi dragi rusii, nci nu-i iubesc si nici nu-i urasc, pentru mine fac parte din spectacolul lumii. Te intreb acum: ce nu avem noi realizarile lor in stiinta si tehnologie, macar in raport cu populatia? De ce nu cucerim noi un intreg continent daca suntem baieti destepti si harnici? Nu poti cuceri atat cat au cucerit ei inarmat doar cu bete si pietre. Si pentru arme ai nevoie de o tehnologie mult superioara celei a adversarului. Problema lor este ca s-au intins prea mult si acum nu le mai ajung oamenii nici pentru aparare, nu le raman oameni si pentru dezvoltare civile. Socoteste doar lungimea granitelor raportata la numarul de locuitori si te lamuresti. In plus intevine si declinul demografic vertiginos, care le diminueaza drastic resursa umana fara razboi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.