Analiză: Cum poate fi afectată România de invazia Rusiei în Ucraina

Pentru România, atacul Rusiei asupra Ucrainei va avea consecinţe economice serioase. Dar nu sunt aşteptate consecinţe politice pe măsură.

„România este apărată temeinic de NATO. Articolul 5 din Tratatul Alianţei care spune: «toţi pentru unul şi unul pentru toţi» este mai valabil decât oricând“, a spus Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO, într-o discuţie telefonică cu reporterul ZF. Lucrurile nu sunt însă simple. Iar Mircea Geoană este mai degrabă pesimist, deşi nu vrea să arate lumii o aşa faţă: „Cea ce vedem în Ucraina este începutul unei lumi mult mai complicate“. Dar, adaugă oficialul NATO: „România nu va fi atacată de Rusia“. „Al cincilea articol din tratatul NATO (care presupune o intervenţie totală a NATO, dacă un stat membru este atacat – n. red.) funcţionează la modul credibil“, spune Mircea Geoană.

Militar, UE şi România sunt apărate. Dar cum vor suferi eco­nomiile, în cazul unui război total?

Datele INS, la 11 luni din 2021, (ultimele disponibile) arată că expor­turile României spre Ucraina (ulti­mele date publice) au fost de 645 de milioane de euro, iar importurile de 1,2 miliarde de euro. Pentru comparație, comerţul cu Ungaria al României este de 5 miliarde de euro, desigur, deficitul nostru este major – cam 3 miliarde de euro –, dar cine este de vină?

Datele de la Registrul Comerţului arată că Ucraina este pe al 32-lea loc în topul investitorilor străini în România, cu un capital subscris de 98 de milioane de euro. Un schimb mic, prin urmare, între cele două ţări. Cel mai important investitor român în Ucraina este, după datele oficiale, compania Arabesque, care are mai multe maga­zine pentru vânzarea de produse pentru construcţii. ZF nu a reuşit să intre în contact cu reprezentanţii companiei pentru a afla cum ar putea fi afectat businessul lor de conflictul din Ucraina.

Conflictul va avea consecinţe asupra businessurilor din România, a spus Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Nu trebuie să uităm, spune el, că preţul petrolului/gazului care a împins inflaţia sus are o sursă şi în Rusia. Dar Pogonarul mai spune un lucru: „Ca om de afaceri nu am voie să fiu pesimist“. Şi, mai adaugă el: acţiunea Rusiei va împinge lumea spre o zonă pe care, ipotetic, şi-o doreşte, dar, practic, şi-o permirea cu greu: anume „zona verde“. Un conflict cu Rusia va creşte preţul energiei, iar soluţia este energia alternativă. Iar Rusia nu o are.

Impactul unui conflict direct între Ucraina şi Rusia nu ne va lovi direct, nu e ca şi cum gândacii de bucătărie îţi bat la uşă, iar tu le deschizi. Gângacii întră mereu pe sub uşă, spune eco­no­mistrul Dragoş Cabat. O criză pro­fundă va angaja teama din mintea oa­menilor, chiar dacă ei nu sunt afectaţi direct. O să crescă preţul la gaze, dar, cel mai probabil, dacă ruşilor le iese povestea cu Ucraina, atunci vom avea un nou conflict îngheţat în Ucraina, un teritoriu vast, iar investitorii nu vin în conflicte îngheţate şi nici la marginile lor, spune economistul. Acesta este pericolul pentru România.

Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni), spune că două lucruri sunt de urmărit: prima ar fi spre ce direcţie ne îndreptăm – vom avea o criză prelungită a energiei, dacă conflictul se prelungeşte în Ucraina. În mod cu totul surprinzător, el spune că trebuie reevaluată relaţia României cu China. Adică China poate ajuta România, crede el. „Au făcut-o mulţi alţii în Europa“, susţine Pârvan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

18 Comentarii

  1. Vom iesi bine ca Ucraina se destrama. Oligarhii au fugit ambasadorii dupa ei. Eu anticipez un razboi scurt de citeva ore care va amuti cu adevarat prostimea. De la egal la egal doua sisteme sociale se vor infrunta pe scena deschisa. Vizionare placuta.

