Anunț. Cresc toate pensiile – Ce reprezintă procentul 13,8!

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dată de la care toate pensiile se măresc cu 13,8%, conform legii, a inistat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, la Târgul INDAGRA.

„La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. (…) Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3. Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează”, a afirmat Ciolacu.

El a explicat că indexarea pensiilor cu 13,8% reprezintă indicele de inflaţie pe anul trecut. Totodată, premierul a estimat că noua lege a pensiilor va fi trecută prin Parlament până la sfârşitul lunii noiembrie şi a subliniat că aceasta sunt prevede eliminarea unor inechităţi.

„Eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechităţi. O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant, trebuie făcut noul soft pe baza legii”, a adăugat premierul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

33 de Comentarii

  1. „Ce reprezintă 13,8%!”

    La ce, la 1.000 de lei sau la 50.000 de lei ?

    • …omule, valoarea punctului de pensie se mărește de la 1 ianuarie cu 13,8%
      Rezultatul se înmulțește cu punctajul fiecărui pensionar și rezultă pensia
      mărită. Tot cei cu pensii mari vor beneficia de o mărire mare. Capisci ?

  2. E datoria rămasă de anul trecut când mințeau că inflația a fost 14% și era în fapt, peste 20%! Să înțelegem că e restul rămas din inflatia de pe 2022 și dar anual, legea prevede creșterea pensiilor, creștere care trebuia făcută în luna septembrie a fiecărui an! Nu ați crescut pensiile de cel puțin 3 ani, ați băgat la înaintare inflația(acțiuni pe comert) în rate sa aburiți pensionarii! Acum in ianuarie, obligatoriu trebuie adăugat și procentul de creștere anual de cel puțin 4%, procent guvernamental al pensiilor pe anii anteriori conform constituției tarii! Cum rămâne cu ocolirea legislației pe care tot voi ați votat-o?

  3. Cine spune că politicienii mint? Ei nu mint niciodată. Ei nu sunt din lumea noastră.

  4. partea 1

    Sunt unii care au contribuit doar la stat cu 25% lunar din salariu( doar pilonul1) pentru pensie , iar pentru alții din cei 25% din salariu un anumit procent a fost transferat la pilonul 2 , pensii private.

    Acum în cazul în care sunt 2 contribuabili cu salariu egal, din care pentru unul întregul procent de 25% a mers doar la stat(pilonul1) și unul pentru care un anumit procent din cei 25% , a fost transferat la pilonul 2, în acest caz cel care a este doar cu pilonul 1 este îndreptățit să ia o pensie de la stat mai mare decât cel care este și cu pilonul 1 și cu pilonul 2 , deoarece el a contribuit la sat cu o sumă mai mică, pentru că din cei 25% un anumit procent a plecat la pilonul 2 de unde acesta va mai lua o pensie.

    Exemplu: avem 2 contribuabili fiecare cu un salariu de 4 000 lei. Din acești 4 000 lei fiecăruia i se va retrage pentru pensii 25% deci câte 1000 lei.

    – contribuabilul nr. 1 care e doar pe pilonul 1, toți cei 1 000 lei merg la fondul de pensii de stat

    -contribuabilul nr.2 , care e cu pilonul 1 și pilonul 2, din cei , din cei 25% reținuți pentru pensie o parte se duc spre pilonu 2.După cum este preconizat de la 1 ianuarie 2024 valoarea care va pleca la pilonul 2 , va fi de 4,75% din salariu; în acest caz din cei 25% reținuți pentru pensie 20,25% va pleca spre pilonul 1, iar 4,75% spre pilonul 2, respectiv în cazul nostru din cei 1 000 lei reținuți pentru pensie 810 lei vor pleca spre pilonul 1 și 190 lei spre pilonul 2.

    Deci cel doar cu pilonul 1 contribuie la fondul de pensii de stat cu 19% mai mult decât cel care e cu pilonul 1 și 2.

    Prin urmare el trebuie să ia de la stat o pensie cu 19% mai mare, decât cel care a contribuie și la pilonul 1 și la pilonul 2, deoarece acesta din urmă va mai lua o pensie de la pilonul 2.

