Alertă! Prețurile au explodat

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în martie, la 4,03%, după ce în luna februarie ajunsese la 3,83%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cartofii s-au scumpit cel mai mult, cu 26,33% doar în ultimele trei luni. În martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,45%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 4,15%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,18%. Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (26,33%), alte legume şi conserve de legume (20,63%) şi citrice (10,28%). În martie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 3,82%.

În februarie, rata anuală a inflaţiei urcase la 3,83%, după ce a crescut în ianuarie la 3,32%, de la nivelul de 3,27% atins în decembrie 2018. Revenirea ratei inflației la nivelul de peste 3% începând cu finele anului trecut a fost antrenată de segmentul mărfurilor nealimentare și, în măsură ceva mai mică, de cel al serviciilor, reflectând în parte și impactul slăbirii leului în raport cu euro și efecte indirecte ale creșterii prețului combustibililor, conform minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naționale a României din 2 aprilie 2019. Ușor inflaționist a tins să redevină și segmentul produselor alimentare, în condițiile epuizării corecțiilor suferite de prețurile internaționale ale unor produse agroalimentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Pe unde circula INS, ca eu la cumparaturi am constatat ieftiniri la multe produse? Am cumparat mai ieftin fata de decembrie oua, cascaval, lapte si inca cateva produse din aceleasi magazine unde merg regulat. La piata nu exista sa nu fie oscilatie a produselor. Totdeauna cartofii se schumpesc in primavara, pana apar cei noi. De asemenea, produse care apar primele, ridichea, ceapa verde, salatele sunt la inceput scumpe apoi se ieftinesc. Asta nu e inflatie asta e gaselnita. BNR-ul trebuie sa justifice de ce ROBORUL e sus, de ce dobanda de politica monetara e mare. Eu am senzatia, ca se incearca, pe acelasi princicpiu cum se procedeaza pe burse, arunci o stire ca sa produca efecte. E o manipulare ordinara, pentru a justifica anumite decizii financiare. Nu pot sa uit ca ISarescu a iesit in decembrie si a zis ca s-au scumpit ouale si de asta avem inflatie. Bai nene acum ouale sunt la un minim istoric, eu am vazut in Billa cu 0.3 bani oua medii. Cum, nu e deflatie? Hei Isarescu? BNR? …

  2. Autorul/autoarea articolului este vad tare interesata de inflatie? Sa mai mearga si ea prin magazine si sa se lamureasca, inclusiv BNR-ul si INS-ul. Se vede de la o posta, ca atat le-a mai ramas celor din opozitie. de 2-3 ani to zic ca puterea nu se va tine de cuvvant, nu va putea marii salariile, nu vor putea sa miste economia, nu vor putea sa dea pensii si alocatii. Si cand vad de la an la an ca toate se intampla, se iau ca nu e respectat calendarul, ca de fapt a franat economia bla bla bla. Privit in ansalmblu nu poti sa nu remarci ca avem vuvuzele din partea opozitiei, nimic altceva si foarte clar ca BNR-ul lucreaza pe la spate tocmai pentru a tempera cresterea prea puternica a economiei si a PIB-ului. Cred ca ei ar vrea o crestere de 1,2-1,5 maxim anual, asa vede Isarescu o crestere sanatoasa, dar intrebarea e cu 1-2% in cat timp Romania va ajunge la un nivel decent in Europa. Pleaca romanii afara, pleaca specialistii. Trebuie aceste recuperari sa fie rapide si radicale. Si BNR recunoaste ca era necesara cresterea salariului minim si masuri de crestere pentru sistemul sanitar pentru a opri plecarea nedicilor si asistentilor. Nu vreau sa imi imaginez daca erau in continuare Blaga, Berceanu, Udrea, Anastase, Kill Bill si toata gasca aia la conducere. Pentru o Romanie dreapta… 😀

    • Si de ce se imprumuta guvernul la dobanzi exorbitatnte daca merge asa de bine economia? Aia de stat condusa de guvern, pentru ca zona privata productiva au bagat-o in colaps. Au ramas doar firmele de casa pradatoare ale caracatitei rosii.

  3. Siktir cu statistica voastra! Cartofii s-au svumpit tocmai dn ianuarie si pretul in anumite zone ale tarii,de la 1,5-2 lei a crescut la 4-4,5 lei,si ceapa,de la 1,5 lei a ajuns la 3,5-4-4,5 lei tot in judetul vaslui! Ce sa inseamna pentru ei aceasta uriasa diferenta de scumpire in peocente? Mamiupulare inutila avantajand minciunile privind nivelul de trai! Ce scriu astia de la ins este o aiureala,bataie de joc! Habar nu au de tealitatea din teren,cum la fel si cu multe statistici(somaj,nivel salarizare/pensii,locuri de munca,etc) date publicitatii in scris!

  4. trebuie sa-i intelegeti sunt doar niste ”sedentari” care nu se mai obosesc sa si rationeze, nu stiu ca trufandaele adica cartofii noi, rosiile de sera/solar nu au fost niciodata la acelasi pret cu produsele recoltate din camp in luna iunie, ca ouale toamna se scumpesc din cauza ritmului circadian/sacaderii zilei, primavara prin cresterea ei gainile se oua si scade pretul, la carne apar promotii din cauza cererii mai reduse, unii tin Post, iar electronicele/electrocaznicele au pret constant, unii fac reduceri, deci INS are ”inflatie” ”comandata” politic sau poate au tulburari de perceptie a realitatii, in acest caz ar trebui sa consulte un psihiatru…

  5. Stii cat este dobanda la credit pt populatie? De la 6% ipotecar si peste 10% pt. nevoi sau card de credit. Daca ai rationa ai intelege ca 4 sau 4,5% cu cat se imprumuta guvernul este PUTIN nu EXORBITANT, trezeste-te de ce o banca ar imprumuta cu 4-4,5% cand poate da credite cu 6% tu chiar rationezi? Suntem intr-un ciclu economic in crestere, cand economiile se dezvolta apare o cerere mai mare de bani decat exista atunci cresc dobanzile, iar apoi apare criza si dobanzile explodeaza, pt. ca apare neincrederea, asa se face ca in ani 2008-2009 ROBOR-ul a fost si cu 2 cifre…atunci poti spune MARI, dar exorbitant a fost in vremea CDR cat dobanzile au fost 180% MATURIZEAZA-te…invata sa rationezi sa analizezi si sa compari, iti va folosi sa iei decizii bune

  6. Scuze, dar orice comentariu cu argumente este blocat pe acest site.
    A devenit un site numai al matzului gros fara prea multa minte.
    Numai de bine.

  7. Cosmine ai devenit vaicaretul de serviciu al opozitiei. Toate-ti put! Nimic nu e bine. Ma intreb dece te plateste Dl. Nistorescu. Eu te-as pune sa vii cu bani de-acasa. Ce explozie visezi? Scumpirile au loc la fiecare schimbare de sezon si, mai ales, in ajun de sarbatori, cand comerciantii incearca sa jumuleasca cientii. Suntem pe crestere economica, iar tu schelalai ca o potaie calcata pe coada.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.