  2. numai cand ma gandesc cu cata usurinta sunt calcate TOATE tratatele „internationale”… IPOCRIZIE, stiti cum este cu „tratatele”? sunt valabile pana cand una dintre parti spune „BYE”! De asta ROMANIA TREBUIE SA AIBA ARMATA EI INTARITA si nu armate straine care „ne apara”. EI APARA RESURSELE PE CARE LE VOR SI CORPORATIILE SADITE AICI DE LA INTRAREA IN „NATO”! SI DUPA CE ROMANIA VA FI DEVASTATA SI SARACITA SI NE VOR LUAT TOT – INCLUSIV APA – VOR VENI „ELIBERATORII” SI VAI FI VAI DE NOI! TREZITI-VA! istoria se repeta!

  3. Cum poate fi afectată România de invazia Rusiei în Ucraina? In cel mai rau caz, putem sa fim tarati intr-un razboi care, in niciun caz nu este al nostru. Tineretul roman (20-35 de ani) va deveni carne de tun, iar teritoriul national, teatru de lupta! Sa nu va inchipuiti ca americanii isi vor baga soldatii in linia intai ca sa ne apere pe noi. Imi aduc aminte de episodul cu canalul Bastroe, cand ucrainenii, in magaria lor binecunoscuta, au trimis vase de lupta pe Dunare, unele chiar incalcand granita fluviala cu Romania. Atunci, americanii au spus ca problema este intre Romania si Ucraina si nu priveste NATO!?!?!? Cam asa stau problemele! Nu va luati dupa idiotul de Radu Tudor care aseara, la latrina3 spunea ca a vent timpul sa ne sacrificam!! Astuia, sigur, ii lipseste o doaga!! Sa ne sacrificam? Pentru cine si pentru ce????? Nu mai discutam si despre consecintele eonomice ale unui asemenea dezstru pentru o tara cu o economie prabusita, aflata in recesiune. Problema trebuie abordata echilibrat, dar cine sa o faca???

  4. De ce trebuie ca Romania sa se implice militar in acest razboi care nu este al ei mai mult decat o fac mai toti smecherii din vest, tari mai putin expuse din toate punctele de vedere. Ucraina nu este membru nato si ca atare Romania putea insista sa participe ca membru la actiunea comuna nato doar simbolic. Putea motiva ca si Ungaria lipsa de consens din partea populatiei care condamna mereu Ucraina pentru pozitia sovinista fata de comunitatile de romani din interior. Parlamentarii romani chiar atat de slugi au ajuns? Ca de la Iohannis si cei din CSAT nu s-a asteptat nimic bun.

  5. UITE AȘA:-să-l cităm -aproximativ pe CEHOV :„Odată apărută în „SCENARIU” orice armă se va descărca-folosi și va ucide” Deci „AFECȚIUNEA de care va suferi și ROMÂNIA va fi :O SUPRAFAȚĂ ARATĂ,RĂSCOLITĂ,DISTRUSĂ ,PUSTIE ȘI RADIOACTIVĂ.!

  6. Nu mai aruncati aberatii si minciuni boi latrailor politici, nu e vina razboiului sib nicio forma! E prostia sau escrocheria guvernului trecut care a calcat pe viata compatriotilor saracindu-i si guvernul aduna fonduri uriase prin saracirea compatriotilor! Ce pana corbului face guvernul cu atatia bani, nici ca spune!

  7. ….ARMELE DISTRUG! DECI „ROMÂNIA VA FI UN TEREN RĂSCOLIT,RADIOACTIV ȘI BINENȚELES -PUSTIU-!

  8. Uitati-va la Canada sau Australia. Asa va fi afectata si Romania si toate tarile care exista, prin distrugerea oricarui drept uman pentru ca e razboi cioumete si iti pot lua si praful de pe tobe. In rest panica si gargara ca la pandemie.

  9. Avem trupe si armament NATO si amerloc in Romania ceea ce transforma automat in cazul cazul unui conflicut daca confictul se acutizeaza Romania intr-o tinta sigura, perfecta si reala a armatei ruse. Ce va ramane din Romania dupa urma unui atac din partea armatei ruse??? Vor ramane mormanele de moloz si caramizi si fiare distorsionate. Iar noi, romanii nu vom ajunge in mod sigur nici sa fim ingropati la cimitir pentru ca nu va mai fi nimeni ca sa ne mai ingroape. Cadavrele for fi mancate de pasari si caini.