  5. Ce inseamna javrele! Au inceput ca anuntul maririi pensiilor la inceputul lui septiembre.Avem marirea pensiilor in diferite declaratii ai diferitilor zigani din guvern preluate de catre slugoi alternativ,succesiv de vreo 20 de ori pe luna.Asta inseamna 80 de anunturi care preluate de cel putin 3 ori,inseamna 240,care la rindul lor preluate 3 zile de 3 ori ,inseamnain jurel a 800 de anunturi in perioada septembrie-decembrie 2023.N-ai cum sa nu o ei pe aratura ascultind-citind dejectiile de partid.si de stat.

  6. partea 2

    Punctajul de pensie trebuie calculat în funcție de salariul minim pe economie care este o mărime ușor de verificat pentru tot omul , și nu în funcție de salariul mediu pe econonomie, care este o mărime netransparentă și greu de verificat pentru omul de rând, respectiv 25% din salariul minim pe economie trebuie echivalat cu un punct de pensie lunar.

    Trebuie introdus ca valoare de referință PUNCTUL DE PENSIE LUNAR echivalent cu 25% din salariul minim pe economie valabil în perioada dinte două modificări consecutive ale salariului minim pe economie.
    Exemplu: dacă să zicem azi salariul minim pe economie e de 3 000 lei , valoare punctului de pensie lunar va fi de 25% din acesta respectiv 750 lei și va corespunde unui punct de pensie lunar până la următoarea modificare a salariului minim pe economie , când va fi ajustat corespunzător noii valori salariului minim garantat.

  7. Vraja marii! Preturile la alimente au zburat cu 50% și guvernanții oferă 13,8% diferențiat. La nesimțiți nimic!

  8. Aceasta TAMPENIE cu care ne amagesc GOVERNERII va fi PRAF IN OCHI !!! A inceput de 3 ani si va continua pana in octombrie 2024 !!! NU VA LASATI AMAGITI !!! Aceasta PASARE , CIOROLACU , va va minti tot timpul !!!Ba 13,5% , ba 14% , ba 16% , iar acum 13,8% !!! de ce nu ne spune (nu are curaj) unde sunt cele 60 de MILIARDE ??? Nu-i vorba de 3 lei !!! TRAIASCA DEMOCRATIA AMERICANA !!!

  9. „Deci cel doar cu pilonul 1 contribuie la fondul de pensii de stat cu 19% mai mult decât cel care e cu pilonul 1 și 2.”

    Ma mir ca mai exista oameni care fac calcule. Cand va spunea buzoianu asta, il injurati si umflati buzunarele la 7 banci. Ba inca, vroiati sa cedati un procent mai mare administrarii private ! Administratorii privati castiga mai mult pe banii vostri cedati la administrare, in 10 ani ati castigat cate 1.000 de lei/an !!! Adica v-a mai dat cate 100 de lei la pensie, ca nea nicu. Eu nu v-as fi dat ceva, v-as fi luat cate 100 din pensie, sa va invatati minte !

  10. Inflatia pe 2022, nu a fost de 13,8% ci de peste 20%…\Ca de obicei, legea nu se respecta cand e vorba de pensiile contributive.
    Cele speciale se pot majora si cu 100% fara problema.
    Sa fim „serosi”…
    In Romania se respecta doar legile care taie pensiile contributive(alea speciale se majoreaza si cu 100%, cel putin).
    Legile care majoreaza si ofera despagubiri pensiilor contributive, sunt ignorate, prorogate sau abrogate din lipsa de bani.
    Problema este ca au bani pentru pensiile speciale, inclusiv ale primarilor, pentru avioane de la fier vechi la pret de noi, pentru Ucraina si „refugiatii” ucraineni cu valizele pline de milioane de dolari si euro, etc.

  11. Iar povești pentru fraieri. Degeaba mărești o pensie ciuntită cu 20% pentru „eliminarea inechităților”, inechități comise de extratereștrii de pe Marte, nu tot de guvernul României. Chiar dacă rămâne în plată cum era înainte de recalculare, indexarea se va aplica valorii rezultat după ciuntire, adică cel puțin 2 ani de azi înainte în ciuda tuturor indexărilor, valoarea rămasă în plată va îngheța la nivelul de azi. Asta e binefacerea guvernului; cheltuie mai puțin cu pensiile și asta a realizat la fiecare recalculare de-a lungul anilor.

