Alt satelit construit de elevii români, în spațiu în noiembrie 2023

Echipa RomSpace anunță că va trimite în spațiu cel de-al doilea satelit construit de elevi. ROM-3 este tot un picosatelit (pocketqube) cu latura de 5 cm. Misiunea lui e să testeze în spațiul cosmic aplicații Internet of Things (IOT).

Inițial, ROM-3 trebuia să zboare cu o rachetă europeană Vega, dar în urma exploziei în decembrie 2022 a rachetei Vega-C, compania Arianespace a blocat toate programele de zbor pe timp neprecizat. În aceste condiții, echipa RomSpace a reușit să obțină un loc pe unul din zborurile SpaceX de la sfîrșitul anului 2023. Dacă nu vor apărea noi întîrzieri, România va avea doi sateliți pe orbită pînă la sfîrșitul anului 2023.

Primul picosatelit românesc, ROM-2, fratele mai mare al lui ROM-3, are lansarea programată în luna mai 2023 și va zbura cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. Echipa de elevi ai liceului ICHB (RomSpace), condusă de Filip Bușcu, s-a întors recent de la Glasgow, unde a instalat în lansator-ul companiei Alba Orbital satelitul însărcinat cu patru misiuni de cercetare, una dintre ele fiind observarea Pămîntului.

„ROM-2 și ROM-3 testează tehnologii pentru următoarele noastre misiuni spațiale. Vom trimite în spațiu sateliți mai mari, mai mulți, mai avansați”, a spus Filip.

Speram ca ROM-2 si ROM-3 sa fie doar inceputul unui lung sir de misiuni spatiale, nu numai ale noastre, ci si a celor inspirati de initiativa noastra”, a declarat Alex Luchianov, programatorul șef al echipei RomSpace.

Programele Romanian Orbital Mission (ROM-2 și ROM-3) nu au nicio legătură cu Agenția Spațială Română (ROSA) și nici cu celelalte instituții de stat din domeniul aerospațial.

Echipa RomSpace este formată din elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică București și își finanțează activitatea printr-o asociație non profit, cu ajutorul sponsorilor. Acești sponsori sînt: Fundația Superbet, compania de publicitate Let’s do it, Fundația culturală Magdalena și Ovidiu Buluc, Banca Transilvania, Glass Design, Roel, Urgent Curier Post. În 2022 a existat și o contribuție din partea Guvernului României, reprezentînd 15% din totalul ajutorului financiar primit.

In fotografie: George Chirilă, Filip Bușcu și Alexandru Luchianov în laboratorul companiei scoțiene Alba Orbital, la integrarea satelitului ROM-2 în lansator

https://www.albaorbital.com/rom-space

https://rom-space.ro/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Cub cu latura de 5 cm…cît de mare ar trebui să fie bateria emițătorului ca ceva, nebruiat, să ajungă pe pămînt?
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (M Eminescu)
    PS Se bănuie că nu sînt nici un fel de sateliți artificiali! Gândiți-vă!, cei de înălțime joasă, majoritatea, ar trebui să fie în atmosferă, stratosferă, unde temperatura ajunge la 1700 celsius! (o mie șapte sute).

  2. Satelitul rom, nume predestinat ce sa mai… Sa speram ca mai raman cu portofele ceilalti sateliti dupa ce dau nas in nas cu rom-ul acestor baieti.

  3. Dar ing. romani …ce trimit in spatiu :)))???
    Reclama unui liceu „international informatica”
    …unde elevii sunt incapabili sa elaboreze un portofoliu IT credibil
    … …eventual grafica-3D-PC-Android (capitol cheie …programare sec.xxi)

  4. in poza vedem un obiect f. evoluat, il indica ala din mijloc cu degetu
    e pe raft:
    -o aeroterma pentru sigurantzarea temperaturii OPTIMA pe Pamant….

    cum e mah la Glasgow acolo,
    chiuveta are 2 tzevi,
    baterie de apa rece si baterie de apa calda?
    exact cum spunea dl. Calin de mai sus:
    cu batteria e plroblema!

    prin ’90 se duceau si veneau folbalistii nostri prin Italia
    cu accentu stricat, poate spune Banciu mai multe:
    -acesti baieti vor calarii trottineta PE STANGA la intoarcere,
    aviz circulatiei rutiere!

  5. niste secaturi de asa zis profesori ii invata pe elevi sa minta cu seninatate de savanti securist

  6. Banuiesc o minciuna asemenea „robotilor-Arduino-RaspberryPi”
    F probabil au luat o placuta microprocesor gata proiectata …gandita de altii
    …eventual cu o camera sau alte componente …fabricate de altii
    …si se lauda ca sunt originali …au scris 10 linii de cod (sub indrumare) !
    Dupa proverbul „mama impunge si eu trag” …ce destepti suntem !
    …si elevii de gimnaziu se pot lauda cu asemenea realizari …gandite, fabricate de altii !!!
    Mult succes …povesti pt fraieri

  7. Pe Tube vezi amatori americani gen mecanici, tâmplari samd cu rachete care trec bine de limita Karman și duc cu ele camere si instrumentar dar nu bat toba în presă atâta.Ba am văzut vreo două, bine peste limita asta.Aici, trăncăneală pură în orice domeniu.Se umple cu conțopiști si părerologi și toți se fac că fac, râșnesc în gol aceleasi povesti de birt.

  8. LA CE FOLOSEȘTE SATELITUL COPIILOR? DAR SATELIȚII CELOR MARI?ĂȘTIA ALOR MARI SIGUR SCOPURILOR MILITAR-DISTRUCTVE! CERCETĂRI=CHELTUIELI DEGEABA!

  9. Bravo lor, inca mai sunt scoli in tara unde se face carte la nivel inalt! Felicitari profesorilor!

  10. bai boilor=cu ce lansati?
    pina in noiembrie prindeti o barza pe post de racheta

  11. Pe bune??? De ce s-ar trimite tot felul de gunoaie spațiale intenționat? Şi aşa spațiul din jurul Pământului e periculos de aglomerat cu o grămadă de rămăşițe care s-au satelizat, în general artificiale. Cubulețul ăsta inutil, dacă s-ar nimeri pe traiectoria Stației spațiale sau a unei rachete, satelit sau modul care aduce cosmonauți, le-ar face praf! Cine e atât de nebun încât să se joace cu aşa ceva? De ce ar face-o?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.