  10. „Un conflict cu Rusia va creşte preţul energiei, iar soluţia este energia alternativă. Iar Rusia nu o are.”
    NIMENI nu are energie verde suficienta si mai ales ieftina. De ce credeti ca a crescut atat de mult pretul energiei de pe piata? Daca opresti centralele pe combustibili fosili, centralele nucleare, cu ce ramai? Hidro e nesemnificativ din pacate, eolian si solar e prea putin si impredictibil. Nu bate vantul sau nu e soare ai probleme. Iar daca functioneaza nu poti stoca energia ptr zile negre. Si chiar nu vad cate unitati ar trebui instalate ca sa inlocuiasca productia de pana acuma 3 ani.
    Solutia propusa de grijulii nostrii conducatori este sa ne incalzim mai putin (spre foarte putin in tarile prapadite ca romania) ca odinioara, sa mancam mai putin ca odinioara, sa ne spalam mai rar ca odinioara, sa ne culcam devreme si sa urmarim doar posturile de propganda guvernamentala 2 ore ca odinioara, sa circulam pe jos ca benzina n-o putem plati iar transportul in comun va costa o avere si va fi insuficient si neacoperitor sa reevaluam achizitiile de la magazinele SH. Si neaparat sa fim fericiti ca ne intoarcem la confortul si bunastarea anilor ’80.

  11. „România va fi apărată” este doar o lozincă. Poate va fi apărată, dar cu ce costuri? Crede cineva că NATO va ridica la Graniţa de est a ţării noastre vreu zid până la soare, ca să nu treacă nicio rachetă?? Este o aberaţie, inepţie ori prostei. Războiul se va desfăşura aici, pe teritoriul Rămâniei, şi atunci oamenii vor muri, blocurile se vor dărâma, spitalele vor deveni crematoare, cu ce ne încălezeşte o astegel de garanţie? Alegerea politicienilor înţelepţi ar fi, ca pe teritoriul ‘României nu va fi niciun război. Asta ne-o dorim fiecare din noi.

  12. @vasile, ” Alegerea politicienilor înţelepţi ar fi, ca pe teritoriul ‘României nu va fi niciun război.”
    Pai se intampla, dar este alegerea politicienilor americani care intelept au ales ca razboiul LOR sa fie pe teritoriul „partenerilor” si nu pe al lor. Cam de ce crezi ca au fost admise in NATO fostele tari socialiste?

  13. Singurul pericol care poate afecta Romania sunt ,,geniile,,de la Bucale,bre.Sa te zbieri ca Romania poate primi 500 de mii de refugiati e la fel ca un anunt la mica publicitate ca e disponibila de un viol in grup.Ghinion.Asta inseamna costuri de intretinere,cazare,scolarizare,mancare,haine,medicamente..bani luati de buzunarul romanului si din bugetul si asa praduit al Romaniei ca doar nu da America si UE un pitac gaurit ,basca ca vor veni ,,refugiati,,mii de ceceni si sibereni ,o mica armata venita in civil,care pot pune Romania in cap fara prea multe discutii.A doua la mana e ca cei 500 de mii de ucraineni primiti de Romania se vor tripla la numar cand isi vor aduce si neamurile,asta insemnand ca vor schimba componenta etnica in judetele de granita ,care in timp poate duce la ,,autonomii,,teritoreale si alipiri de Ucraina,basca ca vor deveni peste noapte prima minoritate a Romaniei si vor putea creia un partid gen UDMR care vor putea pune botnite talambilor de la Bucale si sa decida politica Romaniei ,adica sa bage fraiericii romani in razboi cu Rusia pentru interesele Ucrainei.Pas cu Pas.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut..spre Dezastrul Final.Ghinion.Mari hahalere,bre.Mari.

  14. In imagini putem vedea un convoi umanitar care aduce un transport de gaz.

  15. Părearea mi-am exprimat-o pentru cei care clamează: „Ne apără NATO!”, „Ne apără NATO!” Nato nu este decât o sperietoare, adică o organizaţie polităcă care din când în când îşi dă cu părearea. Bineânţeles că de acolo din „Cercul Stelar”, şefii americani aruncă buzdugane spre Moscova, spre Kiev, spre Bucureşti, ştiind că sfera lor n-are cum să fie atinsă. Nu ne va apăra niciun NATO, noi trebuie să punem osul, să vărsăm sângele şi să ne plângem morţii.

  16. S-ar putea ca unii moguli si oligarhi sa se gandeasca daca nu cumva VALUL DREPTATII SOCIALE sa nu se abata curind si asupra Romaniei….

  17. O doare … in cot (pardon DOS) …
    Pana când… „cineva” ne poate retroceda „harta noastra” cea din „SERTARUL secret” al „istoriei Ukrinei” …
    Oare… cine va fi … acel „CINEVA” … PROVIDENTIAL ???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.