  12. Manipularea pensionarilor continua. Pensionarii pun botul si mai nenorocesc 4 ani din viata acestei tari. Nu aud nici un proiect pentru generatia tanara. A da, cum sa uit,ei pleaca in afara ce rol sa mai aiba acest nenorocit de guvern. Din epoca FSN tot pleaca si nu au miscat un deget sa-i opreasca. De ce? Simplu, nu capata voturi de acolo politrucii.

  13. „Degeaba mărești o pensie ciuntită cu 20% pentru „eliminarea inechităților” … ”

    Indexare pensiilor n-are legatura cu recalcularea lor sau poate trebuie scris in alta limba.

    • @in RON we trust 28 OCT. 2023 LA 20:39
      Evident. Recalcularea se aplică pensiei de acum iar indexarea pensiei rezultate după recalculare. Chiar că n-are nici-o legătură vizibilă din avion în ciuda rezultatului dezastruos pentru nivelul de supraviețuire al pensionarului. Nu nivel de trai ci de supraviețuire. Felicitări pentru observație!

  14. Am 30 de Ani Vechime , dar nu am Varsta de 65 de Ani , mai trebuiesc 5 Ani Vechime pana la 35 de Ani Vechime si am 1100 de lei Pensia !

    • Proștii votează și pentru 500 lei pensie !!!Am o rudă care zice: „îmi dă, nu-mi ia” !

  15. …no ma nanjilor ..mereti la escuela si invatati diferentA DINTRE relative SI absolut..DINTRE CRESTERE SI actualizare ORI punere de accord…MA VOI SUNTETI SELECTIONATI DIN RANDUL JAVRELOR…SI ..PUNETI CEVA SI DESPRE PUTEREA DE CUMPARARE ORI ..DESPRE PRETURI LE DE …ieri SI CELE de azi…DACA INAINTE VREME Romania ERA PLINA DE INFORMATORI…ACUM ESTE RANDUL dezinformatorilor….platiti…gras..NEMERNICI(LOR)

  16. cum cresc socialiștii pensiile? Iau de la unii și dau la alții!
    Bineînțeles, nu se ating de speciali!
    Alta inepție, dacă ai 4000 salariu, timp de 35 de ani, primești pensie 1300lei.
    Dacă nu ai muncit de loc, iei pensie 1200! Ba și ceva ajutoare.
    Voi amintiti poezia bolsevica, Davai car, davai moșie, halal tovarășie…?

  17. Iar maresc pensiile contributive la tampitzii care suntem…?! Imi vine sa vomit ! La Romania TV batjocura nu are limite, maresc intruna cu creta la tabla pensiile contributive. Alo, Ciolacule, la alegerile din 2024, 13,5 % din voturi, scrie pe PSD. Te asigur ?! Iar voturile vor fi de la „specialii” milionari din pensiile speciale primite de la paparudele din Romania ?! Atat, Ciolacule ! Ce mai semeni cu papitzoiul de r.bogdan si salteutza…?! Nicio deosebire, nerusinatilor ?!

  18. PENSIA DE 1100 LEI- CE DACA AI 35 ANI VECHIME SI AI 1100 LEI PENSIE. AI PENSIA ASTA PENTRU CA AI FENTAT SISTEMUL AI FOST TRECUT PE CARTEA DE MUNCA CU MINIMUL PE ECONOMIE AI COTIZAT CU MINIMUM SI IEI O PENSIE MINIMA. ESTE FOARTE CORECT ASTA AI ALES.

  19. @Pensia de 1100 de lei !, partea 1
    iată ce formulă propun:

    la o muncă de 8 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână și timp de o lună omul să fie remunerat cu un salariu minim care să îi asigure o viață decentă;
    dacă omul a lucrat toată viața doar pe salariul minim la împlinirea stagiului complet de cotizare care azi e de 35 de ani, muncitorul să beneficieze de o pensie de cel puțin 80-85% din salariul minim brut pe economie la data calcului pensiei și asupra căreia să nu se poată aplica nici un fel de rețineri de nici un fel, acesta fiind pensia minimă corespunzătoare unui stagiu complet.
    Renunțarea vaucere, tichete de masă și orice altfel de lucruri de acest fel, acestea să fie introduse în salariu , pentru a se putea calcula corect valoare reală a punctului lunar de pensie, în funcție de salariul minim pentru un trai decent.

    Se ia ca referință punctul lunar de pensie după cum am arătat mai sus.
    Pentru 35 de ani stagiul de cotizare în cazul când toată acestă perioadă se lucrează doar pe salariul minim se va obține: 35 ani x 12 puncte de lunare de pensie = 420 puncte lunare de pensie.

    Deci pentru aceste 420 de puncte lunare de pensie, muncitorul trebuie să primească pensia minimă garantată egală cu 80-85% din salariul minim brut pe economie ,la data calculării pensiei, și asupra căreia să nu se poată exercita nici un fel de impuneri.

    Fiind vorba de asigurări sociale de pensie de stat se va stabili un raport maxim de 1 la 3 între pensia minimă de stat și pensia maximă pe care o poate lua un contribuabil de la stat.

    Nici un contribuabil nu va putea să fie obligat să se înscrie la pilonul 2 atât timp cât nu a acumulat numărul de puncte corespunzător pensiei maxime de stat adică 420 x 3 = 1260 puncte lunare de pensie.

  20. @Pensia de 1100 de lei !, partea 2

    În momentul în care a acumulat 1260 de puncte el va putea opta ca mai departe cei 25% din salariu fie să-i dirijeze spre trezoreria statului de unde la împlinirea vârstei de pensionare să-i poată lua cu dobândă ,fie spre un fond privat de pensii,fie să micșoreze procentul de 25% virata iar cel rămas să intre în salariu, fie să nu mai contribuie nicăieri ci să-i fie trecuți în salariu toți cei 25%.

    Pensia se va ajusta automat la fiecare mărire a salariului minim potrivit noului punct lunar de pensie . Deci nu mai trebuie să se facă niciodată alte ajustări la pensii. Singurul lucru care va trebui făcut va fi calcularea corectă a salariului minim, în sensul ca acesta să asigure o viață decentă și actualizarea la timp a acestuia.

    după acestă formulă pensia ta în cel mai nefavorabil mod , adică în care toți cei 30 de ani ai lucrat pe salariu minim va fi:
    30ani x 12 puncte lunare = 360 puncte lunare acestea reprezentând 85,71% din cele 420 puncte lunare corespunzător stagiului complet.
    în cazul unui procent de 82% din salariul minim , pentru o pensie minimă corespunzătoare unui stagiu complet acesta va fi pentru un salariu minim de 3 300 de 2706 lei, iar tu la cele 360 de puncte lunare vei obține o valoare a pensiei de 2 319 lei.

  21. Daca se va impozita toata pensia, primesti mai putin ca si innainte de marire.Nu-i asa?

  22. Pensia de 1100 de lei cu 30 de ani vechime se baga vechimea abia la 65 de Ani ! Am început cu Pnsia de 570 de lei !

  23. O intamplare de astazi 29 noiembbrie 2023 :
    – M-am dus la un magazin de carne , sa-mi iau ceva pentru ami astepta copiii la masa de amiaza . In fata mea erau doua prsoane ( Editat) . au cumparat asa : 10 bucati de ceafa , 19 bucati de cotlet , toate fara os , 2 kilograme de pulpa (fara os), iar la sfarsit 2 kg de carne tocata amestecata cu 1kg de carne de vita !!! Vanzatoarea i-a intrebat (fiid vorba de aproape 200 de lei ) cu ce platesc ??? Respectivii au raspuns : Cu UAU CHERE !!! Eu am ramas surprins ca am cumparat pe banii din pensie carne de 24 de lei !!! Ca de , nu am UAUCHERE ca toti Editat !!!L-as ruga pe ONORABILUL PRIM MINISTRU sa-mi explice de ce eu care am muncit 50 de ani ,zi la zi , nu am UAUCHERE ???

  24. Am avut Salariul de 1100 lei in Anul 1980 in Comertz la Magazin si nu aveai cum sa Fentezi Sistemul Comunist ! Sistemul Comunist te Fenta pe tine ca-ti dădea Salariul Minim !

  25. Au cumpărat Carne cu Voucere de 250 de lei care se dau la 2 luni sub pensia de 1900 de lei Daca cumperi 200 de grame de pulpa de porc la Caserola costa 15 lei ! Caserola ! Mâncare gata preparata este mai scumpa si costa 110 lei pe 7 zile !

  26. oamenii trebuie sa investeasca singuri in fonduri mutuale cu actiuni la firme romanesti pentru pensie
    ca toata lumea…
    luatzi banii din mina guvernantzilor escroci